۱۷ تیر ۱۳۹۷، ۷:۴۳
کد خبر: 82964761
T T
۰ نفر
تغییر جهت باد یكی از پیامدهای پیشروی كویر در سمنان است

سمنان- ایرنا- رییس اداره امور بیابان اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان گفت: تغییر جهت وزش باد، یكی از پیامدهای پیشروی كویر و افزایش كانون فرسایش بادی در این استان است.

علی ترابی روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود : شهرستان های سمنان ، سرخه ، آرادان و گرمسار بیشترین تاثیر پذیری از تغییر وزش باد را در استان سمنان دارند.
سمنان سومین استان بیابانی كشور و دارای اقلیم خشك و نیمه خشك است.
وی اظهارداشت : خشكی و پیشروی بیابان، افزایش كانون های فرسایش بادی از جمله مشكلات مهم پیش روی اكنون این استان در بخش منابع طبیعی است.
وی خاطرنشان كرد: براساس مطالعات موجود ، سطح كانون های بحرانی فرسایش بادی در استان در حال افزایش است.
ترابی ادامه داد: در كویر به دلیل بالابودن سطح رطوبت به هیچ عنوان نباید كانون های فرسایش بادی وجود داشته باشد اما در نواحی بیابانی استان اینطور نیست و كانونهای فرسایش بادی به شدت در حال افزایش است.
به گفته وی جاده تاریخی سنگ فرش جنوب گرمسار كه برای عبور از باتلاق ساخته شده بود اكنون به دلیل كاهش آب ورودی به كویر در خطر فرسایش بادی است.
این مسوول اداره كل منابع طبیعی سمنان تصریح كرد : براساس مطالعات انجام شده در سال 1389 بیش از یك میلیون و 300 هزار هكتار از مناطق استان تحت تاثیر فرسایش بادی و 477 هزار هكتار كانون بحرانی فرسایش بادی شناخته شده است.
ترابی یادآور شد: كانون های فرسایش بادی سالانه 32 میلیارد ریال به زیرساخت های استان مانند جاده ، ریل راه آهن ، منازل مسكونی و محیط زیست خسارت وارد می كند.
رییس اداره امور بیابان اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان بیان داشت: در حدود 5.2 میلیون هكتار از مساحت این استان را بیابان تشكیل می دهد و این كانون های بحرانی خسارت زا در مراتع درجه چهار قرار دارد.
وی یادآور شد: جنوب آرادان و جنوب غربی سرخه از جمله مناطق كویری و تحت تاثیر كانون فرسایش بادی است كه وزش باد در این مناطق موجب ایجاد گرد و غبار نسبی شدید و آلودگی هوا می شود.
ترابی گفت: سال گذشته در بیش از 10 هزار هكتار از اراضی ملی استان عملیات بیابان زدایی انجام شد و نهال كاری در سه هزار و 500 هكتار در 50 منطقه این استان، بذر پاشی، كنترل هرز آب در 6 هزار و 500 هكتار، احداث بادشكن به طول یكصد كیلومتر با مشاركت مردمی و اجرای طرح ترسیب كربن با هدف توانمندسازی جوامع مناطق بیابانی مجموعه ای از اقدامات صورت گرفته در سال گذشته است.
وی بذرپاشی، كپه كاری، ایجاد بادشكن در اطراف مزارع، پاشیدن مالچ سنگریزه ای، كشت بافت گونه های سازگار با بیابان و توسعه تولید ذغال صنعتی را از دیگر راهكارهای مقابله با بیابانزایی و از راهكارهای حفظ و حمایت از درختان مناطق جنگلی و مناطق خشك و بیابانی برشمرد.
به گزارش ایرنا، از 9 میلیون و 700 هزار هكتار مساحت استان سمنان در حدود پنج میلیون و 200 هزار هكتار را عرصه های بیابانی تشكیل می دهد.
7342/6026