۱۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۲۱
کد خبر: 82995153
T T
۰ نفر
دغدغه هاي فعالان رسانه اي گناباد

گناباد- ايرنا- رسانه ها و خبرنگاران به عنوان پل ارتباطي بين مردم و مسئولان نقش مهمي در افزايش آگاهي جامعه دارند اما خود از مشكلات و مسائل فراواني رنج مي برند.

هرسال 17 مرداد و روز خبرنگار، بهانه اي مي شود تا بار ديگر اصحاب رسانه و خبرنگاران از دغدغه ها و مسائل خود رونمايي كنند و دفتر خبرگزاري جمهوري اسلامي در گناباد نيز با برگزاري ميزگردي به همين مناسبت پاي درد دل فعالان رسانه و برخي از مديران فرهنگي نشست.
اين ميزگرد با حضور مدير مسئول نشريه شريعت نامه، مدير مسئول نشريه نامه گناباد، مسئول كانون خبرنگاران و روزنامه نگاران، سردبير پايگاه خبري گناباد، يك پيشكسوت رسانه و مسئول امور اجتماعي و فرهنگي فرمانداري گناباد برگزار شد.

* مسئولان درك صحيحي از اهميت اطلاع رساني ندارند
مدير مسئول نشريه نامه گناباد گفت: جامعه و مسئولان درك صحيحي نسبت به اهميت و جايگاه اطلاع رساني در تنوير افكار عمومي و توسعه و پيشرفت جامعه ندارند.
دكتر ابوالقاسم شفيعي افزود: حتي برخي مسئولان نسبت به سمت خود احساس مالكيت داشته و به محض اينكه انتقادي به عملكرد آنان وارد مي شود، تصور مي كنند به مالكيتشان تعرض شده است.
وي گفت: از سويي برخي خبرنگاران نيز به صورت غيرحرفه اي وارد اين عرصه شده و تجربه و اشراف كافي ندارند و حال آنكه اگر ارتباط منطقي و صحيح بين رسانه با جامعه و مسئولان برقرار نشود، اطلاع رساني درست محقق نشده و خبرنگار در انجام وظايف خود موفق نخواهد بود.
مسئول امور اجتماعي و فرهنگي فرمانداري گناباد هم گفت: ارتقاي جايگاه اطلاع رساني نيازمند آسيب شناسي و تحليل دقيق نقاط ضعف و قوت است و تا زماني كه به اين مساله توجه نشود نمي توان از كاركردهاي اين بخش حداكثر بهره را گرفت.
سيدكاظم نظام گفت: خبرنگاران به عنوان نماينده افكار عمومي بايد با شناخت دقيق نسبت به رسالت خطير خود و كار حرفه اي، لايه هاي مختلف و مشكلات جامعه را شناخته و به عنوان پل ارتباطي بين مردم و مسئولان عمل كنند.
مسئول كانون خبرنگاران و روزنامه نگاران گناباد نيز پايين بودن سطح سواد رسانه اي در مسئولان را از دلايل فقدان درك صحيح از جايگاه مهم اطلاع رساني دانست و گفت: بايد شناخت مسئولان نسبت به اين بخش افزايش يابد و در اين صورت تعاملشان با اصحاب رسانه بهبود مي يابد.
سيدعلي سده اي گفت: بعضي مسئولان كه به اهميت و كاركرد رسانه ها واقفند، ارتباط و تعامل خوبي با خبرنگاران دارند ولي برخي ديگر كه به اين درك نرسيده اند، ارتباط و تعامل كافي با خبرنگاران ندارند.
سردبير پايگاه خبري و اطلاع رساني گناباد هم گفت: مسئولان به دليل درك ناكافي از جايگاه رسانه تاكنون نتوانسته اند به نحو مطلوب از ظرفيت اين بخش براي رفع مشكلات مردم استفاده كنند.
ياسر سالاري گفت: برخي مسئولان نگاه نادرستي نسبت به رسانه ها دارند و از آنها تنها براي تبليغات و يا گزارش خدمات خود بهره مي گيرند و اين مساله كاركرد صحيح رسانه را زير سئوال مي برد در صورتي كه خبرنگاران مي توانند به عنوان بازوي مسئولان براي رفع مشكلات جامعه عمل كنند.
وي گفت: از طرفي كاركرد اطلاع رساني زماني در جامعه افزايش مي يابد كه رسانه ها بهتر به رسالت خود در ايجاد پل ارتباطي بين مسئولان و مردم عمل كنند و زبان گوياي مشكلات مردم و جامعه و انتقال دهنده آن به متوليان مربوطه باشند.
وي گفت: تا زماني كه اين كاركرد رسانه ها افزايش نيافته و مردم به اهميت آن پي نبرند به جاي طرح مسائل و مشكلات خود از طريق رسانه، آنرا از طريق برپايي تجمعات بيان مي كنند.
مدير مسئول نشريه شريعت نامه گناباد گفت: اگر جايگاه اطلاع رساني در سطوح مختلف جامعه روشن شود كاركرد رسانه ها نيز بيشتر نمود مي يابد و اين جايگاه هنوز به درستي تبيين نشده است.
دكتر مجيد دانا گفت: براي ارتقاي جايگاه اطلاع رساني بايد صداقت در گفتار و نوشتار و انعكاس مطالب توسط رسانه ها وجود داشته باشد و اين مساله مستلزم يك سري آمار و اطلاعات است در حالي كه رسانه ها نمي توانند به نحو مطلوب به آن دست يابند.
وي گفت: اگر نظام بروكراسي اداري اطلاع رساني را شفاف سازي بداند و جلو فعاليت رسانه هاي بي هويت و آلوده گرفته شود اطلاع رساني هم جايگاه خود را خواهد يافت.
وي افزود: اين در حالي است كه برخي اشخاص با انعكاس مطالب غيرواقعي در كانال هاي بي هويت فضاي مجازي، فعاليت سازنده خبرنگاران واقعي را نيز زير سئوال مي برند.
يك پيشكسوت رسانه در گناباد گفت: جامعه هنوز به درك صحيحي از ماهيت و كاركرد رسانه نرسيده و برخي مسئولان تصور مي كنند كه رسالت خبرنگاران تنها پوشش اخبار و مطالب ادارات تابعه آنهاست و مردم نيز انعكاس هر رويدادي ولو كم اهميت را وظيفه اين قشر مي دانند.
صادق ايزدي نوقابي گفت: اعتماد عمومي مردم و جامعه نسبت به رسانه ها كاهش يافته و از سويي كشش و جاذبه اخبار منفي در آنان افزايش پيدا كرده و تمايل چنداني به اخبار مثبت ندارند.
وي تصريح كرد: بخشي از اين بي اعتمادي به عملكرد رسانه ها باز مي گردد زيرا رسانه ها به تهيه گزارش هاي مستند و چالشي از مسائل و مشكلات جامعه اهتمام نمي كنند و اين اعتماد عمومي را به رسانه ها كاهش مي دهد.
وي گفت: مردم نبايد از خبرنگاران انتظار نادرست داشته باشند و خبرنگاران هم نبايد با تهيه گزارشهاي سطحي و بي ارزش سطح توقع جامعه را تنزل دهند.

* مشكلات معيشتي و بيمه اي خبرنگاران
مسئول كانون روزنامه نگاران و خبرنگاران گناباد گفت: سايتهاي محلي توانايي مالي كافي براي فعاليت مستقل ندارند و عمده خبرنگاران به حرفه ديگري هم مشغولند و تنها عشق به كار خبر باعث شده، با وجود نبود صرفه اقتصادي در اين بخش فعاليت داشته باشند.
سده اي گفت: بيمه خبرنگاران و هنرمندان كه از چند سال قبل توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به اجرا درآمده، مانند بسياري از ديگر طرح ها بيشتر باتوجه به مقتضيات پايتخت و يا مراكز استانها تهيه شده و به مسائل شهرستاني توجه كافي ندارد.
وي با اشاره به پيگيري هاي متعدد كانون خبرنگاران در خصوص مشكلات و بيمه خبرنگاران گناباد گفت: اكثر مسئولان دم از حمايت از خبرنگاران مي زنند ولي در عمل نمي توانند به وعده هاي خود عمل كنند.
مسئول امور فرهنگي و اجتماعي فرمانداري گناباد نيز گفت: مسائل و مشكلات قشر خبرنگار نبايد تنها در آستانه روز خبرنگار مطرح شود، در طول سال هم بايد در قالب مجامع كانون خبرنگاران و دعوت از مسئولان پيگيري شود.
نظام گفت: مسائل و مشكلات متعدد خبرنگاران و فعالان رسانه گناباد به يك مطالبه عمومي تبديل و به فرمانداري براي پيگيري منعكس نشده است و بايد از ظرفيت كانون خبرنگاران به عنوان يك تشكل غيردولتي براي حساس سازي بيشتر مسئولان نسبت به اين امر بهره گرفت.
مدير مسئول نشريه نامه گناباد گفت: برآورد خاصي از نياز شهرستان به نشريات مكتوب وجود ندارد و عرضه و يا چاپ شمارگان نشريات بيشتر از تقاضا است.
شفيعي افزود: بايد با پرهيز از نگاه كاسبكارانه از ظرفيت رسانه ها براي اعتلا و آگاهي بخشي جامعه بهره گرفت و در اين صورت با حمايت مسئولان مشكلات معيشتي و حرفه اي خبرنگاران هم كاهش مي يابد.
وي ادامه داد: هم اكنون مسئولان، رسانه هاي ارتباط جمعي را باور ندارند و توجه به مشكلات اين بخش در اولويت دسته چندم آنان هم قرار ندارد و اين يك ضعف مهم به شمار مي رود.
سردبير پايگاه خبري و اطلاع رساني گناباد گفت: خبرنگاران و فعالان رسانه اي تنها از روي عشق و علاقه در اين بخش فعاليت مي كنند و در غير اين صورت ادامه كار در اين بخش هيچ توجيهي براي آنان ندارد.
سالاري گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در تدوين دستورالعملها براي رسانه ها و خبرنگاران به نيازهاي شهرستان ها توجه چنداني ندارد و اين مساله موجب شده كه مشكلات اقتصادي اصحاب رسانه همچنان به قوت خود باقي بماند.
مدير مسئول نشريه شريعت نامه گناباد مي گويد: به دليل مشكلات معيشتي و فقدان صرفه اقتصادي، خبرنگاران بيشتر به اين حرفه به عنوان شغل دوم و يا سوم نگاه مي كنند و اين مساله استقلال اين بخش را زير سئوال مي برد.
دانا با اشاره به نبود امنيت شغلي براي خبرنگاران شهرستاني از مسئولان وزارت ارشاد خواست در كنار بيمه فعالان رسانه اي با يك سري مشوقهاي رفاهي، انگيزه فعالان رسانه اي را براي فعاليت در اين بخش تقويت كنند.
وي گفت: شريعت نامه گناباد پنج هزار نسخه شمارگان دارد كه 90 درصد آن برايگان توزيع مي شود و اگر آگهي هاي معدودي از ادارات نبود، ادامه فعاليت براي ما بسيار سخت مي شد.
پيشكسوت رسانه اي گناباد هم گفت: بايد ساز و كارهاي حمايت دولت از رسانه ها مشخص شود و نشريات محلي با اقداماتي مانند جذب آگهي به سمت درآمدزايي پيش بروند.

* ضرورت حمايت از رسانه ها و نشريات محلي
مسئول امور اجتماعي و فرهنگي فرمانداري گناباد گفت: در كنار خبرگزاري ها و رسانه هاي كشوري، نشريات و رسانه هاي محلي ظرفيت مهمي براي اطلاع رساني منطقه اي دارند و بايد با افزايش احساس نياز در ادارات و دادن آگهي و خريد اشتراك، فعالان رسانه اي را به ادامه فعاليت دلگرم كرد.
نظام گفت: فرمانداري در آينده نزديك در قالب كارگروه اجتماعي و فرهنگي به صورت خاص، مسائل و مشكلات رسانه ها و از جمله نشريات محلي را مورد بررسي قرار مي دهد.
شفيعي مدير مسوول نشريه نامه گناباد گفت: بايد سطح حمايت از نشريات محلي را براي مسئولان مشخص كرد و نوعي درك مشترك در آنان براي توجه خاص به اقتصاد رسانه و افزايش توانمندي اقتصادي فعالان آنها ايجاد شود.
سده اي، مسئول كانون خبرنگاران و روزنامه نگاران گناباد گفت: رسانه هاي محلي از پشتوانه ها و اركان توسعه و رونق اقتصادي و فرهنگ مناطق مختلف هستند و براي رفع مشكلات جامعه نبايد از ظرفيت آنها غافل شد.

* انتقاد سازنده و پرهيز از تخريب ضرورت اطلاع رساني سازنده
مسئول كانون خبرنگاران و روزنامه نگاران گناباد گفت: مسئولاني كه سواد رسانه اي پايين تري دارند بايد با بهره گيري از مشاور و يا گروه مشاوره اي كارآزموده ضمن تعامل سازنده با رسانه ها آستانه تحمل خود را نسبت به انتقادات سازنده افزايش دهند.
سده اي گفت: رسانه ها و خبرنگاران هم بايد مرز بين انتقاد سازنده و مخرب را شناخته و از انتقاد مغرضانه و تخريب افراد بپرهيزند و براي نقد يك مساله به نقاط مثبت و منفي به صورت توام با هم توجه داشته باشند.
سردبير پايگاه خبري و اطلاع رساني گناباد گفت: نقد سازنده كمك كار مسئولان و مايه دلگرمي براي مردم است و خبرنگاران هم نبايد قضاوتهاي شخصي خود را در انتقادها دخالت دهند.
سالاري گفت: اگر قضاوتهاي خبرنگاران دست مايه انتقادها قرار گيرد به تدريج نقد سازنده به سمت نقد مخرب سوق مي يابد.
دانا، مدير مسئول نشريه شريعت نامه گناباد گفت: بر اساس قانون مطبوعات رسانه ها در بيان مطالب سازنده آزاد هستند و هيچ نهاد و بخشي نبايد آنها را محدود كند.
پيشكسوت رسانه در گناباد نيز گفت: انتقاد براي آنكه سازنده و از هرگونه مظاهر تخريب به دور باشد بايد از پشتوانه صداقت و بي طرفي برخوردار و از توهين و استهزا به دور باشد.
صادق ايزدي نوقابي گفت: اگر انتقاد به جاي رويه و عملكرد يك فرد به سمت نقد شخصي افراد پيش رود موثر نيست و منجر به تحول در جامعه نمي شود.
شفيعي، مدير مسئول نشريه نامه گناباد نيز مي گويد: رسانه زماني محل تمرين فرهنگ نقادي قرار مي گيرد كه منتقد و انتقاد شونده هر دو به بلوغ كافي رسيده باشند و در اين شرايط آستانه تحمل مسئولان و جامعه افزايش مي يابد.
مسئول امور فرهنگي و اجتماعي فرمانداري گناباد گفت: ما در جامعه ديني كه اخلاق مداري از خصوصيات مهم آن است زندگي مي كنيم و براي انتقاد ساير افراد در وهله نخست خود بايد موازين اخلاقي را مراعات كنيم.
نظام گفت: بعضا خبرنگاران مشكلات اصلي شهرستان را رها كرده و به جاي آن به نوع رفتار و عملكرد مسئولان و مسائل حاشيه اي مي پردازند حال آنكه بايد با درك صحيح از جايگاه حرفه اي خود و پيگيري چالشهاي اجتماعي، در كاهش تنگناها نقش آفرين باشند.
بيش از 50 خبرنگار در قالب 20 نمايندگي خبرگزاري، هفته نامه، هفته نامه، ماهنامه و پايگاه اطلاع رساني در گناباد فعالند.
2095/5132