۲۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۰۱
کد خبر: 82970085
T T
۰ نفر

سيطره زباله بر سواحل خزر و جنگل هاي هيركاني

۲۳ تیر ۱۳۹۷، ۱۲:۰۱
کد خبر: 82970085
سيطره زباله بر سواحل خزر و جنگل هاي هيركاني

گرگان - ايرنا - تفاوت ندارد روز تعطيل مهمان سواحل خزر باشي يا جنگل هاي هيركاني؛ قبل از حضور شما مسافري ناخوانده از جنس زباله هاي پلاستيكي فرش خود را در جاي جاي تفرجگاه ها پهن كرده است. مهماناني كه روز بروز بر تعدادشان افزون مي شود اما رفتن هر يك از آنها صدها سال زمان مي خواهد.

به گزارش ايرنا روزهاي بلند تابستان يكي از پس از ديگري مي آيد و تعطيلات فرصتي مغتنم است تا بتوانيم بخشي از زيبايي هاي سرزمين گلستان در شمال كشور را شاهد باشيم. عده اي كوه و جنگل را بر مي گزينند و برخي ديگر دريا، سواحل خزر و آشوراده تنها جزيره ايراني آن را و شايد مسير دسترسي به مناطق تفرجگاهي استان متفاوت باشد.
مسيري خاكي باشد و مسيري آسفالت، مسيري دور يا مسيري نزديك، زياد مهم نيست كه سواحل بندرگز و گُميشان و آشوراده را برگزيده ايد يا جنگل هاي ناهار خوران، دلند يا قُرق؛ اما وقتي به مقصد مي رسي با وجود تفاوت هاي ظاهري در تفرجگاه هاي گلستان اما يك چشم انداز مشترك ديده مي شود. چشم اندازي كه از بس تكراري شده براي همه ما عادي است! بقول علما قُبح آن ريخته، بله منظور همان زباله هاي پلاستيكي است مهماناني از جنس سفره؛ ليوان، بشقاب و ظروف غذا و بطري هاي آب معدني و نوشيدني، انواع نايلون ها و پلاستيك ها...
ديدن انبوهي از اين زباله ها براي تك تك ما عادي شده است. وقتي در شهر هاي بزرگ گلستان حتي گرگان طرح تفكيك زباله از مبدا انجام نمي شود و هيچ اهميتي به مقوله زباله هاي پلاستكي و ساماندهي و مديريت آنها داده نمي شود و مديران شهري مشغول بده بستان هاي اداري هستند ديگر انتظاري به ساماندهي و حتي جمع آوري آنها در تفرجگاه هاي خارج از شهرها نداريم. اين است كه ديگر حساسيت عمومي به زباله هاي پلاستيكي كمتر و كمتر شده است و شايد مديران نيز از اين غافله مستثني نباشند.
به بهانه 12 ژوئيه 21 تير ماه و روز جهاني بدون پلاستيك با چند صاحب نظر به گفتگو نشستم؛ دانش آموخته كارشناسي ارشد آلودگي هاي محيط زيست در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: هنگامي كه روز به روز شاهد توليد و نوآوري در ساخت محصولات برگرفته از نفت و ديگر اقلام پتروشيمي براي سهولت در زندگي بشري بوديم گمان نمي كرديم كه شايد روزگاري نه چندان دور اينها بلاي جان سلامت و محيط زيست ما باشد.
ميثم ذوالفقاري گفت: ارزاني، سبكي، استحكام، فراواني و توليد آسان تمايل به استفاده از محصولات پلاستيكي را بيشتر كرده ،اما مصرف بي رويه و نادرست از اين اقلام به معضلي تبديل شده است.
اين كارشناس محيط زيست ادامه داد: بر اساس ارزيابي هاي بين المللي زباله هاي ناشي از مواد پلاستيكي بعنوان يكي از مهمترين چالش هاي فراروري محيط زيست شناخته مي شود زيرا پلاستيك را نمي‌توان از بين برد و هيچ نوع باكتري‌ قادر به تجزيه‌ آن نيست؛ نور خورشيد، نمك و نيروهاي مكانيكي مي‌‌توانند پلاستيك را به قطعاتي كوچكتر تبديل كنند اما نمي‌توانند آن را از بين ببرند.
وي ادامه داد: طول عمر مواد پلاستيكي در طبيعت حتي تا 500 سال مي رسد، آلودگي محيط زيست ناشي از رها سازي اين زباله ها پيامد منفي بسياري در پي داشته كه مي توان به آلودگي منابع آبي و خاكي و برهم زدن تعادل زيستي اشاره كرد.
وي اظهار داشت: متاسفانه ماندگاري زياد اين ماده در طبيعت مي تواند آلودگي منابع آبي سطحي و به ويژه منابع زيرزميني را همراه داشته كه در چرخه زمين باعث بروز بيماري هاي مختلف و خطرناك بين انسانها و ساير موجودات مي شود.
وي ادامه داد: ورود ميكرو پلاستيك هاي ناشي از تجزيه ناقص زباله ها در زنجيره غذايي جانوران دريايي سالانه هزاران گونه از جانوران آبزي از قبيل فُك، لاك پشت و پرندگان دريايي را از بين مي برد و براي كاهش خطر بايد از پلاستيك هاي مناسبي كه قابليت جذب در طبيعت دارد؛ استفاده شود.
مهري ايري كارشناس حوزه بهداشت محيط نيز در همين زمينه به ايرنا گفت: استفاده از كيسه هاي نايلوني و ظروف يك بار مصرف پلاستيكي و انباشت آنها در طبيعت به مرور منابع آبي، خاكي و حيات جانداران و گياهان را تهديد مي‌كند كه اين معضل در شهرهاي شمالي بويژه ساحل خزر و جنگل ها بيشتر محسوس است.
وي اظهار داشت: زباله هاي پلاستيكي تا سالها باعث آلودگي محيط مي‌شود، به همراه باد جابه جا شده و وارد رودخانه‌ها و كانال‌هاي آب مي‌شود و در نتيجه موجب گرفتگي آبراهه‌ها شده و در بسياري موارد به علت ساكن ماندن آب زاد و ولد انواع حشرات افزايش مي‌يابد.
ايري خاطرنشان كرد: بايد يك جنبش عمومي براي كاهش مصرف ظروف يكبار مصرف ايجاد و فرهنگ استفاده از پاكت هاي پارچه اي نهادينه شود همچنين به سرمايه گذاران كمك شود تا مواد تجزيه پذير توليد كنند و براي كاهش مصرف پلاستيك نيز ماليات تعيين گردد.
نويد رحيمي كارشناس منابع طبيعي و آبخيزداري نيز در گفت وگو با ايرنا اظهار داشت: دامنه پراكندگي زباله هاي پلاستيكي به گونه اي است كه پاي هر بوته، نهال و درختي در مناطق شمال كشور يك نايلون وجود دارد.
بر اساس تحقيقات خبرنگار ايرنا هرچند پلاستيك باعث تخريب خاك و اثرات پايدار بر محيط زيست زمين مي شود اما با روش هاي مديريتي بازيافت مي توان از اثرات آن تا حد زيادي كاست.
براي رسيدن به اين امر قانون مديريت پسماند در سال 1384 تصويب شد؛ در بين مواد و ضوابط آن تفكيك زباله در مبدا نيز وجود داشت و بر اساس آيين نامه تصويب شده كلانشهرها و شهرهاي ساحلي موظف شدند تفكيك زباله را در مبدا تا پايان سال 92 بطور كامل اجرا كنند اما تاكنون هيچ يك از شهرهاي استان گلستان نتوانسته اند تجربه موفق از اين قانون را در عمل پياده كنند.
در همين پيوند استاندار گلستان اجراي طرح بازيافت زباله از مبدا در سطح شهر و روستاهاي استان را از برنامه‌هاي اولويت دار عنوان كرد.
سيد مناف هاشمي اظهار داشت: طرح تفكيك زباله از مبدا به زودي از در منازل شهروندان در استان اجرا مي‌شود بطوريكه انتظار مي رود تا پايان سال پيشرفت 50 درصدي در حوزه بازيافت از مبدا را شاهد باشيم.
وي به گسترش مراكز بازيافت و ايجاد مراكز توليد انرژي از زباله با پيگيري سازمان مديريت پسماند گلستان و همكاري شهرداري‌ها اشاره كرد و افزود: شهرداري و دهياري در رسيدن به شاخصه‌هاي يك شهر و روستاي سالم، توسعه‌يافته و پويا و همچنين رضايتمندي مردم نقش مهمي ايفا مي‌كنند.
به گزارش ايرنا جنگل‌هاي هيركاني از مهم‌ترين جنگل‌هاي پهن برگ جهان همچون نوار سبزي بر شيب هاي شمالي كوههاي البرز قرار گرفته و سواحل جنوبي درياي خزر را مي پوشانند.
اين ناحيه از حوالي آستارا در شمال غرب تا حوالي گرگان در شرق ايران ادامه مي يابد.
جنگل هاي استان گلستان حدود 260 كيلومتر طول (از نوكنده تا گليداغ) و افزون بر 450 هزار هكتار مساحت دارد.
استان گلستان 131 كيلومتر نوار ساحلي پيرامون خليج گرگان و درياي خزر دارد.
مطابق برخي آمارها سالانه 18 ميليون نفر از گلستان گذر مي كنند كه 12 ميليون نفر آنها را گردشگران متقاضي حضور در استان هاي شمالي تشكيل مي دهد.
استان گلستان با افزون بر 20 هزار كيلومتر مربع وسعت بين دو قطب گردشگري شمال و زيارتي مشهد واقع شده و به سبب برخورداري از تنوع اقليم مانند دريا، جنگل، كوهستان، دشت و كوير و نيز تعدد اقوام؛ مذاهب و نژادها به نگارستان ايران معروف است.
2729/7333