۱ فروردین ۱۳۹۶، ۱۹:۲۱
کد خبر: 82470707
T T
۰ نفر
ظرفيت هاي گردشگري بجستان مسافران نوروزي را به خود فرامي خواند

گناباد- ايرنا- شهرستان بجستان در جنوب خراسان رضوي يكي از مناطق كهن و تاريخي، با آثار گردشگري متعدد، قابليت زيادي براي جذب مسافران و گردشگران نوروزي دارد.

به گزارش ايرنا اين شهرستان با توجه به موقعيت جغرافيايي و نقطه ورودي به استان خراسان رضوي از سمت استان هاي اصفهان، فارس، هرمزگان، خراسان جنوبي، كرمان و يزد از موقعيت خاصي برخوردار است.
بجستان، كه به اعتقاد برخي مورخان توسط سام نريمان قهرمان تاريخي ايران بنيان گذاشته شده، در طول تاريخ با عناوين بوزستان، بزستان و بژستان خوانده شده و به نام بغستان و يا سرزمين ايزد نامگذاري شده كه گويا قدمت و آباداني اين منطقه به دوران زرتشت باز مي گردد.
بجستان از نظر تجارت و داد و ستد در دوران قاجار نيز از اهميت و رونق بالايي برخوردار بوده و شبكه گسترده راهها و رباط هاي متعدد از جمله فخرآباد، قاسم آباد و زين آباد در راه فيض آباد - بجستان - فردوس خود گواه اين مدعا است.
از جمله آثار تاريخي شاخص بجستان مي توان به پل يونسي، رباط هاي زين آباد و فخرآباد و مساجد جامع، مرنديز و كاروانسراهاي مزارآهنگ و خارفيروزي و باغ منزلهاي رحيمي در شهر بجستان و بخشايش در روستاي جزين اشاره كرد.
مهمترين آثار ثبت شده اين شهرستان در فهرست ميراث معنوي كشور جشن باستاني سده روستاي جزين، فنون تهيه شيره انگور و هنر سبد و تركه بافي روستاي مزار و آيين نخل بندان و نخل گرداني شهر بجستان است.
آثار تاريخي مهم بجستان
مسجد جامع بجستان مهمترين اثر تاريخي بر جاي مانده از قرن نهم هجري در اين شهرستان است كه در زمان شاهرخ تيموري بنا شده و تاريخ اتمام آن بر اساس كتيبه موجود در مسجد سال 828 هجري است.
به گزارش ايرنا اين مسجد داراي 2 ايوان بر 2 سوي صحن مربع شكل آن است و بر انتهاي ايوان قبلي محرابي مقرنس كاري تعبيه شده و در سمت مغرب مسجد شبستاني است كه سقف آن بر فراز ستون هايي استوار گرديده است و ايوان شمالي آن در سال 1024 هجري در عصر صفويه مرمت شده است.
از ابنيه تاريخي بجستان كه بر امتداد كال شور و بر روي آن ايجاد شده، پل يونسي است كه داراي سازه اي آجري و محكم است كه نام خود را از شهري با همين نام در 45 كيلومتري بجستان گرفته است.
معماري اين پل داراي 9 چشمه طاق جناقي و آبروهاي نيمه مدور است كه در بخشي از آن سنگ يا ملات ساروج و قسمتهايي ديگر از آجر و گچ كار شده و اين بناي تاريخي از يادگارهاي دوره صفويه است.
در 15 كيلومتري جنوب شرقي بجستان و 60 كيلومتري محور بجستان به گناباد رباط زين آباد با وسعت 2500 متر مربع به صورت نقشه چهار ضلعي و فضاهاي معماري متفاوت قرار گرفته و در طول تاريخ توقف گاه كاروانيان طول مسير بوده است.
رباط چهار ايواني فخر آباد ديگر اثر تاريخي مربوط به دوران قاجاريه در بجستان است كه در حاشيه روستايي به همين نام قرار گرفته و از ويژگي هاي معماري اين رباط مي توان به سردر ورودي، ايوانچه هاي طرفين ورودي به عنوان توقف گاه تابستاني، شاه نشين، فضاي اصطبل، بارانداز و صحن اشاره كرد.
كاروانسراي قاسم آباد از ديگر بناهاي باارزش بر جاي مانده از دوره صفوي در بجستان مي باشد كه در روستايي به همين نام در 20 كيلومتري غرب بجستان واقع شده است.
مسجد مرنديز به عنوان ديگر اثر تاريخي مربوط به قرن يازدهم هجري قمري در شهرستان بجستان با وسعت 600 مترمربع در سه كيلومتري مركز اين شهر واقع شده است.
معماري اين بنا شامل صحن، ايوان، قبله و شبستان گنبددار بوده و ايوان مقصوره آن داراي پوشش شكل گرفته از تاق و تويزه است و در بخش انتهايي اين قسمت رسمي بندي هاي زيبا بر روي گچ ايجاد شده است.
مسجد جامع مدنديز به سبب وجود بخشي از تزيينات و نماي بيروني اطراف و صحن و ايوان از نظر نقشه و نوع عناصر تزييني با مسجد تاريخي خواف، مسجد رشتخوار و گنبد مقبره قطب الدين حيدر مشابه است.
در دامنه تپه اي طبيعي در روستاي تاريخي مزار، مسجد جامع مزار قرار دارد كه در زمانهايي به عنوان سردابه و پناهگاهي براي ساكنان مورد استفاده داشته و امروزه اين مكان با انجام تغييراتي در فضاي داخلي به عنوان مسجد زمستاني اهالي روستاي مزار مورد استفاده قرار مي گيرد.

* مشاغل و هنرهاي سنتي بجستان
در شهرستان بجستان از ديرباز هنرهاي سنتي و مشاغل سنتي جايگاه ويژه اي در تأمين معيشت مردم اين منطقه داشته اند كه از جمله آنها مي توان به گيوه دوزي در روستاهاي جزين، بقچير و افكان، آهنگ، گليم بافي در يونسي، فخرآباد، نيان، ابراهيم آباد و قاليبافي، پارچه بافي، نمدمالي، حوله بافي و سبد بافي در ساير مناطق اشاره كرد.
وجود مناطق ييلاقي همچون تنكه نسترن، بوستان طبيعي نوبهار، دره آهنگ، باغ سليمه مزار، سد سريده، به لحاظ رويش لاله هاي درشت و گلگون و شقايقهاي زيباي بهاري و بيدمشكهاي زيبا و 2منطقه حفاظت شدهٔ هلالي و افتخار با گونه هاي كم نظير حيات وحش و كوير زيبا از ديگر جاذبه هاي گردشگري بجستان است.
مجموعه بوستان طبيعي و باغ زيباي پرندگان بجستان يكي از كم نظيرترين مجموعه هاي استان خراسان رضوي است كه شامل حيات وحش و نمايشگاه جلوه هايي از طبيعت و باغ پرندگان و سايت نگهداري آهو و جبير است.
اين بوستان طبيعي چون نگيني زيبا در مركز شهر بجستان مي درخشد و داراي پرندگان زيبا و خوش الحاني همچون زاغي پاقرمز، طوطي هاي رنگارنگ، طاووس و غيره است.

* سوغات بجستان
در ميان سوغات سفر بجستان مي توان از ياقوت سرخ كوير يا همان انار بجستان نام برد كه به بسياري از كشورهاي شرق دور صادر مي شود و كام هر رهگذر و مسافري را كه پا به اين شهر مي گذارد شيرين مي كند.
از ديگر سوغات مشهور بجستان مي توان از كلوچه و حلواي اين شهر نام برد كه در بازار شهرهاي اطراف جايگاه ويژه اي دارد.
زعفران، زيره، حنا، پسته و محصولات خشكبار ديگر سوغات بجستان هستند كه مي توانند بخش زيادي از سبد خريد مسافران را پر سازند.
11 مكان اقامتي شامل مدارس، مجتمع بين راهي و مهمانپذير با ظرفيت بيش از سه هزار مسافر آماده پذيرش مسافران نوروزي در شهرستان هستند.
شهرستان بجستان با 41 اثر تاريخي و گردشگري ثبت شده در فهرست آثار ملي و معنوي كشور در فاصله 278 كيلومتري جنوب غربي مشهد واقع است.
2095/5132
خبرنگار: عليرضا حسن زاده ** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي