کارشناس پایش اداره حفاظت محیط زیست مریوان شامگاه پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه در زمان وقوع آتش سوزی نیزارهای تالاب زریبار در این محدوده حضور داشتند، اظهار داشت: امروز همراه کارشناسان اداره شیلات شهرستان در این تالاب مشغول نمونه برداری بودیم که نیزارها را آتش زدند.
حبیب الله دبستانی افزود: این آتش سوزی با کمک مردم محلی و دستگاههای خدمات رسان خاموش شده و قطعاً عامل انسانی در وقوع این آتش سوزی دخیل است ولی به دلیل بالابودن تراکم نیزارها شناسایی عاملین آتش سوزی کار بسیارسختی است.
وی اضافه کرد: چندین سال گذشته افرادی در این زمینه دستگیر شدند که تعدادی از آنها از اهالی روستاهای اطراف و عدهای هم دچار اختلالات روانی بودند که حکم قضائی برای این مجرمان سه تا ۶ ماه زندان است.
کارشناس پایش اداره حفاظت محیط زیست مریوان با ااشاره به اینکه این آتش سوزی با کمک مردم محلی و دستگاههای خدمات رسان خاموش شده است یادآور شد: تعدادی از این افراد هنوز به اشتباه تصور میکنند که وجود نیزارها تهدیدی برای زریبار است و معتقد به لایه روبی آن هستند و به همین دلیل اقدام به آتش زدن نیزارهای این دریاچه میکنند.
دبستانی تاکید کرد: در این فصل از سال پرندهها و دیگر جانداران موجود در این تالاب بچه دارند و بی شک هیچ انسان سالمی با آگاهی از این مساله اقدام به آتش زدن نیزارها نمیکند.
وی در ارتباط با وسعت آتش سوزی نیزارهای زریبار گفت: برآورد میزان وسعت آتش سوزی نیاز به کار کارشناسی دارد که در چند روز آینده این کارانجام و نتایج آن اعلام میشود.
کارشناس پایش اداره حفاظت محیط زیست مریوان با اشاره به اینکه شرایط اطفای حریق نیزار با جنگل بسیار متفاوت است، اظهار داشت: وقتی نیزارها زرد و خشک باشند به محض آتش زدن آنها در مدت زمان کمی سطح بسیار زیادی دچار آتش سوزی میشود و مهار آن کار بسیار سخت و گاهی غیر ممکنی است.
دبستانی با بیان اینکه ارتفاع آتش در نیزار به ۱۰ متر و حتی بیشتر هم میرسد، اضافه کرد: محوطه نیزارهای تالاب زریبار هم بسیار صعب العبور است که این هم یکی از مشکلات اطفای حریق در این تالاب به شمار میرود.
وی یادآور شد: بارها پیش آمده در حین اطفای حریق نیزارها تا مرز سوخته شدن خودمان هم پیش رفتیم و هر جایی که امکان اطفای حریق وجود داشته با تمام توان خود وارد عمل شدیم.
پناهگاه حیات وحش زریبار و تالاب بین المللی آنکه بیست و سومین عضو تالاب کنوانسیون رامسر است دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج میشود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است، زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه زارهای نیمه انبوه تشکیل میدهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.
تاکنون ۹۷ نوع پرنده، ۳۱ گونه پستاندار، ۱۳ گونه خزنده، ۱۱ نوع ماهی یک گونه مارماهی، پنج گونه فیتوپلانکتون و ۱۷ گونه زئوپلانکتون در تالاب بین المللی زریبار شناسایی شده است، گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونههایی از گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچکها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل میدهد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونههای بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینهای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونههای غیربومی این دریاچه است.
شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
۹۹۳۶ / ۳۰۳۴
نظر شما