فرش دستباف ایرانی در بستر بلاك چین شناسنامه دار می شود

تهران- ایرنا- مدیرعامل مركز ملی شماره ‌گذاری كالا و خدمات ایران (ایران كد) از ارائه پروژه هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در اجلاس جهانی جی اس1 خبر داد و گفت: بزودی این هنر- صنعت ایرانی برای جلوگیری از تولید و فروش فرش های تقلبی در بستر بلاك چین شناسنامه دار می شود.

«سیدحسین پاریاب» امروز (سه شنبه) در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا، از ارائه سه پروژه هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاك چین، اصالت كالا و كدینگ خدمات برای نخستین بار در اجلاس جهانی جی اس1 خبر داد.
جی.اس1 (GS1) یك سازمان جهانی غیرانتفاعی، غیرسیاسی و غیردولتی با سابقه 45 ساله است كه استانداردهای بین‌المللی در خصوص مدیریت زنجیره تامین‌ جهانی را وضع كرده ‌است؛ شعار جی.اس1 «زبان جهانی كسب ‌و‌كار» است و تسهیل تجارت جهانی را رسالت خود می‌داند. استانداردهای GS1 پركاربردترین استانداردهای جهان محسوب شده و حاصل یك خرد جمعی است.
این سازمان همواره با نهادهای معتبر جهان از جمله استانداردهای سازمان ملل و سازمان استاندارد جهانی (ISO) در خصوص وضع استانداردها تعامل داشته است. همچنین جی. اس 1 با سازمان جهانی گمركات (WCO)، سازمان تجارت جهانی (WTO) برای ایجاد زبان مشترك و تسهیل تجارت بین‌الملل، قراردادهای مشترك امضا كرده است.
مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران (جی.اس1 ایران) نیز در سال 1374 با هدف ارائه‌ خدمات سازگار با استانداردها و راهكارهای جهانی برای تامین نیازهای تجاری و كدگذاری فرآیندهای زنجیره‌ تامین ایجاد شد.
پاریاب، به برگزاری هجدمین اجلاس جهانی جی اس1 در بروكسل بلژیك اشاره كرد و افزود: در این دوره جمهوری اسلامی ایران همراه با 22 كشور دیگر در حوزه «آسیا و اقیانوسیه» حضور یافت كه در نهایت این حوزه توانست با ارائه نوآوری و خلاقیت در طرح ها و پروژه ها رتبه نخست را در ارزیابی ها به خود اختصاص دهد.
به گزارش ایرنا‌، هجدمین اجلاس جهانی جی اس1 از 18 تا 22 فوریه مصادف با 28 بهمن تا دوم اسفند ماه در بروكسل بلژیك برگزار شد.
وی خاطرنشان كرد: برای نخستین بار در 24 سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران در حوزه آسیا و اقیانوسیه به ارائه سه پروژه نوین پرداخت كه مورد استقبال مسئولان این سازمان جهانی و سایر كشورها قرار گرفت.
مدیرعامل ایران كد ادامه داد: شناسنامه دار كردن و هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاك چین به منظور جلوگیری از تولید و فروش فرش های تقلبی از جمله این پروژه ها بود.
وی توضیح داد: در حال توسعه و راه اندازی پلتفرمی هستیم كه از طریق آن می توان فرش دستباف را در گام نخست شناسایی كرد؛ این مهم با بهره گیری از كلید های شناسایی جی اس 1 انجام شده و پس از آن ردیابی این محصول ایرانی امری آسان خواهد بود؛ ردیابی كه از مرحله طراحی نقشه تا بافت و تحویل به خریدار انجام می‌شود.
پاریاب ادامه داد: از آنجایی كه شناسایی، ردیابی و نگهداری اطلاعات مربوط به فرش دستباف به دلیل ظرافت های پیچیده و جایگاه ارزشمند خود باید از امنیت قابل توجهی برخوردار باشد، در این پلتفرم تصمیم گرفته شد تا با استفاده از فناوری روز بلاك چین، امنیت اطلاعات در سطح قابل توجهی حفظ شود.
به گزارش ایرنا، بلاك چین یا زنجیره بلوكی، روشی نوین در به اشتراك‌گذاری اطلاعات در بانك‌های اطلاعاتی توزیع ‌شده غیرمتمركز است. در این فناوری داده‌ها رمزنگاری‌ شده و یك نسخه از اطلاعات برای هر یك از استفاده‌كنندگان آن ارسال می‌شود. این اطلاعات غیرقابل كپی و تغییرند.
همچنین ارزهای دیجیتال مانند بیت كوین در قالب این فناوری ایجاد شده و در حال استفاده ‌است.
با برخورداری از این ساز و كار می‌توان مبادلات تجاری را به كمك ارزهای دیجیتالی انجام داد و دیگر به بانك‌ها نیازی نیست.
پاریاب ابراز امیدواری كرد با فراهم شدن زیرساخت های لازم، پروژه شناسنامه دار كردن و هویت بخشی به فرش دستباف ایرانی در بستر بلاك چین در بزرگترین رویداد بین‌المللی تجارت الكترونیكی در ایران كه اردیبهشت ماه آینده به میزبانی تهران برگزار می شود، رونمایی شود.
به گزارش ایرنا، اخبار پیشین در ارتباط با بازار جهانی فرش گویای آن است كه كشورهای هندوستان، پاكستان، افغانستان، نپال و تركیه به رقیبان فرش دستباف ایران در بازارهای جهانی تبدیل شده اند.

** سایر پروژه های ارائه شده ایران در اجلاس جهانی جی. اس1
مدیرعامل ایران كد گفت: پروژه دوم ارائه شده از سوی ایران در این اجلاس جهانی، پروژه «كدینگ خدمات» بود كه قرار است برای نخستین بار در كشور انجام شود؛ ‏جی اس 1 ایران سامانه ای را برای مدیریت اطلاعات خدمات و فعالیت های اقتصادی طراحی كرده و توسعه داده كه در آن خدمات بر مبنای استانداردهای این سازمان بین المللی شناسایی و كدگذاری می شوند.
این مسئول وزارت صنعت اضافه كرد: با اجرایی شدن این مهم از حدود یك ماه دیگر به نوع خدمت و همچنین خدمت دهنده كد تعلق می‌گیرد تا یكدیگر را شناسایی كنند.
وی همچنین از ارائه پروژه «اصالت كالا» به عنوان سومین پروژه ایران در اجلاس جهانی بروكسل یاد كرد و گفت: این پروژه به منظور حمایت از مصرف كننده نهایی و برند تولید كنندگان راه اندازی شده كه هم اكنون به صورت پایلوت برای شركت های توزیع برق در استان های خراسان، یزد و كرمان در حال اجرا است.
پاریاب توضیح داد: ایده شكل گیری این پروژه از آنجا شكل گرفت كه یكی از مشكلات فعلی شركت های توزیع برق ناتوانی در كنترل كالاهای ورودی به شبكه توزیع از مبدا تولید كالا تا محل مصرف آن است؛ استفاده از كالاهای نامرغوب و جعلی هزینه های زیاد و خاموشی های طولانی مدت به شبكه توزیع تحمیل كرده است.
وی ادامه داد: ایران كد با استفاده از استانداردهای ردیابی جی اس 1 اقدام به طراحی و توسعه سامانه تایید اصالت و ردیابی سریالی محصولات كرده كه در آن، با صدور كد بین‌المللی جی اس 1 برای همه كالاهای تامین كنندگان و تخصیص كد سریالی به آنها، قابلیت ردیابی همه محصولات از نقطه تولید تا مصرف ایجاد می شود.

** استانداردهای جی اس1، فرصتی برای بهره برداری اقتصادی
مدیرعامل ایران كد ادامه داد: در این دوره اجلاس جهانی جی اس1 كه برای نخستین بار 99 كشور از مجموعه 112 كشور عضو حضور داشتند، كشورهای زیادی خواستار توسعه و ترویج استانداردهای جی اس1 در فناوری های نوین شدند.
وی یادآور شد: طرح ها و پروژه هایی كه از سوی كشورهای مختلف ارائه می‌شود، در صورت نوین بودن از كمك های سازمان جهانی جی اس1 برخوردار شده و این سازمان به همكاری فكری و مالی و حتی آموزش مدیران آن كشورها می‌پردازد.
این مقام مسئول در عین حال یادآور شد: تاكنون سازمان جهانی جی اس1 فقط به 112 كشور یادشده مجوز و حق عضویت داده و سایر كشورها باید از توانمندی كشورهای عضو برای محصولات و تولیدات خود استفاده كنند كه فرصت بسیار خوبی برای ایران است.
پاریاب یادآور شد: برخی كشورهای حوزه سی. آی. اس (CIS)، همچنین عراق، عمان و افغانستان از زیرساخت‌های جی اس برخوردار نیستند و علاوه بر آن ارزانترین نرخ كد گذاری ها در منطقه در كشورمان وجود دارد.

** تاثیرناپذیری جی اس1 از تحریم ها
مدیرعامل ایران كد خاطر نشان كرد: جی اس 1 یك سازمان غیر انتفاعی و غیر سیاسی است و تاكنون تحریم های بین المللی نتوانسته در ارتباط ایران با این سازمان خللی ایجاد كند، بر این اساس به آخرین فناوری‌ها و استانداردهای روز جهان دسترسی داریم.
اقتصام**3065**