به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا شامگاه یكشنبه اساتید جامعه شناسی در نخستین سلسله نشستهای نقد و بررسی پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان كه در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات برگزار شد، به بحث و گفتگو در این زمینه پرداختند.
**نقدهایی بر پیمایش های ملی گذشته
تقی آزاد ارمكی جامعه شناس كشور در این نشست با انتقاد از ساختار پیمایش های انجام شده در دوره های گذشته گفت: پیمایش انجام گرفته در سال 79 و 81 فاقد نظریه بود، در این پیمایش های ملی نیروی اجتماعی ایران مشخص نشده است به عنوان مثال مشخص نشده آیا زنان و روحانیان جزو نیروهای اجتماعی كشور محسوب می شوند یا خیر.
این استاد دانشگاه یكی دیگر از ایرادات وارده به پیمایش های ملی كه تاكنون تدوین شده است را عدم اولویت بندی مسائل عنوان كرد و افزود: برای ارزیابی های مشخص و صحیح باید اولویت مسائل و موضوعات در پیمایش مشخص شود.
آزاد ارمكی اضافه كرد: یكی دیگر از نقدهایی كه میتوان به پیمایش های ملی گرفت، انجام نظرسنجی به جای گرایش سنجی است.
وی افزود: در نظرسنجی، عمق مسائل و موضوعات مطرح نمی شود در حالی كه در گرایش سنجی ریشههای افكار و باورها سنجش می شوند.
**رعایت بی طرفی در پیمایش های دانشگاهی
محمد فاضلی استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز گفت: پیمایش های ملی در راستای اهداف دولت های مدرن انجام می گیرد و دولت ها از ابتدا به دنبال سنجش اطلاعات بودند.
وی افزود: پژوهشكدهها اطلاعات و دیتاها در خصوص مسائل مختلف را احصاء و جناح های مختلف سیاسی بر اساس گرایش های خود از گونههای مختلف اطلاعات استفاده و بهرهگیری می كنند.
فاضلی با اشاره به این كه همه پیمایش ها دارای نوعی گرایش فكری هستند، گفت: به این دلیل از دانشگاهها خواسته می شود كه در تدوین پیمایش ها نقش داشته باشند، كه تا حد امكان بی طرفی را رعایت كنند.
وی در انتقاد به اینكه چرا دانشگاهها و مراكز علمی از اطلاعات به دست آمده پیمایش های ملی استفاده نمی كنند، گفت: این موضوع به این دلیل است كه این اطلاعات به راحتی در اختیار جوامع دانشگاهی قرار نمی گیرد.
**برای یافتن راه حل مساله باید به دنبال پیمایش های ملی رفت
سید حسین سراج زاده استاد دانشگاه خوارزمی یكی دیگر از سخنرانان این نشست در پاسخ به این نقد كه جایگاه نظریه در پیمایش های ملی انجام شده مناسب نیست، گفت: در پیمایش های ملی كه در كشورهای توسعه یافته نیز انجام می گیرد خبری از چارچوب نظری نیست.
رئیس انجمن جامعه شناسی افزود: اینگونه پیمایش های ملی نیاز به نظریه ندارد، بلكه پژوهش های مساله محور هستند. برای یافتن راه حل مساله باید به دنبال پیمایش های ملی رفت.
سراج زاده گفت: موج اول و دوم پیمایش های ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان به ترتیب در سال های 79 و 81 انجام گرفته و قرار است به زودی موج سوم پیمایش ارزش ها و نگرشهای ایرانیان با ارزیابی پیمایش های گذشته انجام شود.
این سلسله نشست ها در سه محور محتوای نظری، روش و نتایج كاربردی برگزار می شود.دفتر طرح های ملی مسئول تدوین پیمایش ارزشها و نگرشهای ایرانیان است.
فراهنگ**3377**3009
تهران- ایرنا- چارچوب مفهومی و نحوه پیمایش ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان از سوی پژوهشگران و اساتید جامعه شناسی طی نشستی با نگاه به پیمایش های ملی گذشته نقد و بررسی شد.