۲۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۱:۵۴
کد خبر: 82033048
T T
۰ نفر

فدراسیون فوتبال و انتخابات پرپیچ و خم

۲۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۱:۵۴
کد خبر: 82033048
فدراسیون فوتبال و انتخابات پرپیچ و خم

تهران- ایرنا- پایان دوره ریاست فدراسیون فوتبال، انتخابات این فدراسیون را به یكی از مسایل مهم عرصه مدیریت ورزش كشور تبدیل كرده كه به رغم نگرانی ها و به واسطه پیچ و خم های فراوان هنوز به فرجام نرسیده است.

براساس تقویم فدراسیون های ورزشی، ریاست «علی كفاشیان» بر فدراسیون فوتبال در اسفند ماه 1394 به پایان رسید اما چالش های اساسنامه ای و شمار دیگری از مانع ها بر سر برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال موجب شد تا ریاست كفاشیان در جلسه دی ماه مجمع عمومی این تشكل فوتبالی تا اردیبهشت 1395 تمدید شود.
كفاشیان دیروز (بیست و چهارم فروردین ماه) در گفت وگویی رادیویی اعلام كرد در صورت موافقت وزارت ورزش و جوانان، انتخابات فدراسیون فوتبال یازدهم اردیبهشت برگزار می شود. اساسنامه فدراسیون نیز پس از این انتخابات فرایند تصویب در هیات دولت را خواهد پیمود. این در حالی است كه گفته می شد اساسنامه جدید قبل از انتخابات تدوین و تصویب می شود.
همزمان با حرف و حدیث ها درباره انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال، بحث های مربوط به استعفای «كارلوس كی روش» سرمربی پرتغالی تیم ملی كشورمان هر از چند گاه در رسانه ها و شبكه های مجازی خبرساز شده است. در تازه ترین این خبرها، كی روش بیست و دوم فروردین ماه باز هم ساز جدایی كوك كرد و گفت: آقای كفاشیان از من درخواست كرد در مراسم قرعه ‌كشی انتخابی جام جهانی حضور داشته باشم و من به احترام او، این درخواست را پذیرفتم. بعد از این تاریخ كه بنده تقاضای استعفای خود را تقدیم ریاست فدراسیون فوتبال می‌ كنم، هیچ گزینه‌ ای جلوی روی خودم نمی ‌بینم. می‌توانم این را متصور باشم كه پس از این تاریخ به پایان راه خودمان رسیده باشیم. شرایط من بسیار شفاف است و با این شرایط امكان ادامه همكاری وجود ندارد؛ شرایطی است كه فقط وعده و عید می‌دهند و هیچ راهكاری برای حمایت وجود ندارد.
بسیاری از ناظران، ناسازگاری های سرمربی تیم ملی و چالش های از این دست را ناشی از نامعلوم بودن تكلیف مدیریت فدراسیون فوتبال می دانند كه اكنون با وضعیت نامعلوم اساسنامه درآمیخته است.

*** حرف و حدیث های مربوط به تغییر اساسنامه
دست اندركاران فدراسیون فوتبال چند ماه قبل و در آستانه انتخابات آن، اقدام به ایجاد یك سری تغییرها در اساسنامه فدراسیون كردند. اگرچه تغییر در اساسنامه امری قانونی و امكان پذیر است اما زمان، چگونگی تغییر، گروه های تصمیم گیرنده و ابهام در بندهای تازه باعث شد تا برخی، اصلاحات یادشده را نامطلوب و در جهت منافع مسوولان كنونی فدراسیون فوتبال تعبیر كنند. در این میان، انتقادها از تغییر در اساسنامه فدراسیون فوتبال با گزارش كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی درباره فساد در فوتبال ایران همزمان شد.
اختلاف ها و ابهام ها در زمینه اساسنامه فدراسیون فوتبال موجب شد تا در واپسین روزهای پارسال مسوولان نظارتی و فوتبالی گردهم آیند تا از تكرار رخدادهای هشت سال پیش جلوگیری كنند. بعد از تعلیق فعالیت های فدراسیون فوتبال ایران در سال 1386، مسوولان وقت مدعی بودند كه دولت نهم در جلسه ای اساسنامه فدراسیون فوتبال را تایید كرده اما در اسفندماه پارسال معلوم شد هیچ تاییدی صورت نگرفته است و در آن مقطع مسوولان تنها به صورت شفاهی به فدراسیون فوتبال اعلام كرده اند اساسنامه تایید شده و باید برای تایید نهایی به فیفا فرستاده شود.
در جهت پیگیری این موضوع، نهم اسفندماه پارسال نماینده سازمان بازرسی كل كشور جلسه‌ ای را با حضور «علیرضا اسدی» دبیركل فدراسیون، «مهدی تاج» رییس سازمان لیگ، «غلامرضا بهروان» از اعضای هیات رییسه فدراسیون فوتبال و «منصور قنبرزاده» عضو هیات رییسه سازمان لیگ به همراه كارشناسان و مدیران سازمان بازرسی در محل این سازمان برگزار كرد.
در این جلسه نماینده سازمان بازرسی كل كشور ایرادهای مهمی را بر اساسنامه فدراسیون فوتبال وارد دانست. یكی از مهم ترین این ایرادها بحث تصویب نشدن آن در هیات دولت است چرا كه طبق ماده 82 اساسنامه مصوب سال 86، این اساسنامه باید به تصویب هیات دولت می رسید اما این اتفاق رخ نداد. این موضوع اساسی‌ ترین ایرادی بود كه به فعالیت‌ های فدراسیون فوتبال وارد شد.
در این پیوند «مصطفی هاشمی طبا» رییس پیشین سازمان تربیت بدنی و مشاور وزیر ورزش و جوانان، به گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا گفت: هر چند اخبار و شنیده ها حاكی از تایید اساسنامه فدراسیون فوتبال در زمان دولت وقت بود اما سخنان نماینده سازمان بازرسی كل كشور در زمینه تایید نشدن اساسنامه در هیات دولت، غیر قابل انكار است. برخی منتقدان معتقدند فدراسیون فوتبال و اعضای هیات رییسه آن در هشت سال گذشته غیرقانونی در فدراسیون فوتبال بوده اند اما در این زمینه باید گفت تنها فدراسیون فوتبال در این زمینه مقصر نیست بلكه مسوولان اجرایی هم متخلف به شمار می روند زیرا یكی از اعضای اصلی مجمع عمومی فدراسیون فوتبال نماینده وزارت ورزش و جوانان است.
در این باره «هوشنگ نصیرزاده» رییس كمیته تدوین مقررات فدراسیون فوتبال نظری دیگر را ارایه داده و تصریح كرده مشكل های اساسنامه فدراسیون فوتبال در سال 1390 برطرف شده است. وی در گفت وگویی با تارنمای تحلیلی- خبری «كاپ» اظهار كرد: اساسنامه فدراسیون فوتبال در سال 1386 در هیات دولت مطرح شد اما تشریفات آن تا انتها به انجام نرسید. پس از آن ما اساسنامه سال 1390 را مطرح و مشكلات اساسنامه سال 86 را برطرف كردیم. به گفته وی، سازمان تربیت بدنی سال 86 باید مراحل كاری اساسنامه را پیگیری می كرد نه فدراسیون.

