در اين گزارش كه در شماره دوشنبه 21 تير 1395 هجري خورشيدي به قلم نهزت امير آباديان منتشر شد، مي خوانيم: زنده يا مردهاش ٦٨ساله است، سركرده منافقين همراه اعضاي گروهك و انديشهشان سالهاست مردهاند، «مسعود رجوي» ٣٧ سال پيش، همان زماني كه وارد سالن بزرگ دانشگاه صنعتي شريف ميشد تا جهان را براي شنوندگانش «تبيين» كند، همان زمان كه با پوشهاي زير بغل و در ميان صداي تشويق حاضران و فريادهاي زندهباد روي صندلي سخنران مينشست، مرده بود.
٣٠ خرداد ٦٠ با اعلام جنگ مسلحانه عليه جمهوري اسلامي و آغاز ترور مسئولان كشور و مردم بيگناه، آخرين ميخ را به تابوت خود كوبيد و چند ماه بعد از ايران فرار كرد و به فرانسه رفت. چند سال بعد با اخراج از فرانسه همراه تعدادي از اعضاي گروهكش در ١٧ خرداد ١٣٦٥ وارد بغداد شد؛ بعد از استقرار در عراق و كسب حمايت همهجانبه از سوي صدام، رسما دوشادوش ارتش متجاوز به وطن خود قرار گرفت. از اين تاريخ به بعد رجوي و گروهش بهطور كامل در اختيار دستگاه اطلاعاتي عراق قرار گرفتند و با همكاري با دشمني كه در مرزهاي غرب و جنوب عليه مردم ايران ميجنگيد، خود را در اعماق ذهن مردم ايران دفن كردند.
اواخر سال ٥٨ و اوايل ٥٩ رجوي ٣١ساله به دانشگاه صنعتي شريف ميرفت تا جهان را از نگاه خود براي هواداران تبيين كند، جهاني كه او در اين كلاسها ساخت، مختص انسانهايي مرده بود؛ انسانهايي كه فرديت و انسانيت خود را فداي گروهك و حزب و به قول رجوي اجتماع ميكردند. ايدئولوژي فردستيزانه مجاهدين خلق در گذر سالها، بيش از همه به خود آنها ضربه زد، ايدئولوژياي كه انسانها و جان آنها را در راه هدف، هيچ ميانگاشت، انسانها مهرههايي براي پيشبرد ماشين عظيم تاريخي بودند كه رهبر حزب براي آينده آن نقشه كشيده بود.
اكنون رئيس سابق سازمان اطلاعات عربستان اطلاعيه مرگ اين مردِ مرده را منتشر كرده است. روز شنبه ١٩ تير، «تركي فيصل» با حضور در همايش سالانه منافقين در پاريس، از مرگ مسعود رجوي سركرده سابق اين گروهك خبر داد. فيصل در گفتههايش به زبان عربي، از مسعود رجوي با عنوان «مرحوم» ياد كرد؛ اگرچه سخنگوي اين سازمان تروريستي، بلافاصله اعلام كرد از گفتههاي روز شنبه تركي فيصل، شاهزاده سعودي، سوءتعبير و نتيجهگيري نادرست شده است!
مسعود رجوي سالهاست كه در انظار عمومي ظاهر نشده؛ از فروردين ١٣٨٢ يعني درست از زمان حمله آمريكا و همپيمانانش به عراق تاكنون، هيچ فيلم يا عكسي از او ثبت نشده است. همين موضوع سبب شد پيش از اين نيز بسياري به اين نتيجه برسند كه رجوي در حمله جنگندههاي آمريكايي به اردوگاه اشرف، در خلال حمله عليه صدام، بههمراه ٢٠ نفر ديگر از اعضاي اين گروهك مرده است.
٢١ فروردين ١٣٨٨ هفتهنامه «اكونوميست» چاپ لندن در گزارشي با عنوان «به كجا خواهند رفت - ايرانياني در عراق كه عليه جمهوري اسلامي جنگيدند، با آيندهاي متزلزل روبهرو هستند»، به نقل از يك شهروند غربي آشنا به زبان فارسي كه از اردوگاه اشرف، واقع در ٦٥ كيلومتري شمال غرب بغداد ديدن كرده است، مينويسد حدود دو دهه پيش، خانوادههايي كه در اين اردوگاه زندگي ميكردند منحل شدند، زوجهاي متأهل به اجبار از هم طلاق گرفتند و بچههايشان به خارج فرستاده شدند و بسياري از آنها درحالحاضر با هواداران گروه در كشورهاي غربي زندگي ميكنند كه سرگرم پرورش اين كودكان براساس عقايد مجاهدين خلق هستند كه يك ناظر بيطرف از آن بهعنوان نوعي فرقه ياد كرده است.
اكونوميست مينويسد گروههاي مدافع حقوق بشر، به سازمان مجاهدين خلق، ترويج كيش شخصيت مسعود رجوي و همسرش مريم و اعمال شرايط انضباطي سختگيرانه به شيوه حكومتهاي توتالير را نسبت دادهاند و به نقل از كساني كه از اين گروه جدا شدهاند مينويسد اعضاي سازمان در معرض بمباران دائم عقيدتي قرار دارند و از آنان خواسته ميشود بيچون و چرا تسليم اهداف سازمان باشند.
اكونوميست اولين رسانه معتبر جهاني بود كه درباره احتمال مرگ مسعود رجوي نوشت از زمان اشغال خاك عراق از سوي نيروهاي آمريكايي در سال ٢٠٠٣، از رجوي خبري نيست و كسي نميداند آيا سركرده مجاهدين هنوز زنده است يا نه، هرچند اكثرا معتقدند او مرده است و در مقابل، مريم، همسر مسعود رجوي، بهعنوان «رئيسجمهوري منتخب!» با هدف كسب حمايت افراد و نهادهاي خارجي، از جمله بعضي اعضاي كنگره آمريكا و پارلمان اروپا و مجلس اعيان پارلمان بريتانيا، به نقاط مختلف جهان سفر ميكند، درحاليكه كسي مطمئن نيست درحالحاضر، اداره امور اردوگاه اشرف بر عهده چه كسي است.
درباره مرگ رجوي ادعاهاي بسياري در رسانهها منتشر شده است. به گزارش تابناك فردي به نام «منظر. ل» از شهروندان اهوازي كه سه سال از 2002 تا 2006 بهعنوان مترجم «فاطمه ارواني» با اين گروه همكاري ميكرد و اينك از سازمان جدا شده، بر اين باور است كه در بمباران ناحيهاي در اردوگاه اشرف كه محل برگزاري كنسرتهاي موسيقي سازمان بود، مسعود رجوي كشته شد. او اين اطلاعات را از ارواني نقل ميكرد كه در آن دوره فرماندهي اشرف را بر عهده داشت. «ميلاد آريايي»، از اعضاي سابق منافقين نيز در جايي با بيان چگونگي مذاكره منافقين با نيروهاي آمريكايي در جريان حمله سال ٢٠٠٣ به عراق، ميگويد: در مذاكره با آمريكاييها، شخصي بهجز مسعود رجوي وارد مذاكره شد؛ بنابراين، اين روشن است كه اگر مسعود رجوي در صحنه حضور داشت، دليلي نبود كه «مهدي براعي» بهجاي رئيس سازمان وارد مذاكره با آمريكاييها شود.
تلويزيون اين گروه ترويستي از سال ٨٢ تاكنون هر سال عيد پيامهاي كتبي تبريك نوروز رجوي را كه از سوي مجري تلويزيون يا مريم رجوي خوانده ميشود با پسزمينه تصويري قديمي از او پخش ميكند. «هادي شمسحائري»، عضو سابق شوراي مركزي منافقين، درباره اين پيامهاي كتبي ميگويد: جعل «پيام» تنها براي پاسخ به پرسش آزاردهنده «رجوي كجاست؟» است، تا بگويند «رجوي هست»؛ اما رجوي هنوز «نيست»، زيرا اگر بود، بايد خود را نشان ميداد تا نيروهايش او را باور كرده و حضور او بتواند اوضاع نابسامان سازمان را بسامان كند، اما رجوي هنوز غايب است و... غيبت رجوي همچنان... فرقه را آزار ميدهد و نهتنها مسئلهاي از سازمان حل نكرده است كه ابهام را بيشتر هم كرد.
اسامه بنلادن با همه محدوديتهايي كه سرويسهاي جاسوسي غرب و بهويژه آمريكا براي او پديد آورد هر از گاهي، پيامي شفاهي يا نوار ويدئويي بيرون ميدهد. مگر او چه محدوديتي بيشتر از بنلادن دارد كه نميتواند پيام صوتي يا تصويري منتشر كند و در اختيار رسانهها قرار بدهد؟ امكانات مجاهدين كه كمتر از القاعده نيست.
**اروپاي غربي يا خاورميانه
يك بار هم «جيمز جفري» از مشاورين ارشد وزير خارجه آمريكا گفت: مسعود رجوي از زمان سقوط صدام حسين در تلويزيون اين سازمان ظاهر نشده و صدايش هم در راديوي اين سازمان شنيده نشده و هر تصوير و صدايي كه از او پخش ميشود، از برنامههاي ضبطشده مربوط به پيش از سقوط حكومت صدام حسين است... او در بازداشت ما نيست. تا آنجا كه ما ميدانيم، او هرگز در بازداشت ما نبوده است و تا آنجا كه ميدانم، او در اروپاي غربي يا در خاورميانه است؛ اما در اردوگاه اشرف نيست.
**كودتاي مريم
برخي نيز از احتمال تصفيه دروني او نوشتهاند. البته رجوي استاد تصفيه درونسازماني و حذف رقيبانش بود اما روايتهايي از تصفيه او در كودتاي داخلي با عنوان «كودتاي مريم» وجود دارد. درباره سرنوشت مسعود رجوي پس از كودتا اطلاعات ضدونقيضي به دست آمده؛ نخست اينكه گفته ميشود رجوي در اين تصفيه از بين رفته، اما به سبب بستهبودن دايره تصفيهكنندگان، مرگ او افشا نشده و اينگونه وانمود شده كه رجوي به سبب ملاحظات امنيتي در مكاني نامعلوم پنهان شده است. اخبار ديگري نيز از هيأت رهبري اين گروهك درز كرده است كه حكايت از حبس مسعود رجوي در مكاني بيرون از عراق دارد، بهگونهايكه رجوي جز نيازهاي اوليه به هيچ امكان ديگري دسترسي ندارد.
**زندگي در اردن يا سوئيس
هشتم ارديبهشت ١٣٩٥ خبرگزاري تسنيم روايت فردي به نام فريده هشترودي، از اعضاي جداشده سازمان منافقين را منتشر كرد كه در آن ميگويد در سال ١٣٩٣ در اردن از يكي از مسئولان وزارت خارجه اردن شنيده كه رجوي بيصدا در اردن است.
فريده هشترودي نوشته است: من در همان سالهاي نخست غيبت مسعود رجوي، از طريق دوستان فلسطينيام دريافتم كه او در اردن در يك مقر حفاظتشده در نزديكي فرودگاه امان و تحت مراقبت يك واحد نظامي آمريكايي مستقر در اردن، اقامت دارد و هر از چندي همسرش از فرانسه به ديدارش ميرود. مطابق شروطي كه هنگام انتقال از عراق، بر ايشان تحميل شد رجوي حق مصاحبه، خروج از مقر، تصويربرداري و سخنراني تلويزيوني و ملاقات با مسئولان سازمان را ندارد. استفاده از اينترنت هم بسيار محدود است.
دو سال پيش كه براي ديدار با رهبر فلسطين، محمود عباس، به اردن رفتم، فرصتي پيش آمد كه با يكي از مسئولان وزارت خارجه اردن ديدار كنم؛ ايشان نيز تأكيد كرد رجوي بيصدا در اردن است. چندي قبل نيز خبر بودنش در اردن تأييد شد اما سه، چهار ماه پيش خبري به دستم رسيد كه هنوز تأييد دومي برايش به دست نياوردهام. اين خبر ميگفت آقاي رجوي، به سوئيس منتقل شدهاند البته با همان شرايط اردن.
فريده هشترودي در پايان مينويسد: سؤال بزرگ اما همچنان بيجواب است، غيبت كي به پايان ميرسد؟ مسعود رجوي كه استعفا نميدهد بلكه در زمان مناسب با سبلت و موي مثل شبق، كت و شلوار كريستين ديور و شايد چهرهاي جوان از جراحي پلاستيك همچون دوريان گري، ظاهر خواهد شد...
در سالهاي بعد از سرنگوني صدام حسين، تنها مستندي كه براي اثبات زندهبودن او ارائه شده پيامهاي صوتي مربوط به عاشوراي سال ١٣٨٨ بوده كه متشكل از ١٠ پيام در هر شب از شبهاي ماه محرم است. در همان زمان هم كارشناسان در صحت و اصالت اين پيامها ترديدهايي داشتند.
**بستري در بيمارستان
هفتم مرداد ١٣٩١ افكارنيوز در گزارشي به نقل از رسانههاي كرد عراقي از بستريشدن مسعود رجوي در بخش مراقبتهاي ويژه در اثر بيماري خطرناك خبر داده و اعلام كردند بيمارستاني كه مسعود در آن بستري است، تحت تدابير شديد امنيتي قرار دارد.
پس از آن يك خبرنگار كانادايي مقيم فرانسه هم خبري درباره ديدار مسعود رجوي با مشاور رئيسجمهوري آمريكا در لنجي نزديك منطقه لوند خبر داد. يكم آبان 1391 علي مرادي، سخنگوي مؤسسه راهبردي ديدهبان، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران با اشاره به باقيماندن قريب به صد نفر از اعضاي گروهك تروريستي منافقين در پادگان اشرف، گفت: مسعود رجوي، سركرده گروهك تروريستي منافقين درحالحاضر زنده و آخرينبار در ٢١ مهر سال جاري از طريق ويدئوكنفرانس با اعضاي باقيمانده در پادگان اشرف صحبت كرده است. سالهاست كه اين سركرده از همين طريق با اعضاي گروهك تروريستي منافقين در ارتباط بوده و از سال ٢٠٠٣ همزمان با حمله آمريكا به عراق از اين كشور متواري شده و تاكنون هم جرئت خروج نداشته است.
**مرگ رجوي در وبسايت خزعلي
درحاليكه خبر مرگ مسعود رجوي براي اولينبار در وبسايت مهدي خزعلي مطرح شد اما برخي معتقدند كه مسعود رجوي در سلولي مجاور با سلول سابق صدام حسين، ديكتاتور سابق عراق، زنداني است و برخي هم بر اين باورند كه او در خانهاي در عراق زنداني شده است. درعينحال گزارشهايي هم مبني بر استقرار وي در ناوگان پنجم دريايي نيروهاي آمريكا در خليج فارس منتشر شده است. برخي منابع نيز اعلام كردهاند او را در ستاد مركزي نيروههاي آمريكايي در قطر ديدهاند.
در هر حال مرده يا زنده در سواحل اردن، سوئيس يا كشوري ديگر در خاورميانه، مسعود رجوي عملا سالهاست كه مرده است. ايدئولوژي ضدزندگي او و سازمانش سالها پيش مرگ او و تفكرش را رقم زد.
*منبع: روزنامه شرق
**گروه اطلاع رساني**9368**2002
تهران-ايرنا- روزنامه شرق در صفحه سياست به بررسي انتشار اطلاعيه تركي فيصل رييس پيشين سازمان اطلاعات عربستان درباره مرگ مسعود رجوي سركرده پيشين گروهك منافقين پرداخت.