۲۱ اسفند ۱۳۹۵، ۱۳:۴۰
کد خبر: 82460315
T T
۰ نفر
دفن روزانه بیش از 6 هزارتن زباله در جنگل های شمال كشور

تهران - ایرنا - معاون امور جنگل های سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور گفت: روزانه 6 هزار و 250 تن زباله و پسماند در عرصه های منابع طبیعی جنگلی و مرتعی شمال كشور دفن می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، عباسعلی نوبخت در مراسم رونمایی از پویش «همین یك زمین» با پیام «زباله پاداش جنگل نیست» عوامل اصلی تخریب جنگل های شمال كشور را دفن زباله، بهره برداری از معادن، چرای دام، بهره برداری های مجاز و غیر مجاز و قاچاق چوب عنوان كرد.
وی افزود: دفن زباله اكنون از بزرگترین مشكلات عرصه های منابع طبیعی، جنگلی و مرتعی شمال كشور است.
وی اظهارداشت: اكنون 51 منطقه در سطح 458 هكتار عرصه جنگلی و مرتعی به طور رسمی به دفن زباله و پسماند اختصاص دارد كه 39 قطعه آن عرصه جنگلی و 12قطعه آن عرصه مرتعی است.
نوبخت تصریح كرد: طبق آمارها روزانه سه هزار و 150 تن زباله شهری و روستایی در مازندران، 2 هزارتن در گیلان و یك هزار و 100 تن مدفون می شود كه این روند نگران كننده است.
معاون امور جنگل ها اضافه كرد: به طور كلی دفن زباله در 202 هكتار عرصه جنگلی و 256 هكتار مرتع انجام می شود.
وی با اشاره به اینكه سرانه زباله برای هر نفر در مازندران یك كیلوگرم، در گیلان 750 گرم و گلستان 750 گرم است، گفت: براساس مقالات ارایه شده، روزانه 753 هزار لیتر شیرابه در مازندران از این زباله ها حاصل می شود كه سبب خشكیدگی جنگل های بخش های پایین دست این عرصه ها شده است.
وی ادامه داد: طی سال های گذشته در شهرستان ساری، چوپانی به دلیل مصرف آب آلوده به شیرابه زباله جان خود را از دست داد كه این مهم روی اكوسیستم گیاهی و جانوری نیز تاثیرگذار است.
به گفته نوبخت، مدارك این پرونده در شهرداری ساری موجود است و پس از آن شهرداری این شهر اعلام كرد كه مشكل آب منطقه به دلیل استفاده از دستگاه های تصفیه آب برطرف شده است.

** مسئولان شمال كشور به دنبال عرصه های جدید دفن زباله هستند
این مقام مسئول در سازمان جنگل ها تصریح كرد: طبق ماده 4 آیین نامه اجرایی مدیریت پسماندها تا پایان سال 92 بایستی همه زباله ها به شكل تفكیك جمع آوری می شد.
وی اضافه كرد: همچنین براساس قانون برنامه پنجم توسعه نیز باید تا پایان سال چهارم این برنامه نیز دفن تمامی زباله ها از عرصه های جنگلی و مرتعی خارج شود كه تاكنون محقق نشده است.
نوبخت افزود: این درحالیست كه هفته گذشته یكی از مسئولان شمال كشور در نامه مجددی متقاضی عرصه جدید منابع طبیعی برای دفن زباله شده است.
وی مدیریت زباله در جنگل ها و مراتع را از اولویت این سازمان دانست و افزود: مدیریت اكوسیستم منابع طبیعی نیاز به همكاری تمامی دستگاه های اجرایی دارد كه به همین منظور بانك ایران زمین تاكنون فعالیت های خوبی در بخش زیست محیطی داشته است.

** وجود 542 واحد معدنی در جنگل های شمال كشور
نوبخت یكی دیگر از مشكلات مهم تخریب جنگل ها را فعالیت معادن دانست و گفت: اكنون 542 واحد معدنی در سطح 3 هزار و 518 هكتار از جنگل های شمال موجود است كه از این تعداد 259 واحد فعال، 269 واحد غیرفعال و 14 واحد متروكه داریم.
وی براین باور است كه استان های شمالی كشور از لحاظ اقتصادی نیازمند توسعه هستند، اما با توجه به حساسیت جنگل باید وزارت صنعت معدن و تجارت سرمایه گذاران جدید را به سمت واحدهای غیرفعال هدایت كند تا وزارت جهادكشاورزی و سازمان منابع طبیعی تحت فشار و هجمه قرار نگیرند.

** سالیانه بیش از 797 میلیون نهال خوراك دام می شود
این مقام مسئول در وزارت جهاد كشاورزی یكی دیگر از مشكلات را چرای دام در جنگل های شمال كشور عنوان كرد و افزود: در سال 95 با تخصیص اعتبارات توانستیم در كل كشور 26 میلیون و 500 هزار اصله نهال تولید كنند كه از این میزان 19 میلیون قابلیت این را دارد كه در عرصه های مختلف طبیعی و مستثنیات مردم كشت شود.
وی اظهارداشت: مستندات نشان می دهد اكنون 2 میلیون و 954 هزار و 604 واحد دامی در عرصه های جنگلی شمال كشور داریم كه 9 ماه از سال از منابع جنگلی استفاده می كنند
به گفته معاون امور جنگل ها، واحدهای مجاز دامی سالیانه از 797 میلیون و 743 هزارو 80 اصله نهال بهره مند می شوند و این درحالیست كه اگر یك درخت بلوط در اوج بذردهی 50 هزار بذر تولید كند كه در سال اول 100 بذر به نهال تبدیل شود و در سال دوم پنج نهال باقی بماند، اگر با چرای دام از بین برود دیگر درختی باقی نمی ماند.

** حمله دو آفت جدید به شمشادهای شمال كشور
معاون امور جنگل ها وضعیت شمشادهای شمال كشور را نامطلوب ارزیابی كرد و گفت: اكنون 72 هزار هكتار عرصه شمشادی در شمال كشور موجود است كه بیش از نیمی از این عرصه ها مورد تهدید آقات و شبپره قرار گرفته است.
وی با بیان این كه شبپره شمشاد مردادماه امسال در نمك آبرود دیده شد افزود: این آفت علاوه بر برگ و بذر شمشاد پوست درخت را می خورد.
وی علاوه بر اقدامات سازمان جنگل ها برای از بین بردن این آفت انتظار داشتیم به دلیل بروز سرما و برف این آفت كنترل شود كه متاسفانه این مهم اتفاق نیفتاد.
وی تصریح كرد: این درحالیست كه اكنون با دو آفت جدید دیگر در سطح شمشادهای شمال كشورمواجه شده ایم كه یكی از انها آفت زنگ شمشاد است.
** شبپره شمشاد عامل بیوتروریسم
وی وجود شبپره شمشاد را در كشور عوامل بیوتروریسم دانست و گفت: افت شبپره بسیار تنبل است در طول حیات خود حدود 5 كیلومتر پرواز می كند اما ما در سه منطقه مختلف شمال كشور آستارا، 400 كیلومتری غرب مازندران و 600 كیلومتری شرق جنگل های هیركانی در منطقه گلستان ورود كرد و برخی از عرصه ها را از بین برده است.
به گفته وی، از درخت شمشاد دارویی ضد سرطان پستان و ایدز تهیه می شود و كمپانی های داروهای مختلف برای درمان این بیماری های تولید می كنند این فعالیت ها را می كنند اسناد نشان می دهد این موضوع از سال 2004 از المان شروع شده است.
وی افزود: براساس گزارش های فائو، ایران بهتر از دیگر كشورها در كنترل آفت شبپره شمشاد اقدام كرده است.

** ذخیره ژنتیكی شمشادجنگل های هیركانی آغاز شد
وی وجود گونه های شمشاد در شمال كشور را منحصر به فرد دانست و افزود: اكنون در حال انعقاد قرارداد با سه نهالستان بخش خصوصی هستیم تا 2 میلیون اصله نهال شمشاد از رویشگاه های مختلف جنگل های هیركانی تهیه و تكثیر جنسی، غیرجنسی و كشت بافت كنند كه بتوانیم گونه های مختلف شمشاد را ذخیره ژنتیكی كنیم.
وی اضافه كرد: به شهرداری ها پیشنهاد دادیم كه كشت نهال شمشاد انجام شود كه سال گذشته پنج هزار اصله نهال جنگلی و امسال به همین تعداد در شهرها كشت شد تا بتوانیم گونه های مختلف را در عرصه های شهری حفظ كنیم.
وی با اشاره به اینكه با وضعیت فعلی به سمت نسل كشی برخی گونه های جنگلی همچون شمشادها رفته ایم اضافه كرد: سازمان جنگل ها به تنهایی نمی تواند با بحران های زیست محیطی جنگل نقش افرینی كند.
نوبخت با بیان اینكه قدمت نهال كاری در ایران به سه هزار سال پیش می رسد افزود: به عنوان مثال اگر 2.5 تن اكسیژن در هر هكتار عرصه جنگلی تولید شود با قیمت 25 هزارریال جنگل های ایران به طور كلی 900 هزار میلیارد ریال اكسیژن تولید می كنند كه بیش از 120 هزار میلیارد ریال آن به جنگل های شمال كشور اختصاص دارد.
وی براین باور است كه برای حفظ اكوسیستم جنگلی باید طرح تنفس جنگل هرچه سریعتر اجرایی شود.
آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان در كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**9186**2025**خبرنگار: هما همت خواه**انتشار: لیلا جودی
۰ نفر