«ریچارد دالتون» روز یکشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: این یک تصمیم احمقانه و اشتباه است که باب مذاکره زمانی بسته شود که [واشنگتن ادعا می کند] سیاست آنها گفت وگو با کشور مقابل است. مذاکرات از طریق وزرای خارجه صورت می گیرد و انکار وزیر خارجه ایران مغایر سیاست های آمریکا است.
وی گفت: تحریم وزیر امور خارجه ایران حتی با وجود رابطه خصمانه میان تهران و واشنگتن مغایر روال معمول دیپلماتیک است. حفظ روابط دیپلماتیک یک امر عادی است اما ادعای آمریکا برای نادیده گرفتن روال های مرسوم غلط است.
این دیپلمات اسبق انگلیس ادامه داد: واشنگتن ادعا می کند که گفت وگو با وزیر خارجه ایران فایده ای ندارد چون او تصمیم گیرنده نیست، اما باید در نظر داشت که وزیر خارجه آمریکا هم تصمیم گیرنده نیست چون رئیس جمهوری تصمیم گیرنده است؛ در ایران هم تصمیمات بر اساس پیشنهادات رهبر عالی کشور اتخاذ می شود.
خزانه داری آمریکا که به اتاق جنگ اقتصادی کاخ سفید علیه مردم ایران تبدیل شده، روز چهارشنبه نهم مرداد ماه، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریم ها قرار داد.
دفتر کنترل دارایی های خارجی خزانه دای آمریکا (اوفک) در بیانیه ای دلیل این اقدام را تبعیت ظریف از دستورات رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران عنوان کرده است.
گفت وگوهای رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران با رسانه های خارجی بویژه در سفر اخیر به نیویورک که برای شرکت در نشست های سازمان ملل متحد انجام شد، خشم مقامات آمریکایی به ویژه مایک پمپئو و «تیم ب» را برانگیخت بگونه ای که وزیر خارجه آمریکا، محدودیت های ترددی برای ظریف اعمال کرد اما با وجود این محدودیت ها، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به درخواست های چندین رسانه آمریکایی پاسخ مثبت داد و با زبان منطق و استدلال، ادعاهای دروغین مقامات کاخ سفید، رژیم صهیونیستی و همچنین سعودی ها را برملا ساخت.
ظریف پیشتر (سوم تیر) که احتمال تحریم او را مطرح کرده بودند، در مصاحبه با روزنامه نیویورکتایمز گفته بود: «هر کس که من را میشناسد میداند که من یا خانوادهام ملکی در خارج از ایران نداریم. من شخصاً حتی حساب بانکی هم در خارج از ایران ندارم. ایران کل زندگی و تنها تعهد من است. بنابراین، من هیچ مشکل شخصی با تحریمهای احتمالی ندارم.»
وزیر خارجه ایران افزود: «تنها تأثیر-و احتمالاً تنها هدفِ- قرار دادن من در فهرست تحریم، محدود کردن توانایی من برای برقراری ارتباط است و شک دارم که این کمکی به کسی بکند. مطمئناً این کار، احتمال تصمیمگیری از روی آگاهی در واشنگتن را محدود خواهد کرد.»
** عملکرد اروپایی ها ناامید کننده است
سفیر اسبق انگلیس درباره رفتارهای خصمانه آمریکا علیه ایران و آینده برجام نیز گفت: نه خوش بین و نه بدبین هستم. احتمال نجات برجام به دلیل رویکرد خصمانه آمریکا چندان زیاد نیست. نقش اروپایی ها هم در این رابطه حائز اهمیت است و قبول دارم که عملکرد آنها در حوزه تعهدات اقتصادی پس از اجرایی شدن برجام در سال ۲۰۱۶ به شدت نا امید کننده بوده است.
وی با بیان اینکه دولت ایران حق دارد به عملکرد اروپا اعتراض کند، اما تصریح کرد: مسیر برای بهبود عملکرد اروپایی ها بسته نشده و ایران باید از خود این را بپرسد که آیا با کاهش تعهداتش وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد؟
** برجام یک قرارداد مهم امنیتی است
دالتون در پاسخ به سووالی درباره آینده روابط ایران و انگلیس در دولت «بوریس جانسون» گفت: جانسون می خواهد روابط شخصی خوبی با ترامپ داشته باشد اما نگاه او درباره منافع انگلیس در حوزه روابط بین الملل متفاوت است.
وی افزود: او تاکنون انگلیس را مانند زمانی که وزیر خارجه بود به همکاری با فرانسه، آلمان و سایر کشورهای اروپایی برای حفظ برجام متعهد می داند. برجام یک قرارداد مهم امنیتی است که نه تنها در حوزه عدم اشاعه سلاح هسته ای بلکه برای امنیت کشورهای اروپایی حائز اهمیت است. بنابراین امیدواریم که منافع انگلیس در چارچوب حفظ برجام تحت دولت جدید جانسون ادامه یابد که احتمال آن زیاد است.
** موضوع توقیف نفتکش ها باید رفع شود
سفیر اسبق انگلیس درباره مناقشه نفتکش ها میان ایران و انگلیس هم ادعا کرد: از جزییات مسائل میان ایران و جبل الطارق که به طور قانونی مسوولیت کشتی «گریس 1» را برعهده دارد اطلاعی ندارم. همچنین از محتوای مذاکرات میان انگلیس و ایران بر سر «استنا ایمپرو» که به نظر من بطور غیرقانونی توسط ایران توقیف شده، آگاهی ندارم.
وی افزود: متاسفانه این تحولات منجر به رویارویی دو کشور شده و راهکار روشنی برای خروج از آن اکنون قابل تصور نیست. اصولا دو کشور می توانند درباره آزادی دو کشتی و خدمه های آنها به توافق برسند اما با توجه به اصرار دولت انگلیس بر توقیف قانونی کشتی «گریس 1» طبق تحریم های سوریه و توقیف غیر قانونی «استنا ایمپرو» در آب های عمان در تنگه هرمز از سیاست دولت انگلیس در این باره اطلاعی ندارم.
زمانی که او درباره استفاده از عبارت توقیف «غیر قانونی» «استنا ایمپرو» و توقیف «قانونی» «گریس 1» به چالش کشیده شد، پاسخ داد: زمانی که به اظهارات دولت انگلیس گوش می کنم که گفته می شود توقیف نفتکش «گریس 1» قانونی بوده، به نظر می رسد که باید برای تنویر افکار عمومی درباره دلایل حقوقی این اقدام توضیح بیشتری داده شود. چون فرضا برای من روشن نیست قوانین اتحادیه اروپا را که آنها به آن اشاره می کنند می توان بر کشورهای غیر اروپایی اعمال کرد. این اقدام برای دولت انگلیس مهم است تا تحلیلگران بین المللی قادر باشند از موضع آنها در قبال «گریس 1» دفاع کنند.
دالتون در پاسخ به سووال دیگری مبنی بر اینکه توقیف کشتی به مقصد سوریه تاکنون سابقه نداشته و اسپانیا هم می گوید اقدام جبل الطارق و انگلیس به دستور آمریکا بوده، چطور می توان اقدام دولت انگلیس را به مسائل صرفا حقوقی گره زد، گفت: برای من مشخص نیست سایر کشتی هایی که به مقصد سوریه رفتند از تنگه جبل الطارق عبور کرده اند یا نه. اما معتقدم که دولت انگلیس کاملا صادقانه می خواهد از طریق مذاکره این مساله را حل کند و این به نظر من درخواست زیادی از ایران نیست که به دولت انگلیس اطمینان دهد نفت توقیف شده در «گریس 1» راهی سوریه نبوده است. به نظر من این مدرک برای دولت جبل الطارق کافی است که نفتکش ایرانی را آزاد کند.
** لندن در ائتلاف دریایی آمریکا حضور ندارد
سفیر اسبق انگلیس در ایران در پاسخ به این سووال که آیا لندن برای حفاظت از کشتی های تجاری خود در تنگه هرمز با آمریکا ائتلاف خواهد کرد، گفت: نه، سیاست انگلیس از آمریکا متفاوت است. انگلیس از تلاش های یکجانبه آمریکا برای ممنوعیت صادرات نفت ایران حمایت نمی کند. در ماجرای «گریس 1» هم مشکل، مقصد این کشتی به سوریه است که منجر شد تا دولت جبل الطارق و انگلیس آن را متوقف کند.
وی افزود: معتقدم که دولت انگلیس قصد ندارد که با ائتلاف نظامی آمریکا در منطقه همراه شود، دقیقا به خاطر اینکه سیاست انگلیس در قبال ایران، برجام و امنیت منطقه با آمریکا متفاوت است. اکنون دو ناو در منطقه خلیج فارس مستقر هستند و با توجه به ملاحظات صاحبان کشتی حامل پرچم انگلیس، حضور این دو ناو اکنون برای حفاظت از تردد کشتی های از تنگه هرمز کافی به نظر می رسد. اما باید به یک راه حل طولانی مدت رسید که در این زمینه تمام طرف ها شامل اروپایی ها، آمریکا، ایران و کشورهای منطقه درگیر شوند.
دالتون در این باره پیشنهاد کرد که و سپس مذاکرات رئیس جمهوری فرانسه با ایران در راستای کاهش تنش ها در منطقه دنبال شود که این مساله به گفته وی مستلزم برداشتن منع فروش صادرات نفت ایران و کاهش فشارهای آمریکا علیه ایران است.
نیروی دریایی بریتانیا ۱۳ تیر ماه در پی درخواست آمریکا، یک فروند نفتکش به نام «گریس 1» حامل محموله نفت ایران را در آبراه بین المللی جبل الطارق در اقدامی مغایر با اصول حقوقی ناظر بر روابط بین الملل توقیف و خدمه آن را بازداشت کرد.
یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه ۲۸ تیر ماه به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگانی، یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «استنا ایمپرو» را هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی توقیف کرد.
نظر شما