۶ خرداد ۱۳۹۸، ۸:۴۳
کد خبر: 83329390
T T
۰ نفر
فرا رسیدن سالگرد شهادت امیر مومنان (ع) مشهد الرضا (ع) را به سوگ نشاند

مشهد – ایرنا – فرا رسیدن سالروز شهادت امیر مومنان علی (ع) مشهد الرضا (ع) را در سوگ فرو برد و مجاوران و زائران آستان علی ابن موسی الرضا (ع) یکپارچه عزادار شدند و غمی سنگین بر سینه هایشان نشست.

شهر امام رضا (ع) رخت عزا بر تن کرده و سوگواران در گوشه و کنار مجالس روضه خوانی برپا کرده اند و نوای حزن انگیز عزا در کوچه و خیابان مشهد پیچیده است.
عزاداری شهادت بزرگمرد تاریخ، عدالت گستر زمانه، حضرت علی (ع) از شب قبل در شهر امام رضا (ع) آغاز شد و سوگواران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) رهسپار حرم قدسی امام رضا (ع) شدند و در کنار  امام رئوف به سوگواری پرداختند.
زائران بارگاه منور رضوی از پیش از اذان مغرب از اقصی نقاط کشور به صورت خانوادگی،  گروهی و فردی وارد حرم شدند تا در کنار مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) مراسم سوگواری امیرالمومنان علی(ع) و آیین احیاء را برگزار کنند.
پرچم سیاه عزا بر گنبد طلای حرم مطهر امام رضا(ع) نیز به اهتزاز درآمده بود، همه صحن ها و رواق سیاه پوش شده و رنگ عزا به خود گرفته بود و اولین نوای سوگواری برای شهادت امام رضا (ع) پس از اقامه نماز مغرب و عشا در سراسر بارگاه منور رضوی طنین انداز شد و زائران مهیای برگزاری آیین شب قدر و سوگواری برای پیشوای متقیان شدند.
صحن انقلاب اسلامی حرم مطهر رضوی در همان ساعات اولیه شب مملو از جمعیت شد و بعد از گذشت ساعتی از شب دیگر جای سوزن انداختن در حرم نبود، جمعیت سیاه پوش فضای همه صحن ها و رواق های آستان ملائک پاسبان رضوی را در برگرفته بود و صحنه زیبایی از دلدادگی مومنین به نمایش درآمد.
ویژه برنامه شب قدر بیست و یکم ماه مبارک رمضان با حضور چشمگیر زائران و با محوریت صحن جامع رضوی برگزار شد و زمزمه دعای جوش کبیر و مدیحه سرایی ذاکران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) دلهای مومنین را بی قرار کرد و آنان در عزای شهادت مظلومانه امام علی (ع) اشک ماتم ریختند.
عصر امروز نیز آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی برای عرض تسلیت سالروز شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع) با پای پیاده فاصله مدرسه علمیه آیت الله خویی تا حرم رضوی را طی می کنند تا به آن ساحت مقدس تسلیت عرض کنند.
همچنین دیگر دسته جات عزادار نیز بعد از ظهر امروز راهی حرم رضوی می شوند تا غم دل خود را با حضور در حرم امام هشتم تسلی بخشند.
براساس اسناد موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی، مراسم شب های احیا و سوگواری برای شهادت امام علی (ع) از ۴۰۰ سال قبل در زمان نادرشاه افشار در حرم مطهر رضوی برگزار می شده و تا الان ادامه داشته است.
کارشناس مسئول نمایه سازی و طبقه بندی اسناد آستان قدس رضوی در این باره می گوید: حدود ۳۰۰ برگ سند غیرتکراری با موضوع ماه رمضان در مرکز اسناد آستان قدس وجود دارد و براساس این اسناد، روضه خوانی در شب و روز بیست و یکم ماه مبارک رمضان به مناسبت سالروز شهادت امام علی (ع) به عنوان یک سنت دیرینه از دوره صفوی در حرم رضوی انجام می شده است.
زهرا فاطمی مقدم افزود: قدیمی ترین سند روضه خوانی در شب بیست و یکم ماه رمضان مربوط به سال ۱۱۱۲ قمری است، براساس این اسناد در دوران صفویه و افشاریه، سنت "نخل بندی" در سالروز شهادت امام علی (ع) برگزار می شد، به این نحو که سازه ای چوبی به نام نخل را با وسایل مختلف تزئین و تشییع می کردند که این مورد از آیین هایی است که دیگر در حرم مطهر رضوی برگزار نمی شود.
علاوه بر این اسناد، نسخ نفیسی از نهج البلاغه امام علی (ع) در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی واقع در حرم مطهر امام رضا(ع) نگهداری می شود.
کارشناس مسئول مخطوطات سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی در این باره می گوید: بیش از ۷۵۰ نسخه خطی و چاپ سنگی نفیس با موضوع نهج البلاغه و شرح، حاشیه و ترجمه آن، در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری می ‌شود.  
سید محمد رضا فاضل هاشمی گفت: قدیمی ترین نسخه از نهج ‌البلاغه در گنجینۀ کتب خطی کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی، مربوط به نیمۀ نخست قرن پنجم هجری قمری است که به خط نسخ ممتاز ۱۵ سطری به شیوۀ ابن بواب کتابت شده و دارای ۱۷۰ برگ است.
علاوه بر نسخ خطی مربوط به نهج البلاغه، قرآن منسوب به دستخط امام علی (ع) نیز در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود.
۱۹۲۲/۲۰۳۰/۷۴۸۹