روایت جنگ، کاری سهل و ممتنع است، شاید ظاهر آن ساده به نظر بیاید اما متنی که در نهایت میخواهد به عنوان ادبیات و اثر آن شناخته شود، باید چنان واقعی و پخته باشد که حقیقت را مخدوش نکند. با این احوال وقتی پای دفاع مقدس در میان باشد، روایت سختتر هم خواهد شد. این هفته با آثار برخی از نویسندگان جنگ و دفاع مقدس که توانسته اند روایتی واقعی را با بیانی دلنشین به مخاطبان کتاب ارائه کنند، آشنا می شویم.
راوی عشق و جنگ و رنج
ابراهیم حسن بیگی، متولد ۱۳۳۶ در بندر ترکمن است، او فارغالتحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی است و نویسندگی را از سالهای ابتدای جنگ آغاز کرده و نخستین اثرش را در سال ۱۳۶۷ به چاپ رسانده است. حسن بیگی بیش از ۱۰۰ عنوان رمان، داستان کوتاه، داستان کودکان و نوجوانان منتشر شده در کارنامه خود دارد و ۴۰ جایزه از جشنوارههای مختلف، دریافت کرده است.
اشکانه، رمانی از حسن بیگی است که عشق در سال های جنگ و پس از آن را روایت میکند، دلدادگی سیدحسین به اشکانه در روزگار پیش از جنگ و جبهه رفتن سید حسین، روایتی کم نظیر را ساخته که می گوید چگونه جنگ می تواند آرزوها را بر باد دهد اما آرمان دیگری بسازد.
وقتی سیدحسین، مجروح و جانباز، از خط مقدم برمی گردد و بیماری ناشناخته ای را با خود به سوغات آورده این بار نوبت اشکانه است که پیش برود و عشقی را طلب کند که سال ها انتظارش را کشیده است، صبوری اشکانه، در کنار معشوقی که در رنج است و همراهی اش در این درد، روایتی شده که حسن بیگی آن را به بهترین شکل بازگو می کند.
رمان اشکانه در ۲۶۳ صفحه توسط نشر قدیانی منتشر شده است.
راوی شجاعت و شور نوجوانی
احمد دهقان متولد ۱۳۴۵ در کرج است، این نویسنده ابتدا در رشته مهندسی برق تحصیل کرده و در مقطع ارشد رشته علوم اجتماعی گرایش مردم شناسی را برگزیده است. دهقان از سال ۱۳۷۵ نویسندگی را آغاز کرده و بر اساس داستان های چند فیلم سینمایی ساخته شده است.
دهقان که از ۱۵ سالگی در جبهه های دفاع مقدس حضور داشته، معمولا روایتی متفاوت با آنچه از جنگ و شهادت شنیده ایم را بازگو می کند، دهقان جوایز بسیاری برای آثارش دریافت کرده و از محبوبترین نویسندگان دفاع مقدس به شمار میآید.
سفر به گرای ۲۷۰ درجه اولین کار منتشر شده از احمد دهقان است که قصه ناصر را بازگو میکند، دانش آموز دبیرستانی که درس را رها می کند و به جبهه می رود و پس از مدتی با مجروحیت برمی گردد اما پی از گدراندن روزهای امتحان باز هم عزم رفتن به خط مقدم دارد.
گرای ۲۷۰ درجه، اشاره به موقعیت جنگی شهر آبادان دارد که در مدار ۲۷۰ درجه محاصره شده بود و از همین عنوان مشخص است که روایتی از جنگ در آبادان و شکست حصر آن در عملیات ثامن الائمه (ع)، را خواهیم خواند، ناصر تلگرافی را چون دعوتنامه از یکی از دوستانش در خط مقدم دریافت میکند و به راه می افتد، او به عنوان نوجوانی ۱۵ ساله سرشار از عشق به وطن است و وقتی شهادت دوستانش را به چشم میبیند، عقب نمیکشد و شجاعانه می جنگد.
در آخر این ناصر است که باید برای سفر دوباره به گرای ۲۷۰ درجه تصمیم بگیرد، نتیجه تصمیم او می تواند همراهی اش در یکی از بزرگترین و موفقترین عملیات های ایران در جنگ تحمیلی باشد.
سفر به گرای ۲۷۰ درجه، توسط انتشارات سوره مهر در ۲۴۸ صفحه به چاپ رسیده است.
راوی رهایی اهواز و فتح خرمشهر
مریم هاشمپور متولد ۱۳۵۷ در کرج است، او کارشناس رشته زبان و ادبیات فارسی است و فعالیت خود را در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان از سال ۱۳۸۴ شروع کرده است. هاشمپور، شاعر کودک و نوجوان است و بیش از ده اثر در این حوزه دارد.
تا پل رنگین کمان مجموعهای از اشعار هاشمپور با موضوع دفاع مقدس است که برای گروه سنی دبستان سروده شده و علی نامور، تصویرگری آن را بر عهده داشته است.
این اشعار پیرامون فتح خرمشهر است و روایت هایی از فرزندان و خانواده های شهدا و جانبازان را بازگو می کند. میهمان آسمان، شاپرک، عروسک زخمی، رزمنده کوچولو، بابای زهرا، داداش احمد، مثل یک کرد، سرفههای دایی و به یاد دوستانم، اشعاری هستند که در این مجموعه حضور دارند.
تا پل رنگین کمان، که نامش هم به پل مشهور اهواز اشاره دارد، در ۳۶ صفحه توسط انتشارات صریر (وابسته به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس) به چاپ رسیده است.
نظر شما