۱۲ خرداد ۱۳۹۴، ۷:۵۴
کد خبر: 81631612
T T
۰ نفر

تاثير حذف يارانه سوخت كشاورزي بر نرخ محصولات

۱۲ خرداد ۱۳۹۴، ۷:۵۴
کد خبر: 81631612
تاثير حذف يارانه سوخت كشاورزي بر نرخ محصولات

پايگاه خبري وارش نيوز در صفحه نخست در مطلبي با عنوان' تاثير حذف يارانه سوخت كشاورزي بر نرخ محصولات ' بر لزوم بازنگري در راهبرد حذف يارانه سوخت كشاورزي تاكيد كرد.

اين پايگاه خبري نوشت : كشاورزي شمالي ها روزگار پرفراز و نشيبي را پشت سر مي گذارد، از مشكلات حاصل از تغيير كاربري زمين هاي مرغوب گرفته تا بي آبي كه تهديدي بزرگ در عرصه ملي هم به شمار مي آيد.

در وانفساي اين گرفتاري ها حذف يارانه سوخت در بخش كشاورزي هم قوز بالاي قوز شده است.

پس از اعلام تك‌نرخي شدن بنزين در كشور، يارانه سوخت در بخش كشاورزي نيز حذف شد و با توجه به پيگيري‌هاي وزير جهاد كشاورزي قيمت سوخت براي تمام زيربخش‌هاي كشاورزي ٢٠ درصد افزايش يافت.

در سال‌ گذشته گازوئيل يارانه‌اي براي بخش‌هاي توليدي از جمله كشاورزي ليتري ٢٥٠ تومان و گازوئيل آزاد ليتري ٥٠٠ تومان بود اما براساس مصوبه اخير هيات وزيران، سهميه سوخت حمايتي براي همه زيربخش‌هاي توليدي از جمله كشاورزي حذف شد.

براين اساس هر ليتر نفت گاز براي بخش كشاورزي هم تك‌نرخي شد و به ٣٠٠ تومان رسيد.

البته مقرر شده بود كه قيمت هر ليتر نفت گاز تك‌نرخي شود و به ٥٠٠ تومان برسد كه با پافشاري و پيگيري وزير جهاد كشاورزي قيمت هر ليتر نفت گاز براي بخش‌هاي توليدي از جمله كشاورزي به ٣٠٠ تومان رسيد.

قيمت سوخت براي كشاورزي مانند ديگر زيربخش‌هاي اقتصادي كشور يكسان‌ و تك‌نرخي شده است اما روند دريافت سوخت از سوي كشاورزان مانند گذشته است.

همين مسئله باعث شده است كه تاثير افزايش نرخ سوخت باتوجه به پائين بودن سطح كشت و افزايش بي سابقه دما در استان هاي شمالي را مورد بررسي قرار دهيم.

سيدمحمدجعفري؛ معاون برنامه ريزي و امور اقتصادي جهادكشاورزي مازندران در گفتگو با خبرنگار وارش در ساري در پاسخ به اين پرسش كه تاثير افزايش نرخ سوخت بر كشاورزي مازندران را چگونه ارزيابي مي كنيد گفت: در حال حاضر ما همچنان در حال پرداخت سوخت مصوب سه ماهه نخست به ميزان ٤٧ ميليون ليتر هستيم كه پس از پايان اين مقدار سوخت يارانه اي هم قطع خواهد شد.

وي با بيان اينكه سطح زير كشت مازندران كاهش يافته و نوسانات دمايي نيز تاثير فراواني بر كشاورزي استان گذاشته است اظهار داشت: به هرحال هرگونه افزايش قيمت سوخت در مازندران بر تورم توليد محصولات كشاورزي تاثير خواهد گذاشت و اين مسئله اي غيرقابل كتمان است.

معاون برنامه ريزي و امور اقتصادي جهادكشاورزي مازندران با بيان اينكه بر اساس برخي از آمارها بين ١٠٠ تا ١٣٠ هزار چاه و چاهك در مازندران وجود دارد گفت: تامين آب كشاورزي، مخصوصا در بخش شاليزاري به عهده همين چاه هاست و بر اساس آمارهاي ما بيش از ٨٠ درصد اين چاهك ها و چاه ها به سوخت گازوئيل وابسته هستند.

جعفري افزود: شايد به صورت مستقيم افزايش نرخ سوخت و حذف يارانه آن تاثيري چندان بر كشاورزي مازندران نداشته باشد اما بر مباحث جانبي آن اثر خيلي زيادي خواهد گذاشت كه بايد براي آن چاره اي انديشيده شود.

اثرگذاري آزاد شدن نرخ سوخت در هزينه تمام شده محصولات كشاورزي موضوعي است كه اگر جدي گرفته نشود تاثيراتي ناگهاني بر بازار محصولات كشاورزي خواهد داشت و اين موضوعي است كه از سرچشمه بايد براي آن تدبيري انديشيد. هرچند اثر اين واقعه با توجه به سيستم مورد استفاده كشاورزان متنوع و متغير است، اما كشاورزي سنتي در استان هاي شمالي از اين مسئله تاثير فراواني خواهد پذيرفت.

با استناد به آمارهاي منتشر شده وزارت كشاورزي چيزي بين ١١ تا ١٦ درصد چاه هاي كشاورزي استان مازندران برقي شده اند و اين بدين معني است كه انبوهي از كشاورزان ما متكي به گازوئيل هستند كه با توجه به تصميم تازه دولت هزينه‌هايشان تغيير خواهد كرد.

هرچند در حال حاضر نمي توان در مورد تاثير حذف سهميه سوخت بخش كشاورزي در قيمت تمام شده محصولات اين بخش با قطعيت صحبت كرد اما برخي از كارشناسان اين حوزه منجمله معاون وزير كشاورزي معتقدند كه حذف سهميه سوخت در كوتاه مدت كمي كشاورزان را آزرده مي كند ولي در بلند مدت هم به نفع كشاورزان و هم به نفع كشاورزي خواهد بود.

با توجه به نارضايتي كشاورزان از قيمت خريد تضميني محصولات كشاورزي و مشكلات ناشي از كم آبي در استان، بايد با برنامه اي سنجيده و حساب شده مانع از اثرگذاري مستقيم گراني سوخت بر نرخ تمام شده محصولات كشاورزي شد. اگر سخنگوي دولت از عدم تاثير گراني سوخت بر گراني محصولات در بازار سخن گفته است حتما طرحي را براي اين بخش نيز در نظر گرفته، طرحي كه تا به حال رسانه اي نشده است اما بايد هرچه سريعتر در دستور كار قرار گيرد و روشن شود كه دولت چگونه مي خواهد مانع افزايش قيمت محصولات كشاورزي بر اثر گراني سوخت شود.ك/1

6026/6097