*** سایه تعویق بر سر انتخابات فوتبال
انتخابات فدراسیون فو‌تبا‌ل كه قرار بود هجدهم اسفند پارسال برگزار شود، در مجمع عمومیِ بیست و سوم دی ماه 2 ماه به تعویق افتاد تا در اردیبهشت ماه امسال این انتخابات برگزار شود. با وجود اظهارنظر كفاشیان مبنی بر برگزاری این انتخابات در یازدهم اردیبهشت، برخی ناظران با توجه به شرایط كنونی این رخداد را در زمان اعلام شده نامحتمل می دانند زیرا وزارت ورزش و جوانان اكنون هیاتی را برای اصلاح اساسنامه فدراسیون مامور كرده تا كمتر از یك ماه این اصلاحات را انجام و برای تایید نهایی در هیات دولت آن را به وزیر ورزش و جوانان ارجاع دهد. از این منظر، به نتیجه رسیدن این روند بیش از مدت زمان اعلام شده طول خواهد كشید و همین موضوع به تعویق دوباره زمان برگزاری انتخابات منجر خواهد شد.
در این زمینه نصیرزاده گفته است: درباره انتخابات پیش رو من اطلاع چندانی ندارم و نمی دانم كه چه اتفاقی رخ خواهد داد. اگر قبل از 11 اردیبهشت هیات دولت اساسنامه را تصویب كند انتخابات در تاریخ مقرر برگزار می شود. در غیر این صورت در همان مجمع عمومی كه 11 اردیبهشت برگزار می شود تصمیم گیری خواهد شد كه چه اقدامی باید صورت گیرد. تنها چیزی كه در روز 11 اردیبهشت تغییر نمی كند جلسه مجمع است كه بدون شك برگزار می شود.
در این پیوند، «رضا حسنی‌ خو» مدیركل حراست وزارت ورزش و جوانان پانزدهم فروردین به رسانه ها گفت: احتمال اینكه مسوولان دولتی بخواهند تغییراتی در اساسنامه به وجود آورند هم هست. بنابراین شاید اساسنامه تغییراتی هم در محتوای خود داشته باشد.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد حق و امكان بركناری رییس فدراسیون با امضای وزیر ورزش در اساسنامه جدید، اظهار كرد: ما نمی ‌توانیم قوانینی وضع كنیم كه مغایرتی با قوانین جاری كشور داشته و همچنین مغایرتی هم نباید با قوانین بین ‌المللی داشته باشد. در واقع هر اتفاقی كه قرار است بیافتد باید در قالب چارچوب‌ هایی باشد كه برای ما تعیین شده است.
«علی فتح الله زاده» یكی از نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال هجدهم فروردین ماه در این پیوند به خبرگزاری «ایسنا» گفت: به تعویق افتادن انتخابات فدراسیون فوتبال بستگی به این دارد كه هیات دولت چقدر از اساسنامه را تغییر دهد. اگر تغییرات صورت گرفته اساسی نباشد، می‌شود در موعد مقرر انتخابات را برگزار كرد ولی اگر تغییرات زیادی در اساسنامه صورت گیرد، انتخابات به تعویق می‌افتد. ...من در كل، این ماجرا را پیچیده می‌بینم و فكر می ‌كنم انتخابات به تعویق بیافتد.
با توجه به شرایط كنونی و چالش هایی كه بلاتكلیفی در برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال به دنبال می آورد، نگرانی ها در مورد وضعیت مدیریت فوتبال ایران افزایش یافته است. بخشی از این نگرانی ها مربوط به پیامدهای فرامرزی است كه از حساسیت بالای فدراسیون جهانی فوتبال در زمینه اساسنامه فدراسیون ‌های زیر مجموعه ناشی می شود. افزون بر آنچه گفته شد، در آستانه برگزاری رقابت های انتخابی جام جهانی 2018 روسیه پایان وضعیت مبهم مدیریت فوتبال كشور ضرورتی جدی تر می یابد.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**2052**9282** 9279
۰ نفر