۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۴۸
کد خبر: 83287358
T T
۰ نفر

واكنش ها به راه اندازي بازار متشكل ارزي

۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۴۸
کد خبر: 83287358
واكنش ها به راه اندازي بازار متشكل ارزي

تهران- ايرنا- رسانه هاي داخلي با توجه به تصميم اخير بانك مركزي مبني بر راه اندازي بازار متشكل ارزي به بررسي نقاط مثبت و منفي اين بازار پرداختند و بر لزوم شفافيت آن تاكيد كردند.

به گزارش گروه نشريات خبري، پس از مدت ها انتظار و نوسان هاي نرخ ارز كه بي ثباتي ارزي و اقتصادي را در سال گذشته به دنبال داشت، بانك مركزي تصميم گرفت بازار متشكل ارز را راه اندازي كند و نخستين گام ها را براي عملياتي كردن اين بازار بردارد.
نخستين جلسه هيات مديره بازار متشكل ارزي نيز در هفته گذشته برگزار شد؛ قرار است در نخستين گام براي راه اندازي اين بازار، همه صرافي هاي مجاز و بانك هاي عامل از درگاهي كه اعلام مي شود، نسبت به اخذ كد كارگزاري بازار متشكل ارزي اقدام كنند.
بررسي امروز(دوم ارديبهشت ماه) روزنامه ها، خبرگزاري ها و تارنماهاي داخلي حاكي از آن است كه برخي رسانه هاي نزديك به جريان اصلاح طلب عنوان داشتند: بازار متشكل ارزي براي كاهش يا افزايش نرخ ارز نيست بلكه به منظور كشف قيمت راه اندازي مي شود و راه‌اندازي اين بازار علاوه بر تسهيل قيمت‌گذاري ارز، بر شفافيت بازار هم مي‌افزايد.
برخي موضوع هاي مورد توجه اين جريان رسانه اي عبارتند از: ابهام در وضعيت بازار سرمايه؛نرخ ارز در هاله اي از ابهام ؛ تحريم ها عامل تأمين نشدن درآمدهاي ارزي و شفافيت در بورس.
رسانه هاي اصولگرا نيز از يك سو، تغيير نقشه ارزي و ايجاد بازار متشكل ارزي را در كمرنگ كردن تاثير دبي بر بازار ارز ايران موثر دانستند و از سوي ديگر بازار متشكل ارزي را بازاري جعلي و انحرافي دانستند.
قيمت ارز منوط به تحريم ها؛ لزوم تك نرخي شدن قيمت ارز و احتمال عرضه كالاهاي اساسي در بورس كالا از موضوع هاي مطرح شده توسط اين جريان رسانه اي است.

رسانه هاي اصلاح طلب
-------------------------
** تاثير راه‌اندازي بازار متشكل ارزي بر نرخ ارز
روزنامه آرمان نوشت: بررسي بازار ارز نشان از وجود يك بلاتكليفي بين معامله‌ كنندگان دارد. از يكسو آمريكا درصدد فشار بيشتر روي اقتصاد ايران است و از سوي ديگر تصميمات جديد بانك مركزي نظير راه‌اندازي بازار متشكل ارزي فروشندگان و خريداران را مردد گذاشته است. ايالات متحده كه در هفته‌هاي اخير روي تازه‌اي از دشمني‌ها خود را نشان داد، اكنون درصدد مخالفت با تمديد معافيت هشت كشور از تحريم خريد نفت ايران است. در اين بين اما كارشناسان معتقدند كه از بين هشت كشور چين، هند، ژاپن، كره‌جنوبي، تركيه، تايوان، ايتاليا و يونان احتمال مي‌رود معامله نفت فقط با سه كشور آخر قطع شود. بر اين اساس در بدبينانه‌ترين حالت هم صادرات نفت ايران به زير يك ميليون تومان كاهش نمي‌يابد. همچنين به نظر مي‌رسد با قيمت‌هاي موجود در بازار فشارهاي آمريكا تاثير خاصي بر بازار نمي‌گذارد كه البته ديگر اين كشور تيري در كمان ندارد كه به سمت اقتصاد ايران نشانه بگيرد. در ديگر سو راه‌اندازي بازار متشكل ارزي هم علاوه بر تسهيل قيمت‌گذاري ارز، بر شفافيت بازار هم مي‌افزايد و در نتيجه پيش‌بيني‌‌ها حكايت از آن دارد كه اگر قيمت‌ها كاهشي نشوند، به هيچ وجه كشش افزايش هم ندارند.

به گزارش سايت نامه نيوز، مجيد شاكري كارشناس اقتصادي طي يادداشتي در پاسخ به اين سوال كه آيا بازار متشكل ارزي نرخ ارز را كاهش خواهد داد يا خير؟ گفت: بازار متشكل براي كاهش يا افزايش نرخ ارز نيست. بلكه به منظور كشف قيمت راه اندازي مي شود. اما چون در آن كشف قيمت واقعي انجام مي شود و افراد متعهد به تسويه معامله اي كه انجام مي دهند هستند و نمي توانند صرفاً با لفظ نرخ تعيين كنند، تغييرات نرخ بسيار كمتر از قبل خواهد بود. در نهايت و در صورتي كه نرخ بازار متشكل نرخ راهبر بازار آزاد شود (كه يك شبه هم رخ نخواهد داد) تغييرات نرخ بازار آزاد (خرده فروشي) هم بسيار كاهش خواهد يافت.

** ابهام در وضعيت بازار سرمايه
روزنامه شرق با تيتر «جدال بيم و اميد در بازار سرمايه» مي نويسد: شاخص كل بورس تهران در حالي سقف تاريخي خود را شكست كه بسياري از تحليلگران، آينده اقتصادي كشور در سال 98 را مبهم ارزيابي مي‌كنند و نگراني جدي در مورد درآمدهاي دولت و آثار تحريم‌ها دارند؛ از سوي ديگر، برخي از كارشناسان رشد بازار سرمايه را تلاشي براي همسان‌سازي ارزش شركت‌ها با بازار ارز مي‌دانند و رشد اين بازار را پايدار ارزيابي مي‌كنند. مهم ‌ترين نكته در اين ميان، ذات بازارهاي مالي در تمام دنياست كه نشان داده هميشه در اوج اميدها و رشد پرشتاب قيمت‌ها، يكباره ورق برمي‌گردد و همه تحليل‌ها زير سؤال مي‌رود؛ پيش از اين، پيش ‌بيني مي ‌شد كه به احتمال خيلي زياد فروردين و ارديبشهت سال 98 شاخص بورس سبز باشد، اما اين روزها مهم‌ترين نكته براي يك فعال اقتصادي، شناخت دقيق نقطه خروج از بازار است... سرمايه‌گذاري كه استراتژي خروج ندارد، محكوم به سقوط است؛ البته هنوز نشانه‌اي از پايان روند صعودي شاخص بورس تهران ديده نمي‌شود، اما رشد بي‌پرواي اين بازار و افزايش پيوسته قيمت‌ها هر روز ريسك را براي سرمايه‌گذار بالاتر مي‌برد. خروج آهسته و پله‌اي بخشي از سودها، مي‌تواند بهترين استراتژي در اين روزها باشد تا سرمايه‌گذار بتواند سكان سرمايه خود را در دست نگه دارد. كم‌ريسك‌ترين شركت‌ها در شرايط فعلي، نمادهايي هستند كه رشد كمتري داشته‌ يا گاهي رشد نكرده‌اند؛ پس از اين گروه، برخي نمادهاي گروه سيمان، غذايي، دارويي و پتروشيمي كم‌ريسك‌تر( نه لزوما پربازده‌تر) ارزيابي مي‌شود.

** نرخ ارز در هاله اي از ابهام
روزنامه ابتكار با اشاره به قيمت دلار در كانال 13 هزار توماني در خصوص وضعيت آينده قيمت ارز مي نويسد: ماندگاري دلار در نرخ 13 هزار تومان از جمله بحث‌هايي است كه اين روزها بر سر زبان‌ها افتاده و اين بازار را بيش از پيش درگير حاشيه كرده است. برخي از كارشناسان اين نرخ را منطقي دانسته كه نتيجه عملكرد مثبت دولت يعني تزريق ارز به اندازه كافي در بازار مي‌دانند. اما در مقابل عده‌اي ديگر مي‌گويند كه تنظيم بازار و نظارت بانك مركزي را بايد در كنار اخبار منتشر شده سياسي و اقتصادي در نظر گرفت چراكه اين بازار به شدت نسبت به اخبار در حوزه‌هاي ديگر واكنش نشان مي‌دهد و نمي‌توان به ثبات‌ اين‌ روزهاي بازار دل‌خوش كرد.

**تحريم ها، عاملي در عدم تأمين درآمدهاي ارزي
خبرگزاري ايسنا نوشت: ايران در شرايط كنوني در مضيقه ارزي قرار دارد. مشكلات مرتبط با تبادلات بانكي در اثر تشديد تحريم‌هاي آمريكا عليه ايران از يك سو و كاهش درآمدهاي نفتي از سوي ديگر سبب شده ايران با دشواري‌هايي در حوزه تأمين درآمدهاي ارزي خود روبرو باشد.

**لزوم شفافيت در بورس
عباس هشي،كارشناس ارشد اقتصاد در گفت‌وگو با خبرگزاري ايلنا در خصوص ظرفيت‌هاي بورس كالا در تحقق رونق توليد عنوان كرد: در بيش از يك دهه‌‌اي كه از فعاليت بورس كالا مي‌گذرد، اين نهاد توانسته در جهت شفافيت گام‌هاي مؤثري بردارد ولي به دليل فساد نهادينه ‌اي كه در لايه‌هاي مختلف اقتصاد وجود دارد و از طرفي عموما بخشي از محصولات در زنجيره توليد در بورس كالا معامله نمي‌شود، شفافيت كامل در بازار كالايي كشور هنوز محقق نشده و به منظور شفافيت در تمام بخش‌ها، ورود حداكثري محصولات در تالار شيشه اي بورس لازم به نظر مي‌رسد.
هشي ادامه داد: فلسفه راه‌اندازي بورس كالا به شفافيت بر مي‌‌گردد؛ در واقع قانون‌گذار سعي كرد تا محلي ايجاد كند تا خريدار و فروشنده از مقرراتي تبعيت كنند كه براي معاملات عادلانه و شفاف باشد. همچنين عنوان شد كه هر محصولي كه از در بورس كالا عرضه مي‌شود از شمول قيمت گذاري دولتي خارج مي‌شود اما بعضا شاهد هستيم اين محصولات نيز دستخوش ايجاد محدوديت و قيمت گذاري مي‌شوند كه اميدواريم در سال رونق توليد شاهد اتخاذ اين شيوه‌هاي غيرضروري و التهاب آفرين نباشيم.

رسانه هاي اصولگرا
-----------------------
**راه اندازي بازار متشكل ارزي
روزنامه وطن امروز با عنوان «تابلوي بازار جديد جايگزين تابلوي صرافي ها» عنوان داشت: در شرايطي كه رئيس كل بانك مركزي چند بار وعده راه‌اندازي بازار متشكل ارزي را تا پايان فروردين داده بود، با اتمام فروردين هنوز خبري از راه‌اندازي اين بازار مهم و تاثيرگذار نشده است. اين موضوع به قدري مهم است كه كارشناسان اعتقاد دارند، در شرايط فعلي و با توجه به تحركات ايران براي تغيير نقشه ارزي و ايجاد بازار متشكل ارزي، كه اين دو اقدام در كمرنگ كردن تاثير دبي بر بازار ارز ايران بسيار موثر هستند، آمريكا تمام تلاش خود را متمركز كرده كه از اين فاصله استفاده كرده و با فشار از كانال دبي، نرخ ارز را افزايش دهد.

حسين صمصامي سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در گفتگو با خبرگزاري تسنيم، با بيان اينكه تمام معاملات ارزي بايستي در سامانه نيما انجام شود و نياز به تشكيل يك بازار جديد نيست، گفت: بازار متشكل ارزي به ‌مانند بازار ثانويه به‌دلايل مختلف جعلي و انحرافي است.وي با بيان اينكه، بازار جديد ارزي (با عنوان بازار متشكل) يك بازار جعلي است، گفت: عملاً اين مجموعه جديد يك بازار نبوده چراكه ابزارها و عناصر اصلي ايجاد يك بازار متشكل از طريق جمع شدن چند صراف و بانك مركزي در شرايط موجود امكان‌پذير نيست.

** قيمت ارز منوط به تحريم ها
به گزارش خبرگزاري فارس، در روزهاي اخير و پس از فروكش كردن نوسان نرخ ارز و ثبات نسبي دلار در دامنه 13 هزار تومان، آنچه كه اين روزها بر فضاي بازار ارز حاكم شده است، انتظار براي مشخص شده اتفاقات نامشخص روزهاي آينده است. آنچه كه اين فضاي نامشخص را به وجود آورده است، انتظار بازار براي تغييرات سطح تحريم‌ها و تغييرات ميزان فروش نفت ايران از يك طرف و از طرف ديگر آغاز به بازار بازار متشكل ارزي و تاثير آن بر سطح عمومي قيمت‌ها و تغيير ساختار بازار ارز است. با توجه به اينكه هنوز تحليلي از سطح رخدادها و تاثير آن بر بازار ارز وجود ندارد و اخبار ضد و نقيضي از اعمال تحريم‌هاي جديد از سوي دولت آمريكا منتشر شده، به نظر مي‌رسد، شوك مورد انتظار در ارديبهشت ماه امسال در بازار ارز در ماه‌هاي قبل‌ پيش‌خور شده و اضافه شدن مولفه تحريمي جديد، اثر جديدي براي بازار ارز ايجاد نخواهد كرد و همان طور كه مطرح شد، بازار متشكل ارزي به زودي فعاليت خود را آغاز خواهد كرد، اما با توجه به نامشخص بودن ابعاد و ميزان حضور فعالان بازار ارز در اين بازار، ميزان تاثير راه‌اندازي اين ساختار جديد چندان قابل سنجش نيست و هرگونه بررسي تحليلي و فني بازار متشكل پس از راه‌اندازي و آغاز روند فعاليت آن قابل انجام است.
فارس افزود: اين وضعيت، شرايط انتظار را براي بسياري از فعالان اقتصادي و حتي فعالان بازار ارز به وجود آورده و از حجم معاملات كاسته است و به نظر مي‌رسد، در صورتي كه بازار متشكل ارزي زودتر از اخبار تحولات تحريمي آغاز فعاليت خود آغاز كند، منحني قيمت ارز به سمت پايين هدايت خواهد شد و در اين صورت بازار ارز بايد منتظر يك كاهش نسبي در نرخ ارز باشد. اما ميزان ماندگاري نرخ ارز در رقم جديد، منوط به فعاليت اين بازار و سياست‌گذاري‌هاي ديگر بانك مركزي و دولت در حوزه داخلي و بين‌المللي است.

** لزوم تك نرخي شدن قيمت ارز
حجت‌الاسلام سيدناصر موسوي لارگاني در گفت‌وگو با خبرگزاري تسنيم با بيان اينكه نوسانات نرخ ارز از عوامل بسيار مهم و تاثيرگذار بر توليد بوده و در سال‌هاي گذشته مشكلات بسياري را ايجاد كرده است، اظهار داشت: نرخ ارز چندگانه در كشور موجب تنزل سرمايه‌گذاري و شكست جدي سرمايه‌گذاران خواهد شد.وي با بيان اينكه نوسانات ارزي در كنار عدم حمايت از كالاي ايراني و واردات، مثلت مشكلات پيش‌روي توليد ملي است، افزود: اگر هدف دولت اين است كه دلار را تك‌نرخي كند، با فاصله قيمت اعلام شده با نرخ ارز آزاد، هيچ‌گاه نمي‌تواند به اين اهداف مهم دست يابد، با تك نرخي نشدن ارز، دلالان به پول بيشتري دست مي‌يابند و نبض بازار را در دست مي‌گيرند.
عضو كميسيون اقتصادي مجلس بيان كرد: با وجود اينكه دولت‌ها، شعار دادند كه بايد ارز تك‌نرخي داشته باشيم تا از يك‌سري رانت‌خواري و جيره‌خواري جلوگيري شود اما تاكنون نه در دولت‌هاي قبلي و نه در اين دولت اين موضوع اجرايي نشده است.

** احتمال عرضه كالاهاي اساسي در بورس كالا
به گزارش سايت مشرق نيوز، محمدي اناركي نماينده مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه رونق توليد در فضاي غيرشفاف و از طريق بازارهاي غيررسمي محقق نخواهد شد، گفت: اقتصاد كشور از چند جبهه همچون تحريم، نوسانات ارزي و وجود واسطه‌هاي مخرب مورد فشار است كه اين عوامل مي‌تواند به طور مستقيم كالاهاي اساسي و مواد اوليه را تحت تأثير قرار دهد؛ از اين رو داد و ستد كالاهاي اساسي در بازارهاي غيررسمي كه امكان نظارت بر آنها وجود ندارد، بر مشكلات مي‌افزايد و بايد زمينه عرضه حداكثري محصولات در بورس كالا كه داراي شفافيت آماري است را فراهم كنيم.
تلاطم در خريد و فروش كالاهاي اساسي سبب شد تا دولت راهكارهاي مختلفي از جمله ارايه كالا با كد ملي يا ارسال آن از طريق پست را مدنظر قرار داده و اكنون هم به عرضه اين اقلام در بورس كالا فكر كند.
پژوهشم**9351**1181
۰ نفر