مهندس محمدعلی شریکیان روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: به منظور افزایش بهره وری و بهبود کمی و کیفی محصول، با بهره گیری از دانش فنی مرکز تحقیقات کشاورزی، در سال گذشته دو هزار و ۱۰۰ اصله نهال گردوی پیوندی در استان تولید شده بود.
وی افزود: در سال جاری با پیوندک مورد نیاز ارقام تجاری نظیر چندلر، هارتلی، روند، فرنور، فرانکت، از باغهای مادری استان قزوین تأمین شده است.
* توسعه باغهای گردوی پیوندی در خراسان شمالی
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: به منظور هم رسی، امکان برداشت مکانیزه، افزایش کمی و کیفی محصول، راه اندازی باغهای گردو با نهال گردوی پیوندی به طور جدی در دستور کار این مدیریت قرار دارد.
* انجام عملیات سرشاخه کاری باغهای گردو در ۱۲ نقطه استان
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: عملیات سرشاخه کاری ۱۵۰ درخت گردو در ۱۲ نقطه استان در چهار سال اخیر صورت گرفت.
شریکیان افزود: به منظور اصلاح باغهای درجه ۲ و احیا و جایگزینی باغهای درجه ۳ و بهبود کمی و کیفی، تولید و افزایش بهره وری عوامل تولید، کارگاههای آموزش سرشاخه کاری گردو برای کارشناسان، باغداران و تولید کنندگان نهال انجام شده است.
وی اظهار داشت: محصول گردو خشکبار و دارای شرایط نگهداری و فراوری است که ارزش اقتصادی خوبی برای باغداران استان دارد.
وی افزود: از گذشته تنها روش تکثیر و توسعه باغهای گردو کاشت مستقیم بذر در خاک بوده است که در این روش قسمت عمدهای از صفات مطلوب پایه مادری نظیر مقاومت به سرما، باردهی بالا، نسبت بالای مغز به پوست، سفیدی مغز، نازکی پوست به نهال جدید حاصل از رویش بذر انتقال نمییافت، بنابراین باغهای توسعه یافته با منشا بذری برای ساخت باغهای تجاری و یکپارچه توجیه اقتصادی ندارد.
وی گفت: بیشتر باغهای گردوی استان با منشا بذری است که مشکلات عمدهای نظیر ناهمرسی گلها، سختی عملیات داشت و برداشت، نبود امکان برداشت مکانیزه و عملکرد پایین محصول را دارد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: توسعه ارقام تجاری گردو پیوندی سبب افزایش و بهبود کیفیت این محصول میشود و تاخیر در گل دهی و فرار از سرمای دیررس بهاره، هم رسی، امکان برداشت مکانیزه، افزایش کمی و کیفی تولید از مهمترین خصوصیات مطلوب باغهای ایجاد شده با نهال گردوی پیوندی است.
وی افزود: اصلاح و نوسازی باغهای گردو با هدف افزایش کمی و کیفی تولید و افزایش بهره وری از نهادههای تولید یکی از برنامههای اقتصاد مقاومتی در بخش باغبانی است، در این راستا در چهار سال گذشته باغهای الگویی گردوی پیوندی با ارقام چندلر، روند، فرنور و فرانکت توسعه یافته است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: هم اکنون یکسری از ارقام جدید به عنوان گردوهای پیوندی در استان کشت و توسعه یافته که از نظر جثه کوچک اما پر محصول است.
وی با بیان اینکه گردوهای استان بیشتر به شکل توده و بومی است گفت: این گردو ها نیاز به جایگزینی و اصلاح دارند.
وی از بهره برداران خواست تا گردوی پیوندی را جایگزین درختان با بهره وری کم کنند و اظهار داشت: در این زمینه کلاسهای آموزشی نیز برای بهره برداران و کارشناسان گذاشته شده است.
شریکیان با بیان اینکه یکی دیگر از روشهای اصلاح و نوسازی باغهای گردو سرشاخه کاری است گفت: در این عملیات گردو هایی که محصول کم دارند یا مغزهای آنان سفید نیست و مقاومت به سرما ندارند سرشاخههای آنان با عمل پیوند اصلاح خواهد شد.
وی اظهار داشت: سطح زیر کشت گردو در این استان سه هزار و ۷۳ هکتار است که میانگین عملکرد نیز در واحد سطح دو تن است.
شریکیان بر ایجاد تنوع ارقام نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط هر منطقه باید نهالهای سازگار در آنجا کشت شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: ۶.۵ درصد باغهای این استان و ۲ درصد تولید مربوط به گردو است.
وی بیشترین سطح زیر کشت گردو در این استان را مربوط به شیروان با یکهزار و ۲۸۵ هکتار ذکر کرد و گفت: بجنورد، اسفراین، مانه و سملقان از دیگر مناطق دارای گردو است.
شریکیان گردوی تولیدی استان را با کیفیت بالا دانست و گفت: بیشتر گردو های تولیدی این استان به سایر استانها حمل و همچنین صادر میشود.
وی با بیان اینکه محصول گردوی این استان سالم است افزود: به علت اینکه درختهای گردو در سطح این استان بسیار بزرگ هستند عملیات سمپاشی نیز انجام نمیشود.
خراسان شمالی دارای ۳۴۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی است که از این میزان ۴۰ هزار باغ است که سالانه بیش از ۲۰۰ هزار تن انواع محصولات باغی تولید میشود.
۳۰۰۷/ ۶۰۴۲
نظر شما