اجلاس «گروه ۷» در ایستگاه پایانی

۴ شهریور ۱۳۹۸، ۱۲:۱۷
کد خبر: 83451695
امیر خانزاده
اجلاس «گروه ۷» در ایستگاه پایانی

تهران - ایرنا - اجلاس هفت کشور پیشرفته (گروه ۷) در بیاریتز فرانسه افزون بر اینکه ذیل سایه سفر غیرمنتظره «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران به محل اجلاس و دیپلماسی فعال تهران در راستای تحقق تعامل سازنده با جامعه جهانی قرار گرفت، در عین حال نتوانست به نگرانی های بین المللی مانند جنگ تجاری واشنگتن - پکن و معضلات زیست محیطی پایان دهد.

چهل وپنجمین اجلاس «گروه ۷» از روز شنبه به میزبانی فرانسه در تفرجگاه ساحلی بیاریتز با دستور کار بررسی مسائل جهانی و منطقه ای با هدف مبارزه با نابرابری ها و رسیدن به نقاط همگرایی مشترک در رفع چالش های موجود آغاز شد و امروز(وشنبه) پایان می یابد.

در کنار موضوع های مهمی اعم از توافق هسته ای و تنش های تهران - واشنگتن، گرم شدن کره زمین، تروریسم، برگزیت، ناامنی در شمال آفریقا، کشورهای حوزه "ساحل" و جنگ تجاری واشنگتن - پکن، تمرکز امسال اجلاس بر ایجاد ائتلاف های عملی مشخص بین دولت ها، سازمان ها، مشاغل و شرکت ها و شهروندان بر روی موضوع های اولویت دار شامل برابری جنسیتی، آب و هوا، نابرابری ها و غول های دیجیتالی است.

همزمان با پدیدار شدن شواهد رکود اقتصادی در جهان، گرم‌تر شدن کره زمین، تشدید جنگ تجاری چین و آمریکا و افزایش ابعاد بحران سیاسی و امنیتی در خلیج فارس، اجلاس امسال سران «گروه ۷» که هفتمین میزبانی فرانسه از سال ۱۹۷۵ تاکنون به شمار می رود نگاه‌های بسیاری را به خود خیره کرده است.




«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه به عنوان رئیس اجلاس سال ۲۰۱۹ «گروه ۷» از میزبانی کشورش به عنوان یک فرصت یاد و جدای از اختلافات تجاری سران این گروه بر ضرورت اصلاح ساختار و اهداف گردهمایی سران اقتصادهای قدرتمند تاکید کرد.

پس از ضیافت شام رهبران «گروه ۷» در روز شنبه که محل گفت وگو و مذاکرات آنها پیرامون موضوع های مهم و به طور خاص تجارت، آتش سوزی جنگل های آمازون و مساله ایران بود، گر چه گفته می شود نخستین شکاف ها و اختلاف نظرها بین رهبران را نمایان ساخت، ورود غیرمنتظره وزیر امور خارجه ایران به محل برگزاری اجلاس، این رویداد جهانی را وارد مرحله تازه ای از تصمیم گیری ها برای پایان دادن به مساله ایران کرد.

سفری که به نوشته رسانه های جهان و دیپلمات ها و مقام های ارشد اروپایی و آمریکایی، رهبران «گروه ۷» و اساسا" «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را شوکه و غافلگیر کرد؛ گرچه مقام های فرانسوی اعلام کردند که رئیس جمهوری فرانسه شرکای گروه هفتی خود را در همان ضیافت شام شنبه از این سفر مطلع کرده بود.
البته پیش از اعلام ورود ظریف به فرانسه، خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک در ریاست جمهوری این کشور نوشت که رهبران «گروه ۷» توافق کردند تا رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این نشست پیامی به ایران ارسال کند؛ خبری که در حاشیه دیدار رئیس جمهوری فرانسه با نخست وزیر ژاپن از سوی دونالد ترامپ رد شد.

او با هدف تلاش برای زیر سئوال بردن صحت توافق نظر دیگر شرکای خود گفت: "درباره این موضوع بحثی نکرده ام."

اما در عین حال اضافه کرد مانع از گفت وگوی دیگر کشورها با ایران نمی شود اما او هم رویکرد و تماس خود را خواهد داشت.

البته مکرون هم پس از این خبر اعلام کرده بود رهبران «گروه ۷» درمورد رفع تنش ها و باز شدن باب مذاکرات جدید با تهران به توافق رسیدند، اما بعد رسانه ها به نقل از رئیس جمهوری فرانسه اعلام کردند که او نمایندگی رسمی «گروه ۷» را در مورد مذاکره با ایران ندارد.

گرچه این اظهارات ضد و نقیض وجود شکاف و اختلاف نظرها میان سران «گروه ۷» در مورد موضوع ایران را بیش از پیش آشکارتر کرد اما با سفر ظریف به محل برگزاری اجلاس امید می رود که رهبران «گروه ۷» رویکرد مناسب تری برای حل مساله ایران و رفع تنش های تهران – واشنگتن اتخاذ کنند.


** دیپلماسی فعال ایران در فرانسه

محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران شب گذشته(یکشنیه) تصاویری از دیدار خود با رئیس جمهوری و وزیر خارجه فرانسه منتشر کرد و در توئیتر نوشت: راه پیش رو دشوار است اما ارزش امتحان کردن دارد.

ظریف تاکید کرد دیپلماسی فعال ایران در راستای تحقق تعامل سازنده ادامه می‌یابد.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه هم گفت‌ وگوهای یکشنبه وزیر خارجه ایران با رئیس جمهوری و سایر مقام‌های ارشد فرانسوی در شهر «بیاریتز» را «مثبت» ارزیابی کرد.

یک مقام دفتر رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت: گفت‌ وگوها مثبت است و جریان دارد. این مقام فرانسوی افزود که تصمیم برای دعوت از ظریف «در توافق با ایالات متحده و در هماهنگی کامل» انجام شد.

خبرگزاری فرانسه در این رابطه گزارش کرد: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در اقدامی غیرمنتظره و چشمگیر برای شکستن بن بست دیپلماتیک بر سر برنامه هسته ای مورد مناقشه تهران، وارد بیاریتز محل برگزاری اجلاس «گروه ۷» شد.

این خبرگزاری نوشت: حضور غیر منتظره ظریف در محل برگزاری اجلاس «گروه ۷»، حاکی از تلاش امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این نشست، برای یافتن راه حلی به منظور کاهش مشکل پر پیچ و خم میان تهران و واشنگتن است.  

کاخ الیزه اعلام کرده که اجلاس امسال سران هفت کشور صنعتی جهان موسوم به "گروه ۷" بیانیه پایانی نخواهد داشت و تمرکز امسال بر ایجاد ائتلاف های عملی مشخص بین دولت هاست.

با این حال رهبران غول های صنعتی جهان تلاش دارند با زدودن سایه اختلافات میان اروپا و آمریکا راهکارهای عملی برای هدف اصلی اجلاس که رفع نابرابری هاست ارائه کنند.


چهل و پنجمین اجلاس سران کشورهای «گروه ۷» با حضور رهبران ایالات متحد آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلستان، ایتالیا، ژاپن و کانادا امروز در شهر بیاریتز در جنوب غربی فرانسه پس از سه روز و در حالیکه توسط ۱۳ هزار نیروی پلیس تلامین امنیت می شود، به کار خود پایان می دهد.

براساس گزارش های منتشره شده علاوه بر رهبران نهادهای مهم اروپایی از جمله کمیسیون اروپا و شورای اروپایی، مقاماتی از سازمان ملل متحد، بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، سازمان رشد و همکاری اقتصادی، سازمان تجارت جهانی و سازمان بین المللی کار و همچنین رهبران آفریقای جنوبی، بورکینا فاسو، مصر، سنگال، روآندا، اسپانیا، شیلی، هندوستان، برزیل  و استرالیا برای شرکت اجلاس «گروه ۷» دعوت شده اند.

کشورهای عضو گروه ۷ حدود ۶۵ درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha