۱۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۱:۱۱
کد خبرنگار: 2091
کد خبر: 83497285
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ایل عشایر سنگسر در مسیر ثبت ملی

۱۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۱:۱۱
کد خبر: 83497285
ایل عشایر سنگسر در مسیر ثبت ملی

سمنان- ایرنا- مسئول پیگیری امور ثبت جهانی آثار و بناهای تاریخی ادره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: ایل عشایر سنگسر به عنوان ایل عشایر دامنه جنوبی رشته کوه البزر در مسیر ثبت ملی قرار دارد.

هانی رستگاران روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: ایل عشایر سنگسر در زمینه آیین‌ها، شیوه زندگی و مسیر کوچ دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که با تکیه براین ظرفیت‌ها اقدام به ثبت ملی این میراث شده است.

وی ادامه داد: آیین‌ها، شیوه زندگی ایل عشایر سنگسر در فهرست میراث ناملموس در مسیر ثبت قرار دارد.

مسئول پیگیری امور ثبت جهانی آثار و بناهای تاریخی ادره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: سال ۱۳۹۲ ثبت ایل عشایر سنگسر در دستور کار قرار داشت، اما در شورای ثبت ملی مورد پذیرش قرار نگرفت و این بار با تکیه بر آیین‌ها، طول مسیر کوچ و فرهنگ این ایل اقدام به ثبت ملی شده است.

شهر مهدی شهر یا سنگسر سابق مرکز شهرستان مهدیشهر  واقع در استان سمنان، خاستگاه ایل عشایر سنگسری از شاخص‌ترین کوچ‌نشینان دامنه‌های البرز هستند که برای جابه‌جایی از ییلاق به قشلاق مسافت بیش از یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر را طی می‌کنند و طی چنین مسافت طولانی توسط عشایر بی مانند است، برنارد هوکارد محقق مشهور اروپایی نیز معتقد بود عشایر ایل سنگسری طولانی‌ترین مسیر کوچ رو جهان را دارند.

عشایر ایل سنگسری ۳۲ نوع فرآورده لبنی با شیر تولید می کنند که آرشه و چیکو از جمله این فرآوردهای لبنی است که با هدف معرفی تولیدات عشایری به منظور رونق گردشگری استان سمنان، گواهی انطباق استاندارد نیز دریافت کرده است.

جشنواره ایل سنگسر به عنوان یکی از جشنواره های ملی امسال مدنظر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ۲۲ تا ۲۴ آبان ۹۸ برگزار می‌شود. اجرای آفرود، مسابقات اسب سواری و بازی های محلی، جشنواره غذا، برگزاری نشست های تخصصی ، پرواز پاراگلایدر، پیاده روی خانوادگی و برپایی سیاه چادرها از جمله برنامه های این جشنواره است.

عشایر استان سمنان متشکل از سه هزار و ۱۸۱ خانوار و بیش از ۱۴ هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت، شامل ۷۴ طایفه، ۱.۰۷ درصد از جمعیت عشایری کشور را شامل می شوند که مهمترین و بزرگترین طایفه را ایل سنگسری تشکیل می دهد، به روایتی این عشایر طولانی ترین مسیر کوچ عشایر کشور را دارند و تولید ۸۰ نوع مشتقات لبنی و ۴٠ نوع نان از جمله قابلیت های عشایر سنگسر در بخش گردشگری است.

عشایر ایل سنگسر علاوه بر پرورش دام، تولید گوشت قرمز، در صنایع دستی، فرآورده های لبنی و انواع نان، دارای تولیدات قابل توجه، منحصر به فرد و متعدد است.

۷۳۴۲/۶۱۰۳

اخبار مرتبط