ترکیه برای دور کردن کردها از مرزهای جنوبی از بیم ایجاد منطقه خودمختار در شمال سوریه و تحریک کردهای کشورش پس از ماهها تلاش، آمریکا را راضی کرد تا مشترکا اقدام به ایجاد منطقه امن در شمال سوریه کنند، چرا که آنکارا همواره نسبت به تحولات شمال سوریه ابراز نگرانی کرده و خواستار قطع روابط آمریکا با نیروهای کُردهای موسوم به «ی. پ.گ» بود.
همچنین دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نیز سال گذشته به دنبال اعلام خروج نیرهای آمریکایی از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه از ایجاد منطقه امن در مرز سوریه با ترکیه خبر داده بود.
ترکیه و مقامهای نظامی آمریکایی هفتم اوت (۱۶ مرداد) توافق کردند تا منطقه ای امن در شمال شرق سوریه ایجاد کنند. دو طرف همچنین در مورد ایجاد یک مرکز عملیاتهای مشترک توافق کردند.
به نظر می رسد هدف ترکیه از ایجاد منطقه امن دور کردن کردهای سوریه از مرزهای خود به عمق ۳۰ کیلومتر است در حالی که آمریکا و کردهای سوریه حداکثر با عمق ۱۵ کیلومتر موافقت کرده اند.
آنکارا بر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه اصرار دارد در حالی که مقامات آمریکایی می گویند اقداماتی که مشترکا با ترکیه در شمال سوریه در حال اجراست صرفا « مکانیسم های امنیتی» است.
سرهنگ مایلز کاگینز، سخنگوی ارتش آمریکا بدون اشاره به منطقه امن در شمال سوریه، گشت زنی در نوار مرزی سوریه را صرفا اقداماتی برای « رفع نگرانی های امنیتی» ترکیه و تعهد آمریکا در راستای پرداختن به این مسئله خواند.
سی ان ان به نقل از مقامات آمریکایی نوشت: آمریکا به مناطق امن شمال سوریه « مکانیسم امنیتی» می گوید.
فرماندهی نیروهای آمریکا در اروپا نیز در صفحه توییتر خود گشت زنی مشترک نیروهای آمریکا و ترکیه را « نظارت بر مکانیسم امنیتی» شمال سوریه خواند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز گفت که به نظر می رسد که آمریکا نه برای ما بلکه برای گروه های تروریستی در پی ایجاد منطقه امن است.
وی افزود: آمریکا بدنبال "ایجاد یک منطقه امن برای مدیریت خودگردان شمال سوریه در برابر ترکیه است"
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز گفت: "درصورت تاخیر یا کوچکترین شکی مبنی بر اینکه هدف واقعی آمریکا ایجاد منطقه امن جدید برای گروه تروریستی در فاصله ۱۰-۲۰-۳۰ کیلومتری پایینتر از مرز سوریه است، ترکیه امکان و توانایی لازم برای ایجاد منطقه امن را دارد".
وزارت خارجه سوریه گشت زنی زمینی مشترک نیروهای مسلح ترکیه و آمریکا در شرق رودخانه فرات واقع در شمال سوریه را به شدت محکوم کرد و آن را نقض آشکار قوانین بین المللی دانست.
همچنین دولت سوریه بارها با اشغالگر خواندن دولت ترکیه در عملیات نظامی در منطقه عفرین و سایر مناطق شمال سوریه، خواستار خروج نیروهای ارتش ترکیه از خاک سوریه شده است.
اظهارات مقامات ترکیه همزمان با آغاز گشت زنی های مشترک نیروهای آمریکا و ترکیه در بخش هایی از شرق فرات به شکل واضحی نشان می دهد که خواسته های ترکیه در ایجاد منطقه امن در شمال سوریه برآورده نشده و این کشور منطقه امنی که واشنگتن طراح آن است را نمی خواهد چرا که تاکید دارد منطقه امن باید براساس خواسته ها و طرح آنکارا ایجاد شود ، بعبارتی برای شرق فرات پروژه ای مشابه عفرین را در نظر دارد.
بر این اساس به نظر می رسد در صورت عدم تاسیس منطقه امن در شرق فرات تا آخر ماه سپتامبر ترکیه بر اساس خواسته ها و انتظارات خود اقدام کند. البته باید منتظر ماند و دید گام بعدی ترکیه چه خواهد بود، آیا آنکارا منطقه امن آمریکایی در شمال سوریه را خواهد پذیرفت یا به اتخاذ طرح خود روی خواهد آورد.
در همین حال برخی منابع از تلاشها و گام های آنکارا برای نخستین بار از زمان آغاز جنگ سوریه جهت نزدیک شدن به دولت این کشور با دعوت از برخی شخصیت های سوری برای شرکت در گردهمایی بین المللی تحت عنوان آینده جهان اسلام و فلسطین خبر می دهند که در صورت به نتیجه رسیدن این تلاشها ، توافقات ترکیه با آمریکا نیز بی نتیجه خواهد ماند.
نظر شما