۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۱:۱۲
کد خبر: 83199708
T T
۰ نفر

چهل سالگي انقلاب

رويكرد انقلابي علم

۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۱:۱۲
کد خبر: 83199708
رويكرد انقلابي علم

شهركرد- ايرنا- جهش علمي در چهارمحال و بختياري پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران با افزايش تعداد مراكز آموزش عالي و دانشجويان طي 40 سال گذشته را مي توان از ظرفيت هاي برجسته اين استان دانست.

به گزارش ايرنا، تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي نزديك به 2 هزار نفر در چهارمحال و بختياري داراي مدرك دانشگاهي بودند كه بيشتر اين افراد يا اهل استان نبودند يا مدارك خود را در ديگر دانشگاه ها اخذ كرده بودند.
اين افراد در بخش كشاورزي، پزشكي و در نهايت تحصيلات مرتبط با آموزش و پرورش مدارك تحصيلي خود را بدست آورده بودند.
در شهرهاي كوچك يا روستاها اگر كسي داراي مدرك كارشناسي (ليسانس) بود، انگار در بالاترين درجه علمي قرار داشت و حتي از برخي از اين افراد به عنوان چهره هاي علمي ياد مي شد.
در حوزه علم و فناوري ، چيزي به نام آزمايشگاه تخصصي در اين استان وجود نداشت و بيشتر افراد براساس كارهاي تجربي با آزمون و خطا كار خود را پيش مي بردند.
تا قبل از دهه 50 هيچ خبري از مراكز علمي و دانشگاهي نبود و حتي در شهرها نيز مدرسه به زحمت يافت مي شد، تا اينكه در سالهاي پاياني دهه 50 پايه هاي نخستين مركز آموزشي اين استان زير نظر دانشگاه اصفهان بنا نهاده شد.
دانشگاه مادر در چهارمحال و بختياري نبود و بيشتر محققان دانشگاه اصفهان طرح هاي تحقيقاتي خود در زمينه كشاورزي، پزشكي و علوم تجربي را در اين استان اجرا مي كردند.
گام ابتدايي براي تاسيس دانشگاه شهركرد در سال 56 آغاز شد ولي به سرانجام نرسيد تا اينكه در نهايت با پيروزي انقلاب اسلامي ايجاد دانشگاه شهركرد به عنوان دانشگاه مادر و ملي محقق شد.
در خردادماه سال ۱۳۵۶ دانشكده‌ دامپروري شهركرد در يك ساختمان استيجاري كار خود را آغاز كرد كه در اين دانشكده 8 نفر تحصيل مي كردند كه بيشتر آنها از استانهاي ديگر بويژه اصفهان براي تحصيل به اين چهارمحال و بختياري مي آمدند.
با پيروزي انقلاب اسلامي ايران و آغاز انقلاب فرهنگي، فعاليت دانشگاهي در استان با ايجاد آموزشكده كشاورزي و دامپروري از سال 62 آغاز شد و در نهايت ايجاد دانشگاه ملي در اين استان در شهركرد به تصويب رسيد.
اين آموزشكده ابتدا به ‌عنوان يكي از زير مجموعه‌ هاي دانشگاهي دانشگاه صنعتي اصفهان با پذيرش ۳۰ دانشجو در 2 رشته امور زراعي و دامي در مقطع كارداني به كار خود ادامه داد تا در در سال ۱۳۶۷ آموزشكده كشاورزي به مجتمع آموزش عالي ارتقا يافت و در نهايت زمستان ۱۳۷۰ با موافقت شوراي گسترش آموزش عالي كشور مجتمع آموزش عالي شهركرد به 'دانشگاه شهركرد' ارتقا يافت.
با ايجاد دانشگاه شهركرد، فضاي علمي و توسعه علوم مختلف در چهارمحال و بختياري شكل جديدي به خود گرفت و سمت و سوي توسعه اين استان در جهت پرورش نيروي دانش آموخته و دانشگاهي گام برداشت.
از سوي ديگر در كنار دانشگاه شهركرد، دانشگاه علوم پزشكي نيز اقدام به تربيت نيروي متخصص در حوزه پزشكي، بهداشتي و پيراپزشكي كرد.
