به گزارش ايرنا،چهارشنبه سوري از آيين هاي ديرينه ايرانيان است كه تا به امروز زنده مانده، ايرانيان در آخرين سه شنبه سال با افروختن آتش و پريدن از روي آن به استقبال نوروز مي رفتند و اين مراسم را براي رفع شر و بلا برگزار مي كردند.
*چهارشنبه سوري در گيلان
چهارشنبه سوري را در گيلان (گول گول چهارشنبه) مي نامند كه در غروب آخرين سه شنبه سال و در شب چهارشنبه برگزار مي شود، به اين منظور كاه و كولوش به زبان گيلي (سراچين) را جمع آوري مي كنند، در هفت كوهه در يك رديف قرار مي دادند و آتش مي زدند و با خوشحالي از روي آتش مي پريدند و مي خواندند: گل گل چهارشنبه به حق پنجشنبه، زردي بشه ، سرخي بايه، نكبت بشه، دولت بايه.
يعني، اي شعله آتش چهارشنبه، به حق پنجشنبه زردي، ضعف و بيماري برود و نوبت سرخي، نشاط و خوبي فرا رسد و دوره نكبت و ناكامي به سر آيد و دولت و اقبال روي نمايد.
جشن چهارشنبه سوري يكي از پرشورترين و كهن ترين جشن هاي ايرانيانست كه در گذر زمان دستخوش تغييرات زيادي شده و بسياري از آيين هاي خود را از دست داده و تبديل به يك سري آتش بازي هاي خطرناك شده است.
در سال هاي اخير ماهيت برگزاري جشن هاي چهارشنبه سوري كمرنگ شده ، مردم در اضطراب و خانواده ها نگران فرزندان شان هستند و نهايت اين كه حوادث دلخراش و آمارهاي نگران كننده مصدومان ارايه مي شود.
بر اساس آمار منتشر شده در سايت ايرنا گيلان، در چهارشنبه سوري سال گذشته، 138 نفر دچار آسيب شدند كه اين ميزان نسبت به سال ماقبل، 8 / 9 دهم درصد كاهش يافته است.
از مجموع آسيب ديدگان چهارشنبه سوري سال گذشته، 106 نفر مرد و 32 نفر زن بودند، 106 نفر از آسيب ديدگان در بيمارستان هاي استان گيلان به صورت سرپايي تحت درمان قرار گرفتند و بقيه بستري شدند.
بيشترين آسيب مربوط به دست، چشم و صورت بود.
در عين حال آموزش پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخر سال به جوانان و نوجوانان به ويژه در مدارس بسيار حائز اهميت است كه البته در اين زمينه اقداماتي در استان گيلان از سوي جمعيت هلال احمر و آتش نشاني انجام مي گيرد.
*ضرورت جدي گرفتن آموزش ها در پيشگيري از حوادث
معاون جوانان جمعيت هلال احمر استان گيلان با تاكيد بر ضرورت توجه به آموزش بيان داشت: آموزش ها در پيشگيري از حوادث چهارشنبه سوري بسيار مهمست كه بايستي جدي گرفته شود.
اميد عظيميان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، ضمن مهم دانستن آموزش ها در همه گروه هاي سني افزود: اما آموزش ها بايستي از سطح مدارس آغاز شود و دانش آموزان را در مقاطع مختلف تحصيلي با خطرات استفاده از وسايل خطرساز چهارشنبه سوري آشنا كنيم.
وي با تشريح اقدامات هلال احمر گيلان در ارايه آموزش ها درباره چهارشنبه سوري و پيشگيري از حوادث اين روز خاطر نشان كرد: در اين راستا، برنامه 100 دقيقه اي از سوي اين جمعيت توليد و از طريق شبكه آموزش ارايه شده است.
معاون جوانان جمعيت هلال احمر استان گيلان بيان داشت: 344 كانون دوره اول متوسطه به تعداد چهار هزار دانش آموز از آموزش هاي لازم براي پيشگيري از حوادث چهارشنبه سال بهره مند شدند كه به همراه خانواده هايشان بيش از 10 هزار نفر را شامل مي شود.
وي با اشاره به نقش مهم خانواده ها براي هدايت فرزندانشان خاطر نشان كرد: خانواده ها بايستي همواره خطرات ناشي از استفاده از مواد منفجره و محترقه را به فرزندانشان گوشزد كنند تا شاهد حوادث جبران ناپذير اين روز نباشيم.
رئيس كميسيون بهداشت و محيط زيست شوراي رشت نيز با تاكيد بر اين كه ضروريست تا خانواده ها هشدارهاي ايمني چهارشنبه آخر سال را جدي بگيرند، گفت: انتظارست تا خانواده ها در كنار احترام گذاشتن به آداب و سنت قديمي نسبت به حفظ سلامت و ايمني خود و ديگر شهروندان نيز توجه داشته باشند.
فاطمه شيرزاد با تاكيد بر اهميت پخش پيام هاي هشدار دهنده درباره خطرات احتمالي چهارشنبه سوري از طريق تلويزيون هاي شهري اظهار داشت: با پيوستن به كمپينگ (نه به چهارشنبه سوري خطرناك) و توجه به موضوعات آموزشي در اين ايام به سازمان آتش نشاني در پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخر سال كمك كنيم.
*نقش مهم خانواده ها در پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخر سال
مدير مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي گيلان با بيان نقش مهم خانواده ها در پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخرسال گفت: خانواده ها در پيشگيري از حوادث جبران ناپذير چهارشنبه آخرسال نقش اساسي دارند.
پيمان اسدي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت : بايستي به كودكان و نوجوانان آموزش هاي لازم را ارايه داد و آنها را درباره خطرات استفاده از مواد محترقه و منفجره آگاه كرد.
وي چهارشنبه سوري را از جشن هاي كهن ايرانيان عنوان و اظهار داشت: متاسفانه وسايل جديد آتش سازي چگونگي برگزاري جشن چهارشنبه سوري را تغيير داده با اين حال ضروريست تا خانواده ها با نظارت بيشتر بر فرزندانشان و با همراه بودن با آنها اين جشن را برگزار كنند.
وي با ارايه هشدارهايي براي پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخر سال اظهار داشت: از پرتاب فشفشه، موشك و ساير مواد آتش زا روي شاخه درختان، پشت بام و بالكن منازل به طور جدي خودداري و از آتش زدن لاستيك، هيزم و كارتن خالي در واحدهاي مسكوني، معابر، كوچه و خيابان نيز بايستي جلوگيري شود.
مدير مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي استان گيلان با تاكيد بر اين كه آتش بازي در نزديكي پمپ بنزين ها، وسايل نقليه حامل بنزين و مواد سوختي بسيار خطرناك است، خاطر نشان كرد: از مواد محترقه، منفجره، ترقه و فشفشه دست ساز به هيج وجه استفاده نشود.
وي بيان داشت: مواد محترقه و منفجره بايستي از دسترس كودكان خارج، از حمل مواد محترقه و منفجره در جيب ها خودداري و از انداختن مواد تحت فشار شامل كپسول ها ، اسپري حشره كش و غيره، وسايل شيشه اي مانند شيشه آب، آمپول،... و قوطي هاي فلزي شامل قوطي هاي اسپري و كنسرو به داخل آتش پرهيز شود.
مردم در صورت بروز هر گونه حريق يا حادثه، ضمن حفظ خونسردي در اسرع وقت با 125 (آتش نشاني) و در صورت اطمينان از وجود مصدوم با 115 (اورژانس) تماس بگيرند.
7286 /6030
رشت - ايرنا- چهارشنبه سوري از جشن هاي كهن ايرانيان است كه با نام هاي جشن چهارشنبه پايان سال و شب چهارشنبه سرخ هم شناخته مي شود، بيايم ضمن پاسداشت آن، در اين روز مراقب باشيم، حسرت سلامت از دست رفته را نخوريم و با چهارشنبه سوري بله، چهارشنبه سوزي نه اين روز را جشن بگيريم.