كوروش كمالي سروستاني مدير اين مركز روز سه شنبه به ايرنا گفت: تعزيه هنري شيعي است و بيشتر پژوهشگران برجسته تعزيهشناس از جمله يعقوب آژند، جلال ستاري، جابر عناصري و به ويژه صادق همايوني بر اين باورند كه در زمان كريمخان زند و در شيراز بوده است كه تعزيه با تمام ويژگيهاي نمايشي آن اجرا ميشده است و بر اساس شواهد تاريخي و سفرنامههاي خارجي به ويژه سفرنامه فرانكلين، شيراز را خاستگاه تعزيه ميدانستند.
مدير مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس گفت:همايش ملي شيراز خاستگاه تعزيه در روزهاي 25 تا 27 مهرماه در محوطه باز مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس با حضور تعزيهشناسان و پژوهشگران، استاداني چون محيط طباطبايي، صالحپور و مومنزاده ، همچنين 6 گروه تعزيه، از استانهاي فارس، اصفهان، يزد و اراك برگزار ميشود.
وي افزود: اين همايش با مساعدت و همكاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس، معاونت فرهنگي و اجتماعي شهرداري شيراز، سازمان اوقاف و امور خيريه استان، كانون تخصصي تعزيه فارس و دانشنامه فارس برگزار مي شود.
** بزرگداشت كاتب بزرگ قرآن
كمالي سروستاني در مورد بزرگداشت ابراهيم سلطان در ششصدمين سال درگذشتش گفت: ابراهيم سلطان فرزند شاهرخ و نواده تيمور در قرن نهم حاكم شيراز بود. او خط را خوش مينوشت و آثار بسياري را در كارگاه هنري خود در تاريخچه هنر اين سرزمين ماندگار كرد.
وي افزود: قرآننگاري فارس كه به سال 310 هجري قمري با «ابن مقله» آغاز شد، در ادامه، در سال 830 هجري قمري به ابراهيم سلطان رسيد كه قرآنهاي بسياري را نگاشته است و يكي از نفيسترين اين قرآنها «مصحف ابراهيم» است كه نسخه اصلي آن در موزه پارس شيراز قرار دارد و با همكاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس همزمان با بزرگداشت ابراهيم سلطان منتشر ميشود.
وي ادامه داد:تاريخ پژوهان و خط شناساني چون دكتر اميرخاني، دكتر خيرانديش، دكتر ميرزا ابولقاسمي و قليچخاني در اين همايش از شيراز روزگار او و نيز هنر خوشنويسي سخن ميگويند. همچنين از يكي از نسخههاي نفيس قرآننگاري ابراهيم سلطان كه توسط دانشنامه فارس و با همكاري مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس و سازمان ميراث فرهنگي استان منتشر شده، رونمايي مي شود.
اين همايش از ساعت 9 صبح چهارشنبه 26 مهرماه در مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس برگزار ميشود.
** زمانيان در گذر زمان
مدير دانشنامه فارس و دبير انجمن ادبي ياران يكشنبه ادامه داد: در ساعت 6 بعد از ظهر شنبه 29 مهرماه نيز مراسم نكوداشت دكتر مهدي زمانيان، تحت عنوان زمانيان در گذر زمان، در هشتاد سالگي ايشان برگزار ميشود.
وي افزود: دكتر زمانيان پژوهشگر، مترجم و استاد دانشگاه شيراز است كه در حوزه شناخت فرهنگ و ادب فارسي و آلماني به پژوهش پرداخته است؛ اين نكوداشت اداي ديني است به تلاشهاي ارزشمند اين پژوهشگر ارجمند.
كمالي سروستاني ادامه داد: مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس در تداوم فعاليتهاي فرهنگي خود در دوم آذرماه هم بزرگداشت استاد سيرووس پرهام، پژوهشگر، مترجم و بنيانگذار مركز اسناد ملي ايران را برگزار ميكند و همچنين 30 آذر نيز هشتاد سالگي دكتر جعفر مويد را به جشن خواهد نشست.
1876/ 2027
خبرنگار: غلامرضا مالك زاده ** انتشاردهنده: سيداحمد نجفي
شيراز- ايرنا- برگزاري همايش ملي شيراز خاستگاه تعزيه، بزرگداشت ابراهيم سلطان كاتب قرآن و بزرگداشت دكترمهدي زمانيان، برنامههاي فرهنگي، پژوهشي مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس در روزهاي پاياني مهرماه است و همچنين اين مركز 2 برنامه ويژه نيز در آذرماه دارد.