در كنار دو دانشگاه ملي چهارمحال و بختياري، دانشگاه پيام نور، آزاد اسلامي، آموزشكده هاي فني، علمي كاربردي و فرهنگيان و دانشسراها در تربيت نيروي متخصص در استان پس از پيروزي انقلاب اسلامي گام برداشتند.
در دانشگاه شهركرد فضاهاي آموزشي، كمك آموزشي و رفاهي به 147هزار مترمربع رسيد كه اينك ۴۰ هزار مترمربع نيز در دست احداث است.
اكنون دانشگاه شهركرد داراي ۳۳۰ عضو هيات علمي، بيش از ۳۰۰ كارمند، بيش از ۷ هزار دانشجو و ۴۹ رشته در مقطع كارشناسي، ۷۹ رشته كارشناسي ارشد ، ۳۶ رشته دكتراي تخصصي و يك رشته دكتراي حرفه‌ اي است كه اين بيانگر توسعه كمي دانشگاه ملي در استان است.
هم اكنون دانشگاه داراي ۸ دانشكده فني و مهندسي، ادبيات و علوم‌انساني،علوم پايه، رياضي، دامپزشكي، كشاورزي، منابع طبيعي و علوم زمين، علوم انساني و هنر فارسان ، ۶ پژوهشكده فناوري جنين دام، زيست فناوري، بيماريهاي مشترك انسان و دام، مركز رشد، مركز تحقيقات منابع آب و نانو است.
از سوي ديگر دانشگاه شهركرد در سال ۲۰۱۷ ميلادي براي نخستين بار در فهرست يك درصد دانشگاه‌هاي برتر جهان و همچنين در زمره دانشگاه‌هاي موثر مهندسي جهان قرار گرفت و بلحاظ توليد بيشترين مقالات يك درصد برتر ISI در ميان دانشگاه‌هاي جامع كشور موفق به كسب رتبه هجدهم شد.
اين دانشگاه از سال ۱۳۹۶ شروع به جذب دانشجويان خارجي در رشته‌هاي ادبيات و علوم انساني و حقوق كرد.
رئيس دانشگاه شهركرد مي گويد: در سال ۵۷ در سطح استان ۵۹۰ دانشجو وجود داشت و اكنون در دانشگاهها و مراكز آموزش عالي استان افزون بر ۵۳ هزار نفر مشغول تحصيل هستند و تعداد اعضاي هيات علمي استان قبل از انقلاب از ۱۰ نفر به يكهزار و ۸۱۰ عضو هيات علمي رسيده است.
سعيد كريمي روز چهارشنبه به مناسبت چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و دهه فجر افزود: از نظر زيرساخت ها و فضاي آموزشي قبل از انقلاب 2 هزار و ۷۰۰ مترمربع زيربنا وجود داشت كه اكنون افزون بر ۴۴۷ هزار مترمربع فضاي آموزش عالي در سطح استان وجود دارد.
به گفته وي، فضاي آزمايشگاهي قبل از انقلاب يكهزار و ۳۰۰ مترمربع بود كه امسال اين فضا به ۹۲ هزار مترمربع رسيده است.
رييس دانشگاه شهركرد با اشاره به ارتقاي شاخص هاي پژوهشي دانشگاهها و مراكز آموزش عالي استان گفت: دانشگاه ها و مراكزآموزش عالي استان همگام با ساير دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي كشور گام هاي بزرگي برداشته اند.
رييس دانشگاه شهركرد افزود: دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي استان تا پيش از انقلاب هيچ گونه سندي براي مقاله پژوهشي نداشتند، اما در حال حاضر 4 هزار و ۵۷ مقاله پژوهشي معتبر در سطح جهان از پژوهشگران و محققان استان منتشر شده است.
به گفته وي، تا پيش از انقلاب اسلامي تنها دو برنامه فرهنگي در سطح استان اجرا مي شد كه اكنون يكهزار و۲۲۰ برنامه فرهنگي برگزار شده است كه اثر بخشي فعاليت هاي فرهنگي در كنار مسائل آموزشي باعث جامعه پذيري دانشجويان و دانش آموختگان دانشگاهي مي شود و اين امر منجر به پيشبرد اهداف انقلاب و رفع برخي مشكلات در سطح جامعه مي شود.
كريمي يادآور شد: پيش از پيروزي انقلاب اسلامي ايران 2 هزار و ۸۸۰ دانش آموخته در استان چهارمحال و بختياري وجود داشت، اكنون ۱۱۵ هزار فارغ التحصيل دانشگاهي در سطح استان وجود دارد.
رئيس دانشگاه شهركرد افزود: پيش از سال 57 در سطح استان خبري از ابداعات، اختراعات و نوآوري نبود اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي ۳۳۴ ثبت اختراع در استان انجام شد.
رييس دانشگاه شهركرد يكي از محورهاي دانشگاه هاي استان پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران را توسعه فرهنگ كارآفريني عنوان كرد و گفت: قبل از انقلاب هيچ طرح كارآفريني از سوي مراكز علمي انجام نمي شد اما پس از انقلاب يكهزار و ۳۷۵ طرح منجر به كارآفريني و تبديل علم به ثروت ثبت شده است.
كريمي به ارتباط گيري دانشگاه ها با صنعت پس از پيروزي انقلاب اسلامي اشاره كرد و گفت: اكنون ۶۲۶ قرارداد بين دانشگاهي وجود دارد و دانشگاه شهركرد ۲۱ تفاهمنامه با دانشگاهها و مراكز آموزش عالي معتبر دنيا از كشورهايي همچون آلمان، كانادا و استراليا امضا كرده است.
ريس دانشگاه شهركرد افزود: اكنون دانشگاه شهركرد با ۳۵۰ عضو هيات علمي تمام وقت نقش مهمي در توسعه علمي استان ايفا مي كند.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي چهارمحال و بختياري نيز گفت: از ابتداي تاسيس دانشگاه از سال 65 تاكنون 2 هزار و 970 طرح تحقيقاتي در دانشگاه مصوب شده و بيش از يكهزار و 800 مقاله و 65 كتاب در اين حوزه به چاپ رسيده است.
مجيد شيراني در گفت وگو با ايرنا افزود: اين دانشگاه از سال 65 كار خود را با پذيرش 204 دانشجو در سه رشته و در 3 مقطع تحصيلي در قالب 2 دانشكده آغاز كرد اما اينك 2 هزار و 494 دانشجو در 38 رشته و 8 مقطع تحصيلي در 7 دانشكده مشغول تحصيل هستند.
رئيس دانشگاه پيام نور چهارمحال و بختياري نيز با اشاره به جايگاه اين نهاد علمي پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران گفت: از ابتداي تاسيس اين دانشگاه در استان 25 هزار دانشجو از مراكز و واحدهاي فعال اين دانشگاه فارغ التحصيل شدند.
عليرضا آبرود در گفت وگو با ايرنا اظهار داشت: اين دانشگاه در ابتداي فعاليت با 2 مركز در استان آغاز به كار كرد اما هم اينك 8 هزار دانشجو در 11 مركز و واحد فعال در شهرستان هاي استان در 250 كد رشته و محل مشغول فراگيري علم و دانش هستند.
وي، تعداد اعضاي هيات علمي اين دانشگاه را 86 نفر برشمرد و گفت: از اين تعداد 70 نفر استاديار دانشگاه هستند.
آبرود، مساحت فضاهاي آموزشي دانشگاه پيام نور استان را 43 هزار مترمربع اعلام كرد و افزود: اين دانشگاه همچنين 2 هزار مترمربع فضاي آزمايشگاهي دارد.
رئيس دانشگاه پيام نور چهارمحال و بختياري ادامه داد: در طول فعاليت دانشگاه در استان 654 هزار مقاله علمي از سوي استادان و دانشجويان اين دانشگاه در مقالات معتبر داخلي و خارجي به چاپ رسيده و 30 عنوان كتاب توسط اعضاي هيات علمي دانشگاه تاليف شده است.
آبرود، انتشار 40 نشريه علمي و فرهنگي، پرورش 67 قهرمان ملي و بين المللي و ثبت 14 اختراع را از ديگر افتخارآفريني هاي دانشگاه پيام نور عنوان كرد.
وي، كيفيت آموزش هاي ارائه شده به دانشجويان دانشگاه پيام نور را مطلوب ارزيابي كرد و گفت: كيفيت مطلوب دروس ارائه شده در اين دانشگاه سبب شده تا 30 درصد فارغ التحصيلان پيام نور در مقطع كارشناسي ارشد و آزمون هاي استخدامي كشور پذيرفته شوند.
رئيس دانشگاه پيام نور چهارمحال و بختياري، توجه به مقوله كارآفريني را از مهمترين برنامه هاي اين دانشگاه اعلام كرد و افزود: ايجاد مركز فني و حرفه اي در دانشگاه براي ارائه آموزش هاي مهارتي به دانشجويان، برگزاري كارگاه هاي آموزشي، دوره هاي عملي و راه اندازي واحد پارك علم و فناوري از جمله اقدامات انجام شده در همين راستا بوده است.
آبرود، ايجاد دانشگاه پيام نور را از مهمترين دستاوردهاي انقلاب اسلامي دانست و اظهار داشت: چهل سالگي انقلاب اسلامي همزمان با سي سالگي تاسيس دانشگاه پيام نور شده است و اين دانشگاه تاكنون نقش مهمي را در توسعه علم و دانش در كشور ايفا كرده است.
رئيس دانشگاه آزاد اسلامي چهارمحال و بختياري نيز اين دانشگاه را مولود اصلي انقلاب اسلامي ايران دانست و گفت: با ايجاد اين دانشگاه در ايران بسياري از جوانان موفق به ورود به دانشگاه شدند.
مظاهر نيكخواه در گفت و گو با ايرنا افزود: تاكنون 50 هزار دانشجو از اين دانشگاه در استان فارغ التحصيل شده اند و هم اكنون 11هزار دانشجو در واحدها و مراكز دانشگاه آزاد مشغول تحصيل هستند.
به گفته وي، دانشگاه آزاد اسلامي استان 300عضو هيات علمي تمام وقت و 700 استاد مدعو دارد كه اين استادان نقش مهمي در تربيت نيروي انساني دانشگاهي دارند.
رئيس دانشگاه فرهنگيان چهارمحال وبختياري نيز گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي حدود 16 هزار نفر دانشجو معلم از دانشسراها، مراكز تربيت معلم و پرديس هاي دانشگاه فرهنگيان دانش آموخته شدند.
تيمور نظري فرد افزود: تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي تنها 2 دانشسراي مقدماتي در شهركرد و بروجن و 2 دانشسراي روستايي و عشايري در فرخشهر و شهركرد فعال بود.
وي اظهار داشت: در اين مراكز، فارغ التحصيلان مقطع ششم ابتدايي پس از گذراندن يك دوره يك ساله به عنوان معلم، آموزش مي ديدند و بعد از فارغ التحصيلي به مدارس عشايري و روستايي اعزام مي شدند.
بگفته وي، پس از پيروزي انقلاب 3 دانشسراي مقدماتي در بروجن، فارسان و فرخشهر و 5 مركز تربيت معلم در فرخشهر، شهركرد، بروجن و شهركرد فعال شد.
نظري فرد اظهار داشت: با تصويب اساسنامه جديد دانشگاه فرهنگيان، هم اكنون 3 پرديس در شهركرد و فرخشهر فعال و مراكز مقدماتي و عشايري و روستايي حذف شدند.
دانشگاه علمي كاربردي نيز يكي از مولودهاي انقلاب اسلامي ايران است كه در چهارمحال و بختياري فعاليت خود را آغاز كرد.
رئيس دانشگاه جامع علمي - كاربردي چهارمحال و بختياري مي گويد: هم اينك چهارهزار و 730 دانشجو در مقاطع كارداني و كارشناسي در 14مركز علمي- كاربردي در چهارمحال و بختياري مشغول به تحصيل هستند.
فريد براتي افزود: تاكنون 20 هزار نفر از اين دانشگاه فارغ التحصيل شده اند كه رشته هاي اين دانشگاه مبتني بر نيازهاي استان داير شده است.
به گزارش ايرنا، علاوه بر دانشگاه ها، حوزه هاي علميه نيز نقش مهمي در توسعه فضاي علمي در اين استان داشته اند، بگونه اي كه اكنون حوزه هاي علميه استان در 8 مدرسه علميه و يك مركز تخصصي استان افزون بر يك هزار و 95 طلبه برادر و خواهر مشغول تحصيل هستند.
چهارمحال و بختياري داراي 9 شهرستان با 947هزار نفر جمعيت است و قرار است بخشي از اين استان به عنوان شهر علمي تبديل شود.
2097/6021