در ادامه اين گزارش مي خوانيم: او حتي پيش از سخنراني طولاني خود در شامگاه دوشنبه، فرمان اعزام حدود 4000 سرباز ديگر به افغانستان را امضا كرد .
هم اكنون آمريكا بيش از 8400 هزار سرباز در افغانستان دارد. تحليلگران معتقدند 16 سال حضور آمريكا در افغانستان حاصلي جز مرگ و كشتار و اشغال سرزمينهاي ديگر نداشته است. مردم افغانستان خسته از اين همه جنگ و كشتار، حضور نيروهاي خارجي را بزرگ ترين تهديد براي امنيت كشورشان ميدانند و بارها خواستار خروج فوري آنها شده اند. اين كه ترامپ در اين موقعيت زماني، سربازان آمريكايي را به خاك افغانستان اعزام كرده، نشان ميدهد وي اهداف فراتر از اين كشور را مد نظر قرار داده است.
** 4000 سرباز ديگر
شبكه خبري فاكس نيوز روز گذشته اعلام كرد، دونالد ترامپ فرمان اعزام 4000 نظامي آمريكايي به اين كشور را صادر كرد. اين در حالي است كه تاكنون درجريان جنگ افغانستان 2350 سرباز آمريكايي كشته شدهاند و اين جنگ 686 ميليارد دلار براي آمريكا هزينه داشته است. ترامپ در جمع گروهي از نظاميان و شخصيتهاي سياسي كشورش راهبرد جديد واشنگتن در قبال افغانستان را تشريح كرد. وي در سخنراني خود گفت: سياستهاي راهبردي ما در افغانستان و جنوب آسيا به طور قاطع تغيير خواهد كرد. وي افزود: ما به حمايت از دولت افغانستان و نيروهاي اين كشور در مقابله با طالبان تا دستيابي به صلح كامل ادامه ميدهيم.
** سرخوردگي ترامپ
سخنان رئيسجمهور آمريكا بيش از هر چيز ناكامي و شكست اين كشور در افغانستان را بازتاب ميداد. ترامپ در بخشي از سخنانش بصراحت گفت: «از جنگ بدون پيروزي خسته شدهايم.»
ناظران پيشبيني ميكنند آمريكا هرگز در افغانستان موفق نخواهد شد. ترامپ، با انتقاد از پاكستان گفت: اين كشور به پناهگاههاي امني براي نمايندگان شورشي و خشونت و تروريسم تبديل شده است. رئيسجمهور آمريكا تصريح كرد ما تاكنون ميلياردها دلار كمك كردهايم، اما آنها همچنان به افراطگرايان پناه ميدهند. دونالد ترامپ همچنين هشدار داد حمايت واشنگتن از افغانستان «چك سفيد» نيست و در آخر نيز اعتراف كرد «ما به اين نتيجه رسيدهايم كه تهديدات امنيتي پيش روي آمريكا در افغانستان و كل منطقه بسيار زياد و خطرناك است.»
** موج انتقادات
مقامات سابق و كنوني آمريكا، راهبرد جديد ترامپ در افغانستان را جنگي بيانتها توصيف كردند كه هيچ دستاوردي نخواهد داشت. در نخستين واكنشها به سخنان ترامپ، نمايندگان سنا و مقامهاي حزب دموكرات از اين كه وي هيچ برنامه زمانبندي مشخصي براي خروج سربازان آمريكايي در افغانستان ندارد و پس از 16 سال، ايالات متحده بار ديگر بهدنبال افزايش تعداد سربازان آمريكايي در آن كشور است، انتقاد كردند. سناتور شرود بروان، نماينده اوهايو، ترامپ را به بازي با كلمات و نداشتن برنامهاي مشخص متهم كرد و گفت: نظاميان ما تا همين الان هم فداكاريهاي زيادي كردهاند. امشب ترامپ بدون داشتن برنامهاي، خواستههاي بيشتري را از آنها مطرح كرد تا حكومت افغانستان را قدرتمند كند! سناتور كريس مورفي نيز با انتقاد از ترامپ گفت: تنها راهبردي كه امشب اعلام شد اين بود كه ديگر قرار نيست راهبردي اعلام شود.
بهدنبال حوادث تروريستي 11 سپتامبر 2001 بود كه آمريكا تصميم به حمله به افغانستان و نابودي القاعده گرفت. اين حمله موجب سرنگوني دولت طالبان در كابل شد، اما طالبان و القاعده همچنان در افغانستان حضور داشته و هر از گاه دست به حملات خونيني ميزنند. اين جنگ تاكنون دهها هزار تلفات مستقيم غيرنظامي برجا گذاشته است. گفته ميشود بيش از 4000 سرباز آيساف و پيمانكاران غيرنظامي، 15000 نيروهاي امنيت ملي افغانستان و همچنين بيش از 20 هزار غيرنظامي دراين جنگ كشته شدهاند. پس از 13 سال جنگ مداوم، در سال 2014، ناتو و ايالات متحده رسماً به عمليات جنگي در افغانستان پايان دادند و تمام مسئوليتهاي امنيتي را به دولت افغانستان واگذار كردند. در اين دوره جديد (از 2015 تاكنون) آمريكاييها ميگويند بهصورت مستشاري در افغانستان حضور دارند. اما اين ادعايي واهي بيش نيست. زيرا همين چند ماه پيش بود كه دونالد ترامپ بزرگترين بمب غيراتمي آمريكا (مادر بمبها) را برسر مناطق قبايلنشين افغانستان فروريخت.
** گورستان آمريكاييها
گروه طالبان در واكنش به راهبرد جديد آمريكا در افغانستان اعلام كرد همچنان به راهبرد جنگي خود ادامه خواهد داد. طالبان با انتشار بيانيهاي تاكيد كرد: تا هنگامي كه نيروهاي نظامي آمريكا در افغانستان حضور داشته باشند، به جنگ ادامه خواهد داد. اين گروه شبه نظامي با انتقاد از افزايش نيروهاي نظامي آمريكا در افغانستان تأكيد كرد: افغانستان گورستان نيروهاي آمريكايي خواهد شد.
*منبع: روزنامه جام جم؛ 1396،6،1
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تهران- ايرنا- روزنامه جام جم با اشاره به سياست بازگشت به عقب واشنگتن در افغانستان در گزارشي نوشت: دونالد ترامپ، برخلاف شعارهاي اوليهاش در زمان انتخابات رياستجمهوري كه خواستار خروج نظاميان آمريكايي از افغانستان بود، در يك استراتژي جديد اعلام كرد نيروهاي آمريكايي در افغانستان خواهند ماند.