حشمت اله آقارضي روز شنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: ديمزارهاي رهاشده در اراضي شيبدار همواره يكي از عوامل فرسايش و از منابع عمده توليد رسوب است كه تامين رطوبت و استقرار نهالهاي مثمر در اين اراضي احيا و افزايش توليد محصولات كشاورزي را به همراه دارد.
وي ادامه داد: طرح تحقيقاتي بررسي تاثير به كارگيري سطوح آبگير مديريتشده در افزايش توليدات گياهي در اراضي شيبدار ديم به مدت پنج سال و با هدف معرفي نقش سامانههاي سطوح آبگير در استقرار و توسعه پوشش گياهي مثمر در اين اراضي در ايستگاه تحقيقات منابع طبيعي خسبيجان از توابع شهرستان شازند انجام شده است.
مسئول بخش حفاظت خاك و آبخيزداري مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي خاطر نشان كرد: اين طرح با هدف معرفي نقش سامانههاي سطوح آبگير باران در استقرار و توسعه پوشش گياهي مثمر در اراضي شيب دار ديم اجرا شد.
آقارضي افزود: در اراضي ديم شيب دار به علت شخم زدن زمين در مسير شيب به مرور زمان در اثر فرسايش و توليد رسوب لايه سطحي خاكي كه حاوي مواد مغذي است شسته و خارج مي شود كه اين مهم كاهش بهره وري توليد محصولات كشاورزي را به همراه دارد و اجراي اين طرح و توسعه باغات ديم در اراضي شيب دار مي توان از تخريب بيشتر جلوگيري كند.
وي ادامه داد: همچنين جلوگيري از فرسايش خاك و توليد رسوب در اراضي ديم شيب دار، جلوگيري از حركت روان آب ها و ايجاد سيل، نفوذ روان آب ها به عمق زمين، توليد محصولات باغي ديم و احياي ديم زارهاي كم بازده از ديگر مزاياي اجراي اين طرح در اراضي ديم شيب دار است.
وي گفت: اين طرح در قالب طرح تحقيقاتي در نيم هكتار از اراضي شيب دار ديم استان مركزي اجرا شده است و قابليت اجراي در مناطقي با شيب 20 درصد كه بارندگي بيشتر از 300 ميليمتر و پنج تا 6 رگبار با بيش از 10 ميليمتر را دارند قابل اجرا است.
مسئول بخش حفاظت خاك و آبخيزداري مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي افزود: اين طرح علاوه بر ديمزارهاي كم بازده شيب دار در مراتع فقير شيب دار نيز قابليت اجرا دارد كه با اجراي آن بيش از يك هزار هكتار از اراضي ديم شيب دار كم بازده استان را مي تواند تبديل به باغ ديم تبديل و گياهان با نياز آبي كم در آن ها كشت شود.
استان مركزي به عنوان دومين قطب صنايع مادر تخصصي، چهارمين قطب صنعت كشور محسوب مي شود و در زمينه تنوع توليدات صنعتي رتبه نخست كشور را به خود اختصاص داده است.
اين استان با وجود صنعتي بودن جزء 10 استان نخست كشور در بخش كشاورزي است كه 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در اين حوزه فعال هستند.
670 هزار هكتار اراضي باغي و كشاورزي در استان مركزي وجود دارد كه يك و 2 دهم درصد توليدات كشاورزي مازاد بر نياز استان به ساير مناطق ارسال مي شود.
استان مركزي با توليد حدود 54 هزار تن گوشت سفيد، 53 هزار تن توليد گوشت قرمز، 320 هزار تن شير، حدود 41 هزار تن توليد تخم مرغ از جايگاه ويژه اي در توليدهاي بخش كشاورزي و دامداري در كشور برخوردار است.
استان مركزي رتبه اول صادرات ماهيان زينتي را به خود اختصاص داده و حدود 90 درصد صادرات اين ماهيان از اين استان انجام مي شود.
اين استان رتبه چهارم توليد بچه ماهي قزل آلا، رتبه نخست در تنوع توليد گل و گياهان زينتي، رتبه دوم توليد گل ها شاخه بريده، رتبه سوم در توليد گل و گياهان زينتي، رتبه دوم سطح زير كشت و توليد انار كشور، رتبه ششم توليد پسته، مقام هشتم توليد گل محمدي، مقام نهم در توليد انگور، رتبه سوم در توليد لوبيا و رتبه پنجم در توليد جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ايستگاه انار ساوه، پژوهشكده گل و گياهان زينتي محلات، ايستگاه ملي تحقيقات لوبياي خمين، وجود شعبه ششم تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي، وجود ايستگاه تحقيقات ماهيان زينتي و مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي نيز از ظرفيت هاي علمي و تحقيقاتي استان مركزي است.
1955/6013/خبرنگار:مهدي عظيمي***انتشاردهنده:مژگان حيدري
طرح تحقيقاتي تاثير سامانه هاي مديريت شده در افزايش توليدات گياهي در اراضي شيب دار استان مركزي انجام شد
۲۴ تیر ۱۳۹۶، ۱۳:۴۹
کد خبر:
82598951
اراك - ايرنا - مسئول بخش حفاظت خاك و آبخيزداري مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان مركزي گفت: طرح تحقيقاتي تاثير سامانه هاي مديريت شده در افزايش توليدات گياهي در اراضي شيب دار ديم اين استان انجام شد.