روزنامه ايران در يادداشتي به قلم حسين آفريده رييس دانشكده مهندسي انرژي و فيزيك اميركبير نوشت:
ذخاير درجا هيدروكربني ايران رقمي فراتر از 836 ميليارد بشكه است و به پشتوانه اين ذخاير، كشورمان از جايگاه ويژهاي در صنعت نفت جهان برخوردار است. اما اگر ايران بخواهد اين جايگاه را حفط كند، نيازمند اكتشاف و توسعه است. چراكه برخي از ميادين نفتي و گازي در آستانه دوره پيري مخازن قرار دارند و دوره بهرهدهي پربازده و كمهزينه آنها در حال اتمام است. از اين رو كشور نيازمند اين است كه ميادين جديد نفتي و گازي داشته باشد. حتي اگر قرار نيست كه اين ميادين جديد در حال حاضر توسعه يابند.
بنابراين اكتشاف ميتواند هميشه يك كار جدي و در دستور كار ايران باشد. در اين راستا روز گذشته خبر يكي از اكتشافات انجام شده رسانهاي شد. وزير نفت اعلام كرد كه چاهي اكتشافي در جزيره مينو به نفت رسيد. اين نخستين باري است كه در آبادان به نفت ميرسيم. بنا بر گفتههاي وزير نفت، نفت خام اين مخزن با درجه API 40 نفت بسيار سبك و شيرين است.
معني آن كشف نفتي با كيفيت بالاست كه نگاه دنيا را بار ديگر به ايران جلب خواهد كرد. اين ميدان جديد ميتواند مؤيد آن باشد كه افقهاي روشني هنوز در انتظار صنعت نفت ايران است. ضمن آنكه به دنيا نشان ميدهد اين كشورهمواره پتانسيلهاي وسيعي را در حوزه نفت و گاز در اختيار دارد و در آينده هم ميتواند يك تأمين كننده امن و پايدار انرژي باشد. چراكه انرژي مسألهاي جدي در دنياست. به هر روي ايران از نظر موقعيت سوقالجيشي در يك محدوده جغرافيايي خاص قرار دارد و لازمه آنكه خود را قدرتمند نمايش دهد، به روز بماند و موقعيت استراتژيك خود را حفظ كند، بايد به موضوع اكتشاف توجه داشته باشد.
اما از افزايش ضريب بازيافت مخازن موجود نفتي و گازي نيز نبايد غافل شد. اگر راندمان يا همان ضريب بازيافت مخازن نفتي موجود يك تا دو درصد بالا رود، مثل اين است كه چاه جديد پيدا كرده باشيم. اين امر بايد در اولويتها قرار بگيرد و به يك خواست ملي تبديل شود.در كنار اين موضوع توسعه ميادين مشترك اهميت ويژهاي دارد. اگر در ميان مخازن كشف شده جديد نيز ميادين مشترك وجود داشته باشد، توسعه آنها هم بايد به ليست اولويتهاي توسعهاي صنعت نفت اضافه شود.
اگرچه مطابق آمار اعلامي به خاطر مشكلات تكنولوژيكي استخراج 71 درصد از مخازن نفت و گاز كشور غيرقابل استفاده است و ضعف تكنولوژي مانع توسعه صحيح و قابل قبول صنعت نفت ميشود اما بايد تمام تلاشمان را براي اين موضوع انجام دهيم. حتي در شرايط تحريم كه شركتهاي توانمند خارجي امكان سرمايهگذاري در صنعت نفت ايران را ندارند.
به هر حال در ميادين مشترك اگر استخراج انجام نشود، عقب ميمانيم. لذا عليرغم تحريمها بايد پتانسيلهاي موجود را به كار گيريم و به هر شكلي كه ميتوانيم ميادين مشترك را استخراج كنيم. خوشبختانه اين موضوع در مورد ميدان مشترك گازي پارس جنوبي اتفاق افتاده و الآن گفته ميشود كه ايران از قطر جلو زده است. از اين رو بايد در كنار اكتشاف كه براي صنعت نفت افقهاي جديد ميگشايد، به افزايش ضريب بازيافت مخازن موجود و توسعه ميادين مشترك توجه ويژهاي داشت. بعيد است كه از اين پس ميداني در ايران كشف شود كه مانند آزادگان، بزرگ و مشترك باشد.
منبع: روزنامه ايران، 1397.11.04
گروه اطلاع رساني**2002**
تهران- ايرنا- ذخاير درجا هيدروكربني ايران رقمي فراتر از 836 ميليارد بشكه است و به پشتوانه اين ذخاير، كشورمان از جايگاه ويژهاي در صنعت نفت جهان برخوردار است. اما اگر ايران بخواهد اين جايگاه را حفط كند، نيازمند اكتشاف و توسعه است.