۱۵ مرداد ۱۳۹۸، ۱۸:۰۰
کد خبر: 83427787
T T
۰ نفر

بازی های انگلیسی

۱۵ مرداد ۱۳۹۸، ۱۸:۰۰
کد خبر: 83427787
بازی های انگلیسی

لندن – ایرنا – دولت انگلیس پس از ناکامی در ایجاد ائتلاف دریایی اروپایی در منطقه خلیج فارس موافقت خود را برای پیوستن به یک ماموریت بین المللی دریایی با ادعای حفاظت از کشتی های تجاری درتنگه هرمز اعلام کرده که «عمدتا مبتنی بر امکانات نظامی موجود در منطقه خواهد بود».

به گزارش روز سه شنبه وزارت دفاع انگلیس، این کشور در جریان کنفرانس بین المللی بحرین پیشنهاد داده تا رهبری یکی از گروه های بین المللی اقدام دریایی برای همراهی کشتی های تجاری را به عهده بگیرد.

این ماموریت با هدف ارتقاء همکاری بین کشورها در مورد مسایل دریانوردی تشکیل شده و به نظر می رسد انگلیس که به شدت از ضعف قوای نظامی دریایی رنج می برد و در حالی که طرح ائتلاف دریایی اروپایی این کشور شکست خورده است، برای آنچه که «اطمینان از امنیت کشتی های تجاری در تنگه هرمز» ادعا می کند، با نیروهای آمریکایی همکاری خواهد کرد.

با این حال در این ماموریت اشاره ای به ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا موسوم به عملیات «سنتینل که کشورهای اروپایی با پیوستن به آن مخالف هستند، اشاره ای نشده است.

در واقع پس از آنکه یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «استنا ایمپرو» هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توقیف شد، انگلیس با راه اندازی تبلیغات رسانه ای تردد کشتی های این کشور از تنگه هرمز را ممنوع کرد، و مدعی شد که ائتلاف دریایی اروپا ماموریت حفاظت از کشتی های تجاری را در منطقه برعهده خواهد گرفت.

پنج روز بعد دولت جدید بوریس جانسون ضمن رفع ممنوعیت تردد مدعی شد که نیروی دریایی انگلیس موظف شده است تا کشتی هایی را که با پرچم این کشور در تنگه هرمز تردد می کنند به صورت گروهی یا جداگانه، به شرطی که از قبل اطلاع رسانی شود اسکورت کند.

در حال حاضر ناوهای «ام اچ اس مونت رز» و «ام اچ اس دانکن» کشتی‌هایی را که با پرچم انگلیس در تنگه هرمز در حال تردد هستند همراهی می کنند، اما طبق بیانیه وزارت دفاع انگلیس، ماموریت ناو «ام اچ اس مونت رز» کمتر از یک ماه دیگر به پایان می رسد و این کشور از طریق حفظ مرز همکاری های خود با آمریکا در تلاش است تا حمایت گسترده تری را برای اهداف خود در منطقه جلب کند.

«دامینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس می گوید:‌ هدف ما این است که بتوانیم گسترده ترین حمایت بین المللی را برای تامین آزادی تردد در منطقه آن‌ طور که تحت قوانین بین المللی از این اصل پاسداری می شود تامین کنیم.

وی افزود: رویکرد ما نسبت به ایران تغییر نکرده است، ما نسبت به همکاری با ایران و شرکای بین المللی مان برای عادی سازی موقعیت و نیز حفظ قرارداد هسته ای متعهد هستیم.

«راب مکر» سفیر انگلیس درتهران هم ضمن بازنشر بیانیه دولت این کشور، در توییتر نوشت وزیر خارجه انگلیس تاکید کرده که رویکرد لندن نسبت به ایران تغییری نکرده و برای کاهش تنش و پشتیبانی از برجام با ایران «همکاری خواهد کرد».

در همین حال مارک اسپروزیردفاع آمریکا گفته است که این کشور نگرانی متحدان واشنگتن را در باره ملحق شدن به ائتلاف آمریکا و کشیده شدن پای آنها به تقابل آمریکا و ایران درک می کند. او به خبرنگاران گفت:‌کسی نمی خواهد به درگیری نظامی با ایران کشیده شود.

وزیر دفاع آمریکا درعین حال ادعا کرد که در جریان کنفرانس بحرین برخی کشورها تعهداتی را درباره اجرای بخش هایی از عملیات سنتینل پیشنهاد کرده که به زودی اعلام خواهد شد.

برخی تحلیل گران بر این باورند که عملیات سنتینل تغییر نام یافته تا کشورهای بیشتری به همکاری با آمریکا ملحق شوند. با این حال نشریه پولیتیکو به نقل از مقام انگلیسی که خواست نامش فاش نشود نوشت: کشورها درباره تحولات منطقه و درگیر شدن در هرگونه عملیات به یک شکل خاص نگران و تردید دارند.

این نشریه انگلیسی افزود که سخنگوی پنتاگون و ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا هم درباره تغییر نام عملیات سنتینل برای جلب همکاری کشورها به ائتلاف آمریکا پاسخ نداده است.

ریچارد دالتون سفیر اسبق انگلیس در ایران معتقد است که دولت انگلیس قصد ندارد با ائتلاف نظامی آمریکا در منطقه همراه شود، چرا که «سیاست لندن در قبال ایران، برجام و امنیت منطقه با آمریکا متفاوت است.»

وی در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت:‌ اکنون دو ناو در منطقه خلیج فارس مستقر هستند و با توجه به ملاحظات صاحبان کشتی حامل پرچم انگلیس، حضور این دو ناو اکنون برای حفاظت از تردد کشتی های از تنگه هرمز کافی به نظر می رسد. اما باید به یک راه حل طولانی مدت رسید که در این زمینه تمام طرف ها شامل اروپایی ها، آمریکا، ایران و کشورهای منطقه درگیر شوند. 

در همین حال «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به توقیف کشتی انگلیس گفته است ما در خلیج فارس بزرگترین ساحل را داریم، حدود دو هزار کیلومتر در خلیج فارس و ۱۵۰۰ کیلومتر در دریای عمان ساحل داریم. برای همین است که گفته اند خلیج فارس و نگفته اند خلیج مکزیک چون ساحل ایران است. ما مسئول امنیت منطقه هستیم و امنیت منطقه را هم ما حفظ کرده ایم منتها امنیت باید برای همه باشد نه به هزینه یک کشور.

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به طرح اروپایی‌ها برای تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج ‌فارس گفته است: توصیه نمی‌کنیم کشورهای فرامنطقه‌ای به این ائتلاف‌ها بپیوندند؛ ائتلاف‌هایی که مبنای درستی ندارند و براساس توهم هستند.

وی با بیان اینکه ایران خود را موظف به حفظ امنیت خلیج‌فارس و تنگه هرمز می‌داند، تصریح کرد: به آمدن کشورهای فرامنطقه‌ای به‌منظور تأمین امنیت تنگه هرمز راضی نیستیم؛ زیرا این منطقه امنیت دارد.

علی ‌ربیعی سخنگوی دولت نیز با خصمانه توصیف کردن اقدامات اروپایی‌ها، اعزام ناوگان به خلیج ‌فارس را «تحریک‌کننده» و موجب افزایش تنش‌ها ارزیابی کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha