۱ مرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۱۵
کد خبرنگار: 1307
کد خبر: 83407774
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

امنیت در تنگه

۱ مرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۱۵
کد خبر: 83407774
سامان رحمتیان
امنیت در تنگه

تهران- ایرنا- نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با حضور مداوم و رصد خود تامین امنیت تنگه هرمز مهمترین آب راهه انرژی جهان را بر عهده دارند.

تنگه هرمز آب راهه ای بین استان هرمزگان ایران و استان مسندم کشور عمان است که خلیج فارس را به دریای عمان و سپس آب های اقیانوسی متصل می کند.

حدود ۶۸ درصد ذخایر شناخته‌شده نفت و گاز طبیعی دنیا در خلیج فارس قرار دارد؛ از این رو بخش اعظم نفت کشورهای ایران، عراق، عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی که همه اعضای اوپک هستند و تمام گاز مایع قطر از طریق هرمز به جهان صادر می شود.

صادرات روزانه بیش از ۱۷ میلیون بشکه نفت خام، یعنی حدود ۲۰ درصد نفت خام مصرفی جهان، تنگه هرمز را به دومین آب راهه پرتردد دنیا تبدیل کرده است؛ نفت استخراج شده در خلیج فارس قالبا به بازارهای آسیا، اروپای غربی و آمریکا صادر می شوند.

باریک ترین بخش تنگه هرمز ۲۱ مایل دریایی (۳۹ کیلومتر) عرض دارد که نیمی از آن جز آب های سرزمینی ایران و نیمی دیگر جز آب های سرزمینی عمان محسوب می شود و محدوده ای در میانه آن به عنوان آب راه بین المللی برای عبور کشتی ها در نظر گرفته شده است.

در مجموع صادرات فرآورده های نفتی خلیج فارس و ۵۰ درصد معاملات تجاری کشورهای منطقه با جهان اهمیت برقراری امنیت در این منطقه را بیش از پیش کرده است.

کارشناسان اقتصادی معتقدند در صورت بسته‌شدن تنگه‌ی هرمز، بازارهای جهانی نفت با کمبود ۲۰ میلیون بشکه‌ای مواجه می‌شوند و احتمال دارد که بهای نفت از مرز بشکه‌ای ۲۵۰ دلار هم بگذرد. چرا که بسته‌شدن تنگه هرمز به معنای توقف صادرات ۹۰ درصد نفت منطقه و توقف معاملات تجاری بسیاری از کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس خواهد بود.

با این این اوصاف شیطنت های آمریکایی ها برای برهم زدن امنیت تنگه هرمز هزینه های بسیاری در برداشته است که از جمله آنها می توان به افزایش ۱۰ برابری نرخ بیمه برای نفتکش های عبوری از تنگه هرمز اشاره کرد. این مساله هزینه فروشندگان و خریداران نفتی را بیش از پیش افزایش داده است.

از این رو به نظر می رسد که کاخ سفید دنبال می‌کند تا بتواند اجماع‌سازی از طریق ائتلاف مورد نظر خود علیه ایران را محقق ساخته و تهران را عامل چنین هزینه‌تراشی‌هایی معرفی کند.

تاکید ایران بر امنیت تنگه

جمهوری اسلامی ایران به عنوان تاثیرگذارترین کشور ساحلی خلیج فارس و دریای عمان همواره امنیت تنگه هرمز را تامین کرده و بر ایجاد ثبات در منطقه با همکاری کشورهای منطقه تاکید داشته است.

ایران همان طور حسن روحانی هفتمین رئیس جمهوری این کشور در سال ۹۲ پس از به روی کار آمدن بر آن تاکید کرد، خود را در جایگاه لنگرگاه امنیت منطقه قرار داده است و حضور کشورهای بیگانه در محدوده تنگه هرمز را مخل امنیت می داند.

روحانی اوایل تابستان امسال پیش از حضور در اجلاس کشورهای عضو شانگهای بار دیگر حفظ امنیت در منطقه بسیار حساس خلیج فارس و خاورمیانه را برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: تلاش ما همواره حراست و حفاظت از صلح و امنیت منطقه بوده و این حساسیت خود را نسبت به امنیت کشورهای همسایه و منطقه، طی سالهای گذشته در عمل نشان داده ایم.

با این حال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام منطقه عمومی خلیج فارس و تنگه هرمز با حضور نیروهای نظامی بیگانه بار دیگر با تنش هایی روبه رو شد که از جمله آنها می توان به تبلیغات آمریکایی ها برای حضور ناوهای هواپیمابر این کشور در خلیج فارس، خرابکاری ها در بنادر فجیره و دریای عمان و جریان سازی ها پس از توقف نفتکش متخلف انگلیسی اشاره کرد.

همان طور که مشخص شده است، برخی از کشورهای غربی به ویژه آمریکا به دنبال ایجاد جو ایران هراسی در منطقه و سو استفاده از شرایط هستند، اما مقامات ایرانی همان طور که بارها اعلام کرده اند نه تنها بر ایجاد امنیت در منطقه تاکید دارند بلکه با عوامل تهدید کننده امنیت نیز برخورد می کنند.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در این رابطه گفته است: ایران به دنبال تقویت امنیت در منطقه است و هیچ تمایلی به درگیری با کشورها و یا قدرتهای بزرگ ندارد اما اگر از طرف آنها اقدام نابخردانه ای شروع شود، بی تردید با پاسخ قاطع و پشیمان کننده ای مواجه خواهد شد.

ایران معتقد است که حل مشکلات منطقه راحل نظامی ندارد؛ با این حال نیروهای مسلح همواره به منظور تامین امنیت بیشتر در منطقه حضور دارند.

حضور مداوم نداجا در تنگه

به گزارش خبرنگار ایرنا که به همراه ناوشکن سبلان در تنگه هرمز حاضر شد، یگان های نظامی ایران همواره در محدوده آب راه بین المللی تنگه هرمز در حال گشتزنی هستند تا از بروز هر گونه نا امنی جلوگیری کنند.

بر اساس مشاهدات خبرنگار ایرنا، یگان های سطحی، زیر سطحی و هوادریای نیروی دریایی ارتش هموارده محدوده تنگه هرمز را رصد می کنند و رفت آمد ها در این محدوده را زیر نظر دارند.

ارتش به منظور نظارت بیشتر بر امنیت تنگه علاوه بر سیستم های راداری و کشتیرانی به صورت مدام با استفاده از انواع پهپاد، بالگرد و هواپیمای بال ثابت بر فراز تنگه هرمز پرواز های شناسایی را انجام می دهد تا علاوه بر نظارت بر سطح دریا، تردد احتمالی شناورهای زیر سطحی همچون زیر دریایی ها را کنترل کند.

همچنین نیروی دریایی ارتش برای پایش هرچه بهتر سطح و زیر سطح تنگه، زیر دریای های سبک، سنگین و نیمه سنگین همچون غدیر، فاتح، نور، طارق و نوح را در کنار ناو ها، ناوشکن ها، شناورهای موشک انداز، هوارکرافت ها و قایق های تندرو به محدوده تنگه هرمز اعزام می کند.

اینها علاوه بر قایق های تند و شناورهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند که آنها نیز در کنار نیروی ارتش در این تنگه بر امنیت مسیر عبور کشتی ها نظارت می کنند.

دشمن شطنت کند جان سالم به در نمی برد

فرمانده نیروی دریایی ارتش همواره بر آمادگی این ارگان نظامی برای دفاع از آب های سرزمینی تاکید کرده و گفته است: باید با استفاده از فناوری‌های به روز دشمن را در دریا غافلگیر کرد تا نتواند نگاه چپ به مرزها و منافع جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.

امیر دریادار «حسین خانزادی» به آماج تهدیدات و تحریم‌های ظالمانه از سوی دشمن اشاره کرد و گفت: دشمن می‌داند اگر شیطنتی در خلیج فارس انجام دهد جان سالم بدر نخواهد بود و دیگر شکست آن تنها آسیب تجهیزاتی نیست.

وی با تاکید بر اینکه پاسخ هایی همچون سرنگونی پهپاد آمریکایی تکرار پذیر هستند، گفت: امروز در نقطه‌ای ایستاده‌ایم که اگر صحبتی از جنگ اراده‌ها می‌شود بی شک بخش عظیمی از آن استفاده از ظرفیت‌های بومی است که به دست جوانان و فرزندان این مملکت ایجاد شده است.

نفت ایران در مقابل نفت جهان

آمریکایی ها بارها تاکید کرده اند که به واسطه تحریم های خود می خواهند از صادرات نفت ایران به صورت کامل جلوگیری کنند و تا حدودی نیز برای مسیر صادرات نفت ایران مشکل آفرین بوده اما تا کنون خواسته خود را کامل محقق نکرده است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران تیر ماه سال گذشته در جمع ایرانیان مقیم سوئیس به اظهارات مقامات آمریکایی واکنش نشان داد و گفت: آنها معنی حرف را نمی‌فهمند، زیرا این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما می‌توانید این کار را انجام دهید تا نتیجه آن را ببینید.

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون با قاطعیت از صحبت های رئیس جمهوری حمایت کرده و اعلام کرده اند که در صورت بروز هر تهدید، آماده اقدام هستند.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خرداد ماه امسال در جمع فرماندهان ارشد نظامی تاکید کرد: تا زمانی که کسی برای تنگه هرمز مشکل ایجاد نکند ما امنیت آن را حفظ می کنیم و تا زمانی که نفت جمهوری اسلامی ایران صادر شود، نفت دیگران نیز با امنیت صادر خواهد شد.

سردار سرلشکر «محمد باقری» افزود: جمهوری اسلامی ایران حامی و حافظ امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس است و ما بارها اعلام کرده ایم که امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس همانند امنیت داخلی کشور است.

این مقام ارشد نظامی تصریح کرد: سرلشکر باقری تصریح کرد: ما توانایی این را داریم که اگر بخواهیم تنگه هرمز را مسدود کنیم و اقدام ما به شکلی خواهد بود که قطره ای نفت خارج نخواهد شد.

نشریه «فارن افرز» رسانه اندیشکده «شورای روابط خارجی» آمریکا نوشت: تنگه هرمز فارغ از ذخایر ارزشمند نفتی، همچنان مهم ترین و آسیب پذیرترین گلوگاه استراتژیک دریایی جهان خواهد بود و وابستگی آمریکا به امنیت خلیج فارس بسیار فراتر از نفت است و همواره باید امنیت هرمز را تامین کند.»

این نشریه در بخش دیگری از مقاله خود نوشت: تنگه هرمز عده بسیار زیادی از مردمانی را که در سواحل آسیا و شرق آفریقا زندگی می کنند به قلب خاورمیانه پیوند می دهد. مدت ها پیش از کشف نفت، تنگه هرمز شریان «کاروتید» خاورمیانه بوده است. (شریان کاروتید، شریانی در بدن است که خون را به مغز می رساند) و ایجاد انسداد در این شریان حیاتی، اقدامی مرگبار خواهد بود.

در این مقاله آمده است: بروز وقفه در این شاهراه مرگبار خواهد بود چرا که ۹۰ درصد صادرات نفت از طریق خلیج فارس انجام می شود که ۲۰ درصد نیاز جهان به نفت از تنگه هرمز عبور می کند. کشتیرانی در این آبراه که عرض آن در باریک ترین محل فقط ۲۱ مایل دریایی است، بسیار خطرناک است. آب و هوای این منطقه بسیار شرجی است، باد سوزان و بسیار داغی می وزد و تحمل آن به هیچ وجه آسان نیست. بسیاری از رشته کوه ها و دره های نزدیک هرمز همچنان خالی از سکنه هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha