ترامپ كه به گفته بسياري از كارشناسان نه تنها تلاش مي كند تا خود را مخالف تمامي اقدامات باراك اوباما رئيس جمهوري سابق آمريكا معرفي كند، بلكه اكنون نشان داده كه با بسياري از اصول و موازيني كه غرب بر روي آن بنا شده است هم سر مخالفت دارد.
'مايكل هيدن' رئيس سابق سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) در24 ارديبهشت ماه در ويژه برنامه 'جي.پي.اس' سي ان ان و در ارتباط با خروج آمريكا از برجام به صراحت گفته بود: بزرگترين مشخصه رفتاري دونالد ترامپ و علت خروج او از اين توافق، ضديت وي با اوباما است.
اكنون پس از اتفاقاتي كه در چهل و چهارمين نشست سران گروه7 در كانادا درمورخ 8 تا 9 ماه ژوئن برابر با 18 تا 19 خردادماه بين ترامپ و متحدان ديرينه آمريكا افتاد، رهبران كشورهاي اروپايي و متحدان واشنگتن نگران نشست سران آتي ناتو در بروكسل در مورخ 11 تا 12 جولاي برابر با 20 تا 21 تيرماه هستند، چرا كه چند روز پس از اين نشست قرار است وي با ولاديمير پوتين در روز 25 تير ماه در هلسينيكي فنلاند ديدار كند.
اتفاقي كه درگروه7 در كانادا و بخصوص واكنشي كه ترامپ به نخست وزير كانادا و اشتياقي كه وي براي ديدار با رهبر كره شمالي داشت، بسياري آن را پايان يافتن اين اتحاد غربي دانستند.
'كارل برنشتين' (Carl Bernstein) روزنامه نگار كهنه كار آمريكايي كه ماجراي واترگيت را به همراه ديگر همكار خود در دهه هفتاد ميلادي برملا كرده بود درمورد نشست رهبر كره شمالي با رئيس جمهوري آمريكا در مورخ 22خردادماه به سي ان ان گفته بود: آنچه كه در كانادا (نشست گروه7) رخ داد اقدامي كاملا تحقير كننده و اهانت آميز به متحدان غربي با قدمت دوستي و اتحادي 75ساله از سوي رئيس جمهوري آمريكا بود، بزرگترين متحدان آمريكا در عصر نوين كه دنياي مدرن امروز را به اتفاق يكديگر ساختند و حال ترامپ مي خواهد كه آنها را از هم بپاشد و از سوي ديگر او را مي بينيم كه خواهان ايجاد رابطه با ديكتاتورها، خواهان ايجاد رابطه با پوتين، خواهان ايجاد رابطه با كره شمالي است.
اكنون نشست سران ناتو پيماني كه نزديك به هفت دهه از قدمت آن مي گذرد و آمريكا به عنوان ستون اين خيمه به شمار مي رود درسايه تصميم هاي ترامپ و ديداري كه بلافاصله پس از آن با رئيس جمهوري روسيه دارد، قرارگرفته است؛ ناتو، پيمان نظامي كه به عنوان يك مانع نظامي در برابر اتحاد جماهير شوروي سابق طرح ريزي شده بود.
رئيس جمهوري آمريكا از هم اكنون درباره خروج 35 هزار نظامي آمريكايي از آلمان خبر مي دهد، موضوعي كه براي اردوگاه غرب و بخصوص متحدان اروپايي واشنگتن بسيار نگران كننده است.
بسياري از كارشناسان دونالد ترامپ را براي ملاقات هلسينكي آماده نمي دانند و به صراحت گفته اند كه رئيس جمهوري آمريكا از لحاظ ذهني نظر مثبتي با رهبراني كه مخالف با اصول دمكراسي هستند، دارد.
'جيمز كلپر' رئيس سابق اطلاعات ملي آمريكا درمصاحبه با فرانس24 درمورخ نهم تيرماه درباره ديدار آتي دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا با ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه گفته بود: بيم آن مي رود كه اتفاق مشابه ملاقات با رهبر كره شمالي در سنگاپور در هلسينكي هم تكرار شود و خواسته يا ناخواسته اين نوع طرز ملاقات ترامپ، به ديدار با ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه نيز تعميم داده شود؛ رئيس جمهوري ترامپ نشان داده كه ذهنيت مثبتي به داشتن روابط با افراد مستبد دارد.
كاخ سفيد اكنون منزلگاه فردي است كه بطور يكجانبه نه تنها از تمامي پيمان هاي مهم بين المللي و تعهداتي كه بر دوش واشنگتن گذارده شده به راحتي خود را خارج مي كند، بلكه از متحدان سنتي غربي خود دور شده و تمايل به يافتن دوستان جديدي است كه با معيار و ارزش هاي ادعاي غرب در تضاد هستند.
اقدامات سكان دار كنوني كاخ سفيد نه تنها در عرصه بين الملل شكاف در اردوگاه غرب انداخته بلكه در عرصه داخلي نيز آمريكا را بعنوان ابرقدرتي كه زماني در برابر اتحاد جماهير شوروي قرار داشت، به هرج و مرج و تلاطم انداخته است.
اجراي سياست 'بدون ارفاق' (Zero Tolerance) دولت ترامپ كه به موجب آن كودكان را از والدين پناهجوي آنان جدا مي كند، با انتقادهاي شديد در داخل و خارج از آمريكا مواجه ساخته و آنرا مغاير با ارزش هاي انساني و اصول دمكراسي مي دانند.
توني بلر نخست وزير يك دهه انگليس (1997تا 2007ميلادي) درمورخ نهم تيرماه در مصاحبه با شبكه تلويزيوني سي ان ان اين اقدام دولت ترامپ را غير انساني و به مخاطره افتادن دمكراسي و ارزش هاي غربي دانست.
'مايكل هيدن'رئيس اسبق سازمان اطلاعات مركزي آمريكا(سيا) در تحليلي از سياست هاي داخلي مهاجرتي دونالد ترامپ و جداكردن به اجبار كودكان از والدين شان به سي ان ان گفته بود: نمي گويم كه ترامپ هيتلر است و يا دولت او به نوعي يك دولت (حزب) نازي است، اما آنچه كه مي گويم اين است كه اتفاقات زيادي دراين كشور درحال رخ دادن است كه دقيقا مرا به ياد اردوگاه آشويتز 'بيركنائو' در مرز با لهستان كه كودكان را از والدينشان جدا مي كرد، نمي اندازد بلكه مرا به ياد'برلين' 1933 مي اندازد.
هرچند ديدار 25 تيرماه دونالد ترامپ و ولاديمير پوتين در هلسينكي فنلاند را نمي توان مشابه نشست 'ريكياويك' (Reykjavík)1986 رونالد ريگان با ميخائيل گورباچف دانست چرا كه نخستين ديدار اين دو نيست، اما اين بار گويا تاريخ به گونه اي ديگر نوشته مي شود و شواهد دلالت بر ايفاي نقشي همچون گورباچف از سوي ترامپ در برهم زدن اردوگاه غرب دارد، ساختارهايي كه دراين اردوگاه، وي در كمال ناباوري متحدان ديرينه واشنگتن، به صراحت آنها را منسوخ شده مي داند.
****كارشناس رسانه
فهرست منابع:
http://www.irna.ir/fa/News/82940949
http://www.irna.ir/fa/News/82957172
http://www.irna.ir/fa/News/82957400
http://www.irna.ir/fa/News/82950407
https://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk_Summit
https://en.wikipedia.org/wiki/Glasnost
ولاديمير پوتين زماني به عنوان مامور كا.گ.ب در سال 1991بنابر طرح 'گِلاسنوست' 'ميخائيل گورباچف' شاهد فروپاشي اتحادجماهير شوروي بود، اكنون در كسوت رئيس جمهور فدراسيون روسيه شاهد تزلزل در اردوگاه غرب آن هم با حضور فردهنجارشكني به نام دونالدترامپ در كانون هدايت اين اردوگاه است.