۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۱۴
کد خبر: 82992513
T T
۰ نفر

ملاقات روحاني و ترامپ؛ شايد در نيويورك

۱۵ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۱۴
کد خبر: 82992513
ملاقات روحاني و ترامپ؛ شايد در نيويورك

شايد نزاع‌ جريان‌هاي مختلف سياسي در ايران فروبكاهد و امكان مذاكره بين دو كشور فراهم شود و نزديك‌ترين احتمالي كه به ذهن متبادر مي‌شود اين است كه روحاني و ترامپ در موعد مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك ديدار كنند.

ترامپ مي‌گويد: «ديدار با مقامات ايران به آنها بستگي دارد». او براي چندمين‌بار در دو هفته گذشته درباره ايران توييت كرده است. رئيس‌جمهوري آمريكا اين‌بار نوشته: «ايران و اقتصاد آن بسيار بد است و سريع پيش مي‌رود! ممكن است من (با مقامات ايران) ديدار كنم يا نكنم، مهم نيست، بستگي به آنها دارد!». ترامپ در هفته‌هاي اخير بارها به اظهارنظر درباره ايران پرداخته كه يا زبان تهديد داشته يا دعوت به ديدار و گفت‌وگو كرده است. او پنجشنبه‌شب در يك سخنراني در جمع هوادارانش كه با شعار انتخاباتي بازگرداندن عظمت به آمريكا در ايالت پنسيلوانيا برگزار شد، بار ديگر ابراز اميدواري كرد وضعيت آمريكا با ايران خوب شود.

به گزارش ايسنا، ‎رئيس‌جمهور آمريكا با اشاره به توافق هسته‌اي ايران و گروه موسوم به 1+5 گفت: من ايالات متحده را از توافق بسيار بد، پرهزينه و غيرعملي با ايران خارج كردم. من ايالات متحده را از توافقي كه در چارچوب آن 150 ميليارد دلار پرداخت شده بود، خارج كردم. منظورم توافق هسته‌اي با ايران بود. توافقي كه يك نمايش وحشت بود. اميدوارم كارها با ايران خوب پيش برود. آنها هم‌اكنون مشكلات زيادي دارند. احساس مي‌كنم آنها خيلي زود با ما وارد گفت‌وگو خواهند شد. شايد هم نه كه اشكالي ندارد.

ترامپ دوشنبه هفته گذشته در نشست خبري با نخست‌وزير ايتاليا گفته بود آماده ملاقات با سران ايران براي رسيدن به يك توافق درست و سازنده است. «من به انجام ديدار اعتقاد دارم. اگر آنها بخواهند حتما با آنها ديدار خواهم كرد، اما به نظرم هنوز آماده نيستند. هم‌اكنون دوران سختي را مي‌گذرانند. من به توافق هسته‌اي پايان دادم، زيرا توافق مضحكي بود. من آمادگي ديدار با آنها را دارم، هر وقتي كه بخواهند. اين ديدار را از موضع قدرت و يا ضعف انجام نمي‌دهم، بلكه به‌خاطر اينكه اقدام درستي است. اميدواريم بتوانيم كار خوبي انجام دهيم و نه اينكه صرفا مانند توافق پيشين كاغذي سياه كرده باشيم. حتما من اين كار را خواهم كرد». رئيس‌جمهوري آمريكا همچنين گفت: «ملاقات بدون پيش‌شرط. اگر بخواهند ديدار كنند، من آماده‌ام، هر وقت كه بخواهند. اين مسئله هم براي كشورمان، هم براي آنها و همچنين براي جهان خوب است. اگر بخواهند بدون پيش‌شرط ديدار كنيم، من آماده‌ام».

اين در حالي است كه او چندي پيش در پيامي توييتري به هشدارهاي حسن روحاني، رئيس‌جمهور ايران كه به او گفته بود «با دم شير بازي نكن»، واكنش نشان داد. ترامپ گفت در صورت ادامه تهديد از سوي مقامات ايران، اين كشور با پيامدهايي مواجه خواهد شد كه تاكنون كمتر كسي در تاريخ تجربه كرده است. اگرچه موضوع ملاقات سران دو كشور و مذاكره ايران و آمريكا در هر دو كشور، واكنش‌هاي متفاوتي برانگيخته، اما شواهد نشان مي‌دهد در ايران هنوز آمادگي انجام اين ملاقات وجود ندارد.

در ايران، رئيس‌جمهوري و تيم دولت به‌دليل ملاقات‌هاي پيشين با آمريكا و مذاكره بر سر توافق هسته‌اي هنوز از سوي برخي نهادها و منتقدان اصولگرا زير ضرب هستند. آنها حتي خروج آمريكا از برجام را به پاي دولت و ضعف تيم مذاكره‌كننده نوشته‌‌اند، ازاين‌رو هرگونه توافق با آمريكا را منتفي و بي‌دليل مي‌دانند. اين در حالي است كه بارها ترامپ بر اين نكته تأكيد كرده كه برجام را توافقي بد مي‌داند چون معتقد است تيم پيشين دولت آمريكا توافقي بد را به سرانجام رسانده‌اند.

با اين اوصاف به نظر مي‌رسد شايد نزاع‌ جريان‌هاي مختلف سياسي در ايران فروبكاهد و امكان مذاكره بين دو كشور فراهم شود و نزديك‌ترين احتمالي كه به ذهن متبادر مي‌شود اين است كه روحاني و ترامپ در موعد مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك ديدار كنند. اين احتمال را يك مقام ارشد سازمان ملل نيز در گفت‌وگو با يك رسانه صهيونيستي مطرح كرده است.

به گزارش ايسنا، به نوشته روزنامه اورشليم‌پست، يك منبع ديپلماتيك ارشد در مقر سازمان ملل در نيويورك گفت حسن روحاني و دونالد ترامپ، رؤساي جمهور ايران و آمريكا، ممكن است در حاشيه نشست ماه آينده مجمع عمومي سازمان ملل با يكديگر ديدار كنند. ديپلمات‌هاي غربي در نيويورك بر اين باورند كه رايزني‌هاي محرمانه ميان دو كشور، حصول توافق براي برگزاري نشست در نيويورك را ممكن مي‌كند. ديپلمات‌ها همچنين مي‌گويند برگزاري يك نشست ميان سران ايران و آمريكا در حاشيه مجمع عمومي مي‌تواند هم در تهران و هم در واشنگتن منطقي تلقي شود.

يك مقام سازمان ملل دراين‌باره گفت: هنوز براي صحبت درباره اين موضوع بسيار زود است، اما ما بر اين باوريم كه تلاش براي استفاده از اين فرصت به‌منظور برگزاري نشستي ميان سران دو كشور ارزشش را دارد. سال گذشته نيز در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل، تماس‌هايي از سوي آمريكا با تيم ايراني براي ملاقات برقرار شده بود كه با پاسخ منفي ايران مواجه شد. يك مقام آگاه به «شرق» گفته بود به‌دليل سخنراني توهين‌آميز ترامپ درباره ايران در مجمع عمومي،‌ حسن روحاني درخواست ملاقات با او را نپذيرفته است.

اولين سال رياست‌جمهوري روحاني، او هنگام بازگشت از نيويورك و رفتن به فرودگاه در تماس تلفني با باراك اوباما صحبت كرد. اين تماس تلفني به سه دهه قطع رابطه تهران و واشنگتن پايان داد. هفتادوسومين نشست مجمع عمومي سازمان ملل 18 سپتامبر به‌طور رسمي در نيويورك آغاز خواهد شد كه در آن بيش از صد نفر از سران و وزيران امور خارجه كشورهاي عضو شركت خواهند كرد.

منبع: روزنامه شرق؛ 1397،5،15
گروه اطلاع رساني**2059**2002
۰ نفر