محمدحسن طالبیان چهارشنبه شب در نشستی با عنوان «شبهای یزد که با موضوع ثبت جهانی این شهر، فرصتها و چالشها» در خانه فرهنگ شهید صدوقی (ره) برگزار شد، افزود: واگذاری طرحهای فرهنگی و تاریخی برای مرمت و بازسازی در اجرای طرحهای مشارکتی و جذب بخش خصوصی از برنامههای مهم سازمان است.
وی ادامه داد: مرمت، بازسازی و احیای آثار تاریخی و فرهنگی با رعایت حقوق شهروندی، نظارت عالیه علمی به صورت اصولی با بهرهگری از دیدگاه افراد با تجریه و مشارکت دانشگاهیان در راستای حفظ مواریث گذشتگان و مشارکت علاقه مندان صورت می گیرد.
این مسئول حوزه میراث فرهنگی ایران به اهمیت حفظ بناهای ارزشمند تاریخی و فرهنگی اشاره کرد و اظهار داشت: حفظ آثار بر جای مانده گذشتگان که نشان دهنده سابقه روشن تاریخ و فرهنگ است، رسالت همگانی است که باید مردم دولت را در انجام ماموریتها یاری دهند.
طالبیان خاطر نشان کرد: آنچه که در مرمت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی باید بیشتر مدنظر قرار گیرد، استفاده درست از مصالح بومی، حضور همگانی و مشارکت آحاد مردم در کنار برنامههای سازمان میراث فرهنگی در حراست از تاریخ و فرهنگ این ملت و کشور است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی با اشاره به اینکه یزد از لحاظ بافت تاریخی منحصر به فرد است به ثبت جهانی آن اشاره کرد و بیان داشت: باید این رخداد بزرگ فرهنگی و تاریخی به عنوان یک ارزش اثرگذار همواره ماندگار بماند.
طالبیان اظهار داشت: بعد از ثبت بافت شهر یزد در فهرست جهانی شاهد حضور گردشگران زیادی از اقصی نقاط دنیا به آن هستیم که خود نشان دهنده اهمیت موضوع و ضرورت حفظ آن است و باید با همکاری بخشهای مختلف در حفظ آن بیش از گذشته اقدام شود.
به گفته وی اگر یزد هم اکنون با همت و پیگیری بخشهای مختلف شهر جهانی است باید با برنامه ریزی و اقدامهای مناسب نسبت به گسترش آن به سایر مناطق که ظرفیتهای مناسبی دارد به عنون یک الگو اقدامهای لازم انجام شود.
این مسئول تصریح کرد: ثبت آثار تاریخی و فرهنگی متعدد کشور مثل بافت قدیم شهر یزد در فهرست میراث جهانی تبلور تاریخ با سابقه و عزت و امنیت این مرز و بوم است که چشم طمع دشمنان را از آن دور میکند.
طالبیان با بیان اینکه یزد بعد از ثبت جهانی در جذب گردشگران داخلی و خارجی در ردیف نخست شهرهای گردشگر پذیر کشور قرار گرفته است، ابراز امیدواری کرد که با همکاری مردم و همراهی و پیگیری مسئولان بتوان روز به روز نسبت به حفظ آثار و گسترش صنعت گردشگری با رعایت مقررات و توجه به مسائل فرهنگی و صنایع دستی اقدام مناسب انجام داد.
در این نشست از تلاش های معاون میراث فرهنگی کشور در ثبت جهانی شهر یزد قدردانی شد.
بافت قدیم یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، ۱۸ تیر ۹۶ در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید تا آرزویی چندین ساله با تلاش و پشتکار جمعی به واقعیت تبدیل شود.
بافت تاریخی یزد به مساحت ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در سال ۱۳۸۴ به ثبت ملی رسید.
استان یزد یکهزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت شده غیرمنقول و ۶۰۰ بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است.
در طرح پنج ساله از سال جاری تا سال ۱۴۰۰ برنامههای متنوعی برای توسعه استان یزد در حوزههای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تدارک دیده شده است.
یزد در کنار استانهای فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران مقصد اول گردشگران خارجی و اروپایی بوده به گونهای که استقبال گردشگران خارجی از این شهر تا پنج برابر افزایش داشته و همین امر گردشگری را محور توسعه استان قرار داده است.
این استان ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی ارزشمندی است.
یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخهها، شیرینی، شهر قنات، قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته میشود.
استان یزد یک میلیون و ۱۳۸ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۵ درصد در ۲۱ شهر و بقیه در روستاها و آبادیها زندگی میکنند.
۷۵۳۶/ ۲۰۴۷/
نظر شما