۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۱:۱۳
کد خبر: 82919705
T T
۰ نفر

مايه كوبي دام هاي كردستان عليه تب برفكي آغاز شد

۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۱:۱۳
کد خبر: 82919705
مايه كوبي دام هاي كردستان عليه تب برفكي آغاز شد

سنندج - ايرنا - مديركل دامپزشكي كردستان گفت: فاز نخست مايه كوبي رايگان دام ها عليه بيماري تب برفكي با حضور 53 گروه دامپزشكي بخش خصوصي و دولتي در مناطق مختلف اين استان آغاز شد.

مجتبي ورمقاني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: فاز نخست طرح مايه كوبي دام ها عليه بيماري تب برفكي اواخر خرداد هر سال انجام مي شود اما امسال بدليل ورود دام از استان هاي همجوار اين مايه كوبي از امروز شروع شد.
وي با اشاره به اينكه مايه كوبي تب برفكي سه نوبت در طول سال انجام مي شود، افزود: با توجه به بارش هاي مناسب بهار و وضعيت خوب مراتع استان، دامداري ها اقدام به خريد دام جديد كرده و طبق بررسي هاي انجام شده بخش زيادي از اين دام هاي تازه وارد، واكسناسيون نشده اند.
مديركل دامپزشكي كردستان تاكيد كرد: تب برفكي يك بيماري دامي بومي در كشور بوده اما تاكنون كانوني از اين بيماري در استان مشاهده نشده است.
ورمقاني يادآور شد: در اين طرح مايه كوبي 53 گروه دامپزشكي عملياتي و 10 گروه نظارتي حضور دارند و پيش بيني مي شود در طول يك ماه يك ميليون و 200 هزار راس دام سبك و 80 هزار راس دام سنگين مايه كوبي شود.
وي گفت: اين طرح در مناطق پرخطر استان، مبادي ورود دام از ديگر استان ها و در نوارهاي مرزي با اولويت اجرا مي شود ضمن اينكه روستاهايي كه درخواست خود را به دامپزشكي تحويل دهند در اولويت اجراي طرح قرار مي گيرند.
مديركل دامپزشكي كردستان افزود: در استان هاي همجوار اين مايه كوبي با هزينه دامداران انجام مي شود اما در كردستان با توجه به اهميت موضوع و نظر مساعد مسئولان به صورت رايگان اجرا مي شود.
وي با درخواست از دامداران براي همكاري بيشتر با ماموران دامپزشكي در اجراي موفق اين طرح يادآور شد: براي اجراي اين مرحله از مايه كوبي با استفاده از اعتبارات استاني، 10 ميليارد ريال واكسن خارجي خريداري شده و هزينه مشاركت بخش خصوصي نيز در حدود پنج ميليارد ريال است.
ورمقاني اضافه كرد: دامداران مي توانند انتقال دام ها را با مجوزهاي دامپزشكي انجام دهند و اگر دام جديدي خريداري كردند، اعزام گروه دامپزشكي و مايه كوبي رايگان دام ها را از شبكه دامپزشكي شهرستان محل زندگي خود درخواست كنند.
به گزارش ايرنا، در برخي از استان هاي همجواز از جمله آذربايجان غربي بدليل شيوع بيماري تب برفكي در جمعيت دامي ميادين دواب (بازار خرديد و فروش دام) تعطيل شده است.
بيماري تب برفكي يك بيماري مخصوص دام است و احتمال سرايت آن به انسان بسيار كم است، ايجاد تب شديد، آبريزش از چشم، وجود كف در دهان، زخم شدن دهان و سم و لنگش حيوان از علايم بيماري تب برفكي است.
كاهش شير در دام ها، كاهش توليد فرآورده هاي گوشتي، كاهش باروري و بروز تلفات در دام هاي جوان از جمله خسارت هاي اقتصادي ناشي از بيماري تب برفكي است.
واكسيناسيون تب برفكي اهميت زيادي در تغذيه و سيستم ايمني بدن دام ها داشته و تب برفكي يك بيماري عفوني و به شدت واگيردار دامي است كه بايد از شيوع و بروز آن در بين دام ها به وسيله مايه كوبي جلوگيري كرد.
جمعيت دامي استان كردستان حدود 2 ميليون راس دام سبك (گوسفند و بز) و 200 هزار راس دام سنگين (گاو و گوساله) است.

** 25 گروه بر بازار فرآورده هاي دامي كردستان نظارت مي كنند
معاون سلامت دامپزشكي كردستان گفت: همزمان با ماه مبارك رمضان 25 گروه نظارت بهداشتي بر عرضه فرآورده هاي خام دامي در اين استان نظارت مي كنند.
ناصر مخدوم روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: با توجه به افزايش تقاضاي مصرف انواع فرآورده خام دامي در ايام ماه مبارك رمضان و در راستاي نظارت مستمر بر چگونگي رعايت ضوابط و مقررات بهداشتي در اماكن تهيه، توليد، توزيع، نگهداري و عرضه انواع فرآورده خام دامي، طرح تشديد نظارت بهداشتي بر اين اماكن اجرا مي شود.
وي اضافه كرد: طرح تشديد نظارت دامپزشكي كردستان با حضور 20 گروه 2 نفر در شهرستان ها و پنج گروه چهار نفر نظارتي اجرا مي شود.
مخدوم افزود: براي اين منظور با هماهنگي هاي به عمل آمده با سازمان هاي مرتبط اكيپ هايي به صورت ثابت و سيار در طول اين ماه سازماندهي و با برنامه ريزي منظم تمامي مراكز تهيه و توزيع فرآورده خام دامي را بازديد و بر چگونگي فعاليت آنها نظارت مي كنند.
وي از شهروندان درخواست كرد هرگونه تخلف بهداشتي اماكن تهيه، نگهداري و توزيع فرآورده خام را با استفاده از سامانه گوياي 1512 اطلاع دهند تا كارشناسان دامپزشكي موضوع را بررسي كنند.
مخدوم به اجراي طرح درجه‎بندي گوشت قرمز با هدف حمايت از حقوق مصرف‌كنندگان خبر داد و اظهار داشت: اين طرح براي كنترل قيمت گوشت قرمز و جلوگيري از سوء‌استفاده برخي سودجويان و دلالان اجرا شده است.
معاون سلامت دامپزشكي استان كردستان افزود: شهروندان مي‌توانند گوشت درجه يك را با برچسب سفيد رنگ و گوشت درجه 2 را با برچسب زرد كه روي لاشه قرار دارد، از هم تفكيك كنند.
طبق اعلام دامپزشكي كردستان در مجموع سه هزار و 500 مركز عرضه گوشت و فرآورده هاي خام دامي در استان فعاليت مي كنند.
استان كردستان يكي از مناطق دام خيز و دامپرور كشور محسوب مي شود كه سالانه حدود 24 هزار تُن گوشت قرمز و 181 هزار تن شير از دام هاي استان توليد مي شود.
در استان كردستان بيش از 2 ميليون راس دام سبك و 250 هزار راس دام سنگين وجود دارد.
3020/9102