با پیشرفت علم و تکنولوژی نیاز به نیروی کار در انجام فعالیتهای کشاورزی و ساختمان سازی کاهش یافت و این تکنولوژیها جدید جای انسان را گرفتند و فرهنگ کار گروهی و همکاری متقابل نیز کمرنگ شد.
ههرهوز یا همان انجام کار دسته جمعی و همکاری متقابل است که به عنوان فرهنگی ارزشمند در میان زنان و مردان روستایی بویژه روستاهای دور و صعب العبور بانه ماندگار شده و مردمان این مناطق هنوز هم بسیاری از کارها را به صورت انجام میدهند تا کارها با سرعت بیشتری انجام شود.
درو کردن گندم، برداشت نخود، نشا محصولات، شخم زدن و ساختمان سازی و بسیاری دیگر از فعالیتهای خانه توسط زنان در گذشته به صورت دسته جمعی انجام میشد که با رشد تکنولوژی این فعالیتها به صورت ماشینی انجام میشود و به واسطه رشد تکنولوژی در بسیاری از روستاهای فرهنگ کار دسته جمعی از بین رفته اما در روستاهای صعب العبور و دور که به تکنولوژی و ابزار ماشینی دسترسی ندارند ههرهوز همچنان حرف اول را میزند.
یکی از روستانشینان بخش نمشیر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: مردم در گذشته بسیاری از کارهای سنگین و زمان بر را به صورت ههرهوز انجام میدادند چراکه که این اقدام باعث میشود کارها با سرعت بیشتر و در زمان کمتری با خلاقیت و ابتکار انجام شود.
خالد شریفی افزود: در روستاهای بخش نمشیر و بسیاری از روستاهای سردشت در استان آذربایجان غربی که جمعیت آنها کمتر از ۱۰ خانوار است مردم چند روستا به صورت گروهی کارهایشان را انجام میدهند و ۳۰ تا ۴۰ نفر در یک یا ۲ روز کار چندین روز یک خانواده را انجام میدهند.
وی اظهار داشت: برای هه ره وز یک یا ۲ نفر از اعضای هر خانواده را برای کمک در درو کردن و برداشت گندم و نخود همکاری داشته و روستاییان در کارهای عقب مانده نیز از این فرهنگ استفاده میکنند.
شریفی با بیان اینکه ههرهوز در هر کاری وجود داشته و با ماشینی شدن زندگی کم رنگ شده است گفت: بر اساس سنت قدیمی آغاز و پایان آن با هلپرکی و آواز همراه است که این کار باعث ایجاد روحیه نشاط و همکاری بیشتر در بین مردم میشود.
وی ادامه داد: ما هر ساله با ههرهوز گندم را درو و گاهی نیز برای انجام این سنت به روستاهای اطرافمان میرویم و در کار برداشت گندم و نخود به صورت دسته جمعی همکاری میکنیم.
تعامل ثمره ههرهوز
رئیس جهاد کشاورزی بانه با اشاره به اهمیت فعالیتهای دسته جمعی و نقش آن در پیشرفت و تعامل سازنده جامعه گفت: برخی از روستاها با توجه به عدم دسترسی به امکانات به روشهای قدیمی محصولات کشاورزی خود را برداشت میکنند.
کریم شریفی افزود: ههرهوز نوعی همکاری متقابل بین مردم است که بیشتر در زمینه فعالیتهای کشاورزی نمود پیدا میکند چرا که فعالیتهای کشاورزی بویژه برداشت محصول در مناطقی که امکان حضور ماشین آلات نیست و باید به صورت سنتی برداشت کرد نیاز به نیروی کار زیادی دارد.
وی اظهار داشت: در روستاهای که امکان دسترسی به ماشین آلات وجود ندارد و کشاورزی به صورت سنتی و با ابزار ساده انجام میشود مردم با ههرهوز کار میکنند که به تعامل و همفکری بیشتر کمک میکند.
ههرهوز در زبان کُردی به معنای کار دسته جمعی و گروهی و یا همکاری متقابل است این روحیه در بین مردمان استان کردستان از دیرباز وجود داشته است.
شهرستان مرزی با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
۷۴۶۹/۹۱۰۲
نظر شما