۱۸ بهمن ۱۳۹۳، ۸:۴۱
کد خبر: 81495862
T T
۰ نفر

مزیتها و چالشهای معادن استان مازندران

۱۸ بهمن ۱۳۹۳، ۸:۴۱
کد خبر: 81495862
مزیتها و چالشهای معادن استان مازندران

پایگاه خبری شمال نیوز در جدیدترین مطلب تحلیلی ستون یاداشت خود با برشمردن' مزیتها و چالشهای معادن مازندران' بر ضرورت توجه و سرمایه گذاری بیشتر در بخش معدن استان تاكید كرد.

در این مطلب كه قلم 'یدا... عبدی ' نایب رییس انجمن معدن مازندران به رشته تحریر در آمد؛ آمده است: استان مازندران با دارا بودن 13 نوع ماده معدنی شامل فلورین –زغال سنگ – سیلیس – باریت – سنگ های تزئینی ( مرمریت – گرانیت – تراورتن) سنگ لاشه –سرب – روی –پوكه معدنی –خاك صنعتی و بوكسیت دارای شرایط مناسب برای اشتغال ، رشد و توسعه اقتصادی است.

این پتانسیل بالقوه كه در دل زمین نهفته است، باید با اصول علمی و تكنولوژی روز دنیا در مسیر اكتشاف تكمیلی قرار گیرد چرا كه برای جذب سرمایه گذار در بخش معدن استان نیاز است.

با برآورد ذخیره دقیق ،طرح توجیه اقتصادی ارائه گردد تا سرمایه گذار بخش خصوصی با جذابیت بیشتر میل به فعالیت در این بخش از تولید داشته باشد.

اما بنا به شرایط اقلیمی استان به علت پوشش گیاهی و وجود مناطق جنگلی عملاً فعالیت معدنی چندان جایگاهی ندارد زیرا معادن مازندران در عرصه جنگلی و در مراتع واقع شده اند كه ممنوعیت فعالیت در اینگونه نقاط از منظر ادارات منابع طبیعی وجود دارد ویا در مجاورت روستاها به علت معارضین محلی ، فضای كار از دست رفته است و در صورت ادامه این وضعیت باید شاهد تعطیلی بیشتر واحدهای معدنی باشیم .

امیدواریم در برنامه اقتصاد مقاومتی و توجه ویژه به اقتصاد غیر نفتی، معادن مورد توجه مسوولین كشور قرار خواهند گرفت.

زیرا معدن به عنوان مواد اولیه در صنعت بشمار رفته و صنایع فرآورده های معدنی به عنوان موتور محرك صنعت لحاظ خواهد شد البته علی رغم توجه ماده 2 قانون معادن به اعمال حاكمیت نظام بر معادن كه جزو اختیارات قانونی وزارت صنعت ، معدن وتجارت قرار گرفته اما عملاً توسط دستگاههای اجرایی این قانون مورد پذیرش قرار نمی گیرد و بعضی سازمانها با ایجاد موانع از فعالیت معدن جلوگیری می كنند.

یكی دیگر از عوامل مخرب بخش معدن ورود افراد غیر متخصص در بخش معدن بویژه شن وماسه برای گرفتن مجوز و فروش آن است كه لطمه های فراوانی به فضای معدنكاری استان وارد نموده است و ضروریست تا با اعمال سختر قانون معادن ، این انحراف نیز برطرف گردد و عامل دیگر ركود معدن استان، اشغال نقشه های سازمان (كالك) توسط افرادی است كه سالها محدوده را در اختیار گرفته و عملاً هیچ فعالیتی را به انجام نرسانده اند.

در نهایت با حذف همه عوامل بازدارنده و جلوگیری از چالشهای معدن در استان مازندران می توان امید فراوان به بخش صنایع معدنی و فرآوری مواد معدنی داشت . از جمله وجود میلیاردها تن سیلیس با عیار 80 كه در حال حاضر فقط در صنعت سیمان مورد استفاده قرار میگیرد كه با فرآوری این مواد معدنی با ارزش و تبدیل عیار آن به 97 می توان به بازارهای جهانی راه یافت همچنین جهت تولید سیلیكات سدیم و فروسیلیس و صنایع فولاد گام مهمی برداشت.

دومین ماده معدنی با ارزش مازندران زغال سنگ است كه با تولید تقریباً 200 هزار تن در سال در حال استخراج و فرآوری بوده و 2000 نفر اشتغال به این بخش تعلق دارد و اخیراً با شروع فعالیت كارخانه كك سازی 300 هزار تنی و زغالشویی 500 هزار تنی گام مهمی در رونق این بخش برداشته شد اما باید ظرفیت تولید زغال سنگ استان به 800 هزار تن برسد كه نیاز به اكتشافات جدید و فعالیتهای مناسب است و این مهم در حال پیگیری می باشد.

ماده معدنی مهم و استراتژیكی دیگراستان فلورین است كه ضروریست تا نسبت به اكتشاف تفصیلی و حفاریهایی لازم در این ارتباط اقدام صورت پذیرد كه آن هم با ورود سرمایه گذار جدید میسر خواهد شد زیرا كلیه معدنكاران فلورین استان در حال نابودی و از بین رفتن هستند و ضروریست تا تصمیمات مقتضی اتخاذ گردد. خاطر نشان میگردد تشكیل شركت هلدینگ معدنی در استان در حال بررسی نهائی میباشد.ك/1

6026/6097