'عربي 21 ' امروز شنبه درباره بحران اقتصادي و اعتراضات گسترده مردم اردن افزود: اين كشور در هفته هاي گذشته شاهد تظاهرات گسترده اي است كه از زمان شروع بهار عربي در سال 2011 بي سابقه است. اعتراض ها در اردن به دنبال انجام اصلاحات در قانون ماليات بالا گرفت و هاني ملقي نخست وزير استعفا كرد و نخست وزير جديد لايحه جنجالي اصلاح مالياتي را پس گرفت.
افزايش ماليات يكي از خواسته هاي صندوق بين المللي پول از اردن براي كاستن از بدهي عمومي است.
از زمان افزايش ماليات بر فروش و درآمد در سال جاري و لغو يارانه نان كه يكي از كالاهاي غذايي اساسي فقرا به شمار ميرود، خشم مردمي در اردن نسبت به سياستهاي دولت، تشديد شده است.
اين پايگاه خبري به نقل از تحليگران افزود: وضعيت بحراني اقتصاد اردن عوامل خارجي دارد از جمله: توقف حمايت هاي مالي همپيمانان امان در كشورهاي حاشيه خليج ( فارس)، موضع گيري اين كشور در خصوص پرونده قدس و معامله قرن، قيموميت اردن بر اماكن و مقدسات اسلامي در فلسطين اشغالي و رقابت حاكمان سعودي براي رهبري جهان عرب.
طبق اين گزارش كمك هاي مالي سالانه به اردن نقش مهمي در جبران هزينه ها و كسري بودجه داشته و توقف اين كمك ها در پايان سال 2017 باعث وخامت وضعيت اقتصادي اين كشور شده است.
تحليلگران اين پرسش را مطرح مي كنند كه توقف كمك هاي اقتصادي به اردن از سوي كشورهاي حاشيه خليج فارس به دليل كاهش قيمت نفت و كسري بودجه خود اين كشورها بوده يا اختلافات سياسي و با حل شدن اين اختلاف ها كمك ها از سر گرفته خواهد شد؟
«جواد حمد» مدير مركز مطالعات خاورميانه در پاسخ اين پرسش گفت كه انتظار مي رود عربستان و امارات همانند قطر و كويت سرمايه گذاري ها و كمك هاي مالي را به اردن از سرگيرند.
وي افزود: شروط عربستان و امارات براي از سرگيري كمك ها به امان به مساله قدس، معامله قرن و قيموميت خاندان هاشمي بر اماكن مقدس فلسطين و موضع گيري اردن درباره مساله فلسطين مربوط است.
حمد بر اين باور است كه اردن شروط عربستان و امارات را نخواهد پذيرفت و اين كشورها نيز بر فشارهاي خود به امان ادامه خواهند داد.
اين تحليلگر مسايل خاورميانه همچنين افزود: اردن يك كشور منزوي در منطقه نخواهد بود و از گزينه هاي جايگزين مثل رفتن به سوي كشورهاي كويت، قطر و محور تركيه و ايران در صورت افزايش فشارها استفاده خواهد كرد.
حمد افزود: امان سعي خواهد كرد تا از اين طريق ابوظبي و رياض را مجبور به درك وضعيت بحراني اقتصاد اين كشور كند تا كمك هاي مالي خود را به اين كشور بدون هيچ پيش شرطي از سرگيرند.
وي افزود: اردن گزينه هاي ديگري نيز مي تواند در پيش گيرد. اين كشور برنامه هاي اصلاحات اقتصادي هماهنگ با صندوق جهاني پول را دارد كه 70 درصد آن محقق شده است. همچنين اين كشور مي تواند از كمك هاي مالي جامعه بين المللي استفاده كند و نيز مرزهاي خود را با سوريه بازگشايي و روابط تجاري ميان سوريه و لبنان و نيز با تركيه و عراق از سرگرفته شود.
«فهد الخيطان» تحليلگر اردني مسايل سياسي نيز گفت كه بحران هاي منطقه اي به خصوص در سوريه و عراق و نيز توقف كمك هاي مالي كشورهاي حاشيه خليج فارس به اين كشور تاثير زيادي در وضعيت اقتصادي اردن داشته است.
وي افزود: نشانه ها و تحليل هايي وجود دارد كه نشان مي دهد ميان موضع گيري كشورهاي حاشيه خليج (فارس) و اختلاف هاي ميان اين كشورها درباره معامله قرن ارتباط وجود دارد.
«سعد الفقيه» تحليلگر سياسي عربستاني نيز معتقد است كه كمك هاي مالي به اردن از سر گرفته نخواهد شد مگر زماني كه اين كشور معامله قرن را بپذيرد تا عربستان و امارات كه اجبار كردن امان به پذيرش معامله قرن را بسيار مهم مي دانند، مانع بروز انقلاب در اين كشور شوند.
خاورم**9366*1049
پايگاه عربي 21:
عربستان و امارات براي اردن تله اقتصادي گذاشته اند
۱۹ خرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۴۹
کد خبر:
82937633
تهران- ايرنا- پايگاه خبري مصري 'عربي 21 ' نوشت: عربستان و امارات با قطع كمك هاي مالي سالانه خود اردن برايش تله گذاشته، و اين كشور را براي پذيرش طرح امريكايي سازش فلسطينيان و'اسرائيل' موسوم به 'معامله قرن' تحت فشار قرار داده اند.