یزدانفر آهنگران روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به دنبال اظهارنظر مدیرکل دفتر حمایت و حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در بهمن ماه سال گذشته مبنی بر قطع سرشاخههای درختان شمشاد کاملا خشکیده براثر آفت شب پره برهمین اساس این موضوع در دستور کار سازمان قرار گرفت.
وی گفت: مصوب شد تا در سطحی حدود ۶۰ هکتار از شمشادزارهای کاملا خشک در ۲ منطقه یکی پارک جنگلی سی سنگان نوشهر و دیگری نیز منطقه چشمه بلبل گلستان اقدامات بهداشتی و عملیات احیاء و بازسازی انجام گیرد و قرار بود این طرح در اردیبهشت ماه امسال شروع شود ولی بنا به دلایلی دچار تاخیر شده است.
کارشناس دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت که براساس این مصوبه بنا بود سرشاخه های کاملا خشکیده قطع و سپس پس از ضد عفونی امحاء شود و طبیعتا در پی چنین اقداماتی فضا برای مراقبت از نهال های نورسته مهیا خواهد شد.
آهنگران افزود: به نظرم به دلیل اختلاف نظرهایی که میان کمیته فنی ادارات کل آبخیزداری و منابع طبیعی استان های مازندران و گلستان وجود دارد تاکنون این مصوبه اجرایی نشده هرچند رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیز بر تحقق این مهم تاکید دارد ولی به همین خاطر از آنجایی که این مصوبه به شورای عالی جنگل ارسال شده و در انتظار نظر نهایی این شورا هستیم.
وی ابراز امیدواری کرد به زودی شورای عالی جنگل نظر نهایی مبنی بر اجرای این مصوبه را ارائه دهد تا بتوان در این ۲ منطقه پایلوت آن را عملیاتی کرد بلکه شاید نتایج مثبت دهد و بتوان برای احیا و بازسازی سایر شمشاد زارهای کاملا خشکیده براثر این آفت برنامه ریزی و اقدام کرد.
شمشاد هیرکانی یکی از گونه های پهن برگ و همیشه سبز جنگل های ناحیه رویشی هیرکانی است که دامنه انتشار این گونه در استان های شمالی از آستارا در استان گیلان تا قرن آباد در استان گلستان واز نزدیک به سواحل دریا در پارک جنگلی سی سنگان تا ارتفاع هزار و ۸۰۰ متری از سطح دریا در جنگل های "لساکوتی " شهرستان تنکابن و "افرچال" ساری می باشد.
متاسفانه این گونه ارزشمند جنگلی از سال ۱۳۸۹ به دلایل مختلفی مورد حمله آفات و بیمارهای مهاجم و مخربی قرار گرفته که منشاء خارجی داشته است و به طور ناگهانی وارد کشور شده و در مدت زمان کوتاهی حیات و بقای این گونه را به مخاطره انداخته و سبب نابودی و خشک شدن بسیاری از این گونه ها شده است .
بیماری بلایت شمشاد سبب سوختگی و خزان سریع برگ ها و خشکیدگی سرشاخه های درختان و نیز درختچه های شمشاد و در نهایت منجر به خشک شدن کلی توده های آلوده می شود و در سال ۱۳۸۹ وارد ایران شد و اثرات مخرب این بیماری در جنگل های آستارا و سایر مناطق استان گیلان برجای گذاشت و تا سال ۱۳۹۳ در بخشی از مازندران و در نهایت به تمام مناطق کشور سرایت کرد .
آفت شب پره شمشاد میهمان ناخوانده ای که در اوایل سال ۱۳۹۵ تقریبا به طور همزمان در پارک بنفشه چالوس منطقه نمک آبرود و منطقه لوندویل آستارا مشاهده شد و با فعالیت برگ خواری شدید خود خسارت های زیادی به بسیاری از رویشگاه های شمشاد در مناطق جلگه ای و پائین بند شمال کشور وارد کرده است .
طبق اسناد موجود از گستره حدود ۱.۹۴ میلیون هکتار از جنگل های شمال حدود ۴۲ هزار هکتار آن رویشگاه های شمشاد تشکیل می دهد که از این میزان سطح، حدود ۳۰۰ هکتار آن براثر شیوع این آفت به طورکل نابود شده و از بین رفته است.
۷۰۷۸/ ۱۶۰۲/۱۸۹۹
نظر شما