به گزارش روز جمعه ایرنا، این مذاكرات پیش از این به علت عدم پایبندی عربستان به برخی محدودیتها و مخالفت این كشور با ارائه تضمینهای امنیتی، متوقف شده بود.
اكنون دولت «دونالد ترامپ» در آمریكا بار دیگر این مذاكرات را از سر گرفته است و احتمال دارد برخلاف رئیسان جمهوری پیشین، به تخطی از تضمینها و تعهدات امنیتی توجه چندانی نشان ندهد.
«كریستوفر فورد» رئیس بخش تسلیحات كشتارجمعی و منع اشاعه تسلیحات هستهای شورای امنیت ملی آمریكا، در جلسه 28 نوامبر (7 آذر) كمیته روابط خارجی سنای آمریكا با افشای این موضوع گفته بود كه «ترجیح» دولت این كشور این است كه تضمینهای لازم از عربستان سعودی گرفته شود.
این ادبیات فورد، نگرانیهایی را در میان سیاستمداران و قانونگذاران دمكرات آمریكایی به وجود آورده است.
«مكس برگمان» از مقامهای پیشین وزارت امور خارجه آمریكا میگوید كه ریاض پیش از این حاضر به ارائه تعهدی مبنی بر عدم بازپردازش ضایعات هستهای نشده و این موضوع موجب توقف مذاكرات شده بود.
تحلیلگران انتظار درگیری های سیاسی شدیدی را در صورت چشم پوشی دولت آمریكا از شروط امنیتی برای عدم توسعه تسلیحات هسته ای دارند.
پروپابلیكا میافزاید: یك انگیزه آشكار سیاسی برای توجیه درخواست عربستان برای فناوری هستهای وجود دارد و آن زمینهچینی برای ساخت بمب هستهای در صورت حركت ایران به سمت این هدف است.
این گزارش ادامه میدهد: عربستان سعودی گرچه به طور علنی از توافق هستهای با ایران حمایت كرده، اما به طور پنهانی از آمریكا خواستار برابری با ایران از لحاظ فناوری (هستهای) شده بود.
هماكنون برخی سیاستمداران و سرمایهداران آمریكایی در حال لابی برای نهایی كردن پروژه توسعه تاسیسات هستهای عربستان سعودی هستند و در مركز این فعالیتها، نام شركتی تازه تاسیس موسوم به «رونق و نیروی صلح بینالمللی» (International Peace Power & Prosperity) یا به اختصار «آیپی3» (IP3) مشاهده میشود.
مدیریت این شركت را «مایكل هیوئیت» برعهده دارد كه از آشنایان «تام باراك» سرمایهدار و از دوستان نزدیك «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا است.
بازیگر دیگر این ماجرا، «رابرت مكفارلین» مشاور «رونالد ریگان» چهلمین رئیس جمهوری آمریكا است كه بنا به ادعای پروپابلیكا، به «مایكل فلین» مشاور وقت ترامپ پیشنهاد حمایت كاخ سفید از طرح «آیپی3» برای ساخت نیروگاه برق هستهای در عربستان سعودی و تعیین باراك به عنوان رابط پروژه را داده بود.
فلین در ادامه دستور تدوین طرحی را برای ارائه به رئیس جمهوری داد و در این برهه برای نخستین بار توجه كارشناسان حقوقی شورای امنیت ملی آمریكا به این مسئله جلب شد.
گرچه فلین پس از مدتی به علت افشای ارتباطش با «سرگئی كیسلیاك» سفیر روسیه ناچار به استعفا شد، با این حال طرح «آیپی3» به تازگی و پس از اعلام برگزاری مناقصه ساخت نخستین نیروگاه هستهای در عربستان سعودی، بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است و این شركت قصد تشكیل كنسرسیومی برای رقابت در این مناقصه را دارد.
پروپابلیكا میافزاید: مقامهای دو وزارت بازرگانی و انرژی آمریكا اكنون در حال تدارك سفری به عربستان سعودی در ماه دسامبر برای گفت وگو در این رابطه هستند. در روزهای پیش از عید شكرگزاری (23 نوامبر - 2 آذر ) هم مقامهای ارشد دولتی از نهادهای مختلف در كاخ سفید برای رایزنی در همین رابطه تشكیل جلسه داده بودند.
این گزارش در شرایطی منتشر میشود كه دونالد ترامپ در جریان رقابتهای انتخاباتی، از تجهیز متحدان واشنگتن از جمله ژاپن و عربستان سعودی به تسلیحات هستهای حمایت كرده و نگرانی هایی را در سطح بین المللی به وجود آورده بود.
پروپابلیكا در سال 2007 تاسیس شد و نخستین وبسایت خبری بود كه در سال 2010 به كسب جایزه پولیتزر نایل آمد. خبرنگاران این رسانه به روزنامهنگاری تحقیقی شهرت و با بیش از 90 پایگاه خبری دیگر همكاری دارند. این بنگاه خبری تاكنون چهار جایزه پولیتزر را به خود اختصاص داده است.
شبس ** 9386 *1488* ترجمه و تنظیم : مهران معینی جم*انتشار دهنده: بهمن بامداد**
نشریه آمریكایی: واشنگتن مذاكرات هستهای با عربستان سعودی را از سر گرفته است
۱۰ آذر ۱۳۹۶، ۱۴:۴۹
کد خبر:
82748821
تهران – ایرنا – نشریه آمریكایی آنلاین «پروپابلیكا» گزارش داد كه با فشار و لابی گسترده سیاستمداران و سرمایهداران برجسته آمریكایی از جمله «مایكل فلین» رئیس سابق آژانس اطلاعات دفاعی این كشور و «رابرت مكفارلین» مشاور امنیت ملی پیشین كاخ سفید، واشنگتن مذاكرات برای انتقال فناوری هستهای به عربستان سعودی را از سر گرفته است.