طرح ابتکار صلح هرمز

تهران- ایرنا- سفر رییس‌جمهوری به سازمان ملل متحد به منظور شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی در نخستین روزهای مهرماه ۱۳۹۸ با ارائه یک پیشنهاد جدید برای صلح و ثبات در منطقه با عنوان «طرح ابتکار صلح هرمز» همراه بود.

این پیشنهاد با استقبال گسترده بسیاری از کشورهای منطقه و حتی اروپایی همراه شد.

در این طرح علاوه بر کشورهای منطقه از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل نیز دعوت شده‌است تا در یک گفت‌وگوی جمعی برای رسیدن به صلح پایدار و درازمدت مشارکت کنند.

حجت‌الاسلام «حسن روحانی» رییس‌جمهوری در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از طرح «ابتکار صلح هرمز» یا «ائتلاف امید» رونمایی کرد و گفت: بنا به مسوولیت تاریخی کشورم در حفظ امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، همه کشورهