آنتون خلوپکوف ازصاحبنظران روسیه در عرصه انرژی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تلاش ایران برای تامین شرایط امن برای تردد کشتیها و نفتکشها در خلیج فارس اظهار داشت: ایران طرحی واقعگرایانه ارایه داده است که باید از سوی کشورهای ذینفع در تامین امنیت این آبراهه شامل تولید کننده نفت در منطقه و خریداران این منبع انرژی در عرصه جهانی مورد حمایت قرار گیرد.
کارشناس امور انرژی روسیه بدون ذکر نام کشوری اظهار داشت: ایران مانند برخی کشورها برای تنش آفرینی در منطقه تلاش نمیکند و سران این کشور سعی دارند اختلافات موجود را در پشت میز مذاکره حل کنند.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران چندی پیش در صحن سازمان ملل متحد، از طرح «ابتکار صلح هرمز» یا «ائتلاف امید» رونمایی کرد که هدف آن، مشارکت کشورهای منطقه برای تامین امنیت خلیج فارس است.
خلوپکوف با بیان اینکه طرح امنیتی ایران برای خلیج فارس در یک راستا با طرح روسیه قرار دارد، گفت: ایران نیز مانند روسیه میخواهد مشکلات این منطقه از راههای صلح آمیز برطرف شود و کشورهای منطقه همکاریهای خود را گسترش دهند.
جنگ یمن عامل اصلی اختلافات در منطقه
رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه، جنگ در یمن را که با حملات عربستان سعودی و متحدانش به این کشور در پنج سال اخیر جان هزاران نفر را گرفته عامل اصلی اختلافات در منطقه خواند و بر لزوم توقف جنگ در این کشور تاکید کرد.
کارشناس روس گفت: باید فرمولی برای برقراری صلح در یمن پیدا کرد و سازمان ملل مسئول اصلی تامین صلح و آرامش در این کشور است و کشورهای دیگر باید در این زمینه به این سازمان بینالمللی کمک کنند.
وی ادامه داد: عربستان سعودی و کشورهای متحدش باید مطابق منشور سازمان ملل در امور یمن مداخله بویژه مداخله نظامی نکنند و اجازه دهند طرفهای یمنی بین خود مسائل کشورشان را حل و فصل کنند.
آمریکا نیروهای خود را از خلیج فارس خارج کند
خلوپکوف معتقد است که حضور نیروهای خارجی بویژه آمریکا در خلیج فارس باتوجه به جنگهایی که با پیشقدمی واشنگتن برافروخته شده است خطرناک است و باید این نیروها منطقه را ترک کنند.
وی افزود: وجه مشترک طرحهای امنیتی ایران و روسیه نیز مشارکت کشورهای منطقه خلیج فارس برای تامین امنیت این آبراهه است و به همین دلیل تهران و مسکو میتوانند در این عرصه همکاریهای سودمندی داشته باشند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز به تازگی در نشست شورای امنیت سازمان ملل که به ریاست سرگئی لاوروف در نیویورک برگزار شد، با تشریح ابتکار صلح هرمز (امید) بر ضرورت همکاری منطقهای برای صلح و ثبات خلیج فارس تاکید کرد و خواستار پیوستن کشورهای منطقه به آن شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در نشست "همکاری ملل متحد با سازمانهای منطقهای" که در شورای امنیت سازمان ملل برگزار شد، افزود: آقای روحانی در سخنانش ابتکار صلح هرمز (امید) را مطرح و از همه کشورهای منطقه دعوت کرد تا در این ابتکار حضور یابند.
وی ضمن تأکید بر اهمیت پیشنهادی که فدراسیون روسیه در مورد سازوکار امنیتی در خلیج فارس ارائه کرده است، افزود: باید توضیح دهم که ابتکار امید بر اساس این واقعیت است که تمام کشورهای منطقه وظیفه دارند صلح، ثبات و شکوفایی در منطقه را تضمین کنند. آنها به همراه جامعه جهانی، منافع مشترکی در حفظ آزادی ناوبری و انتقال انرژی دارند.
نظر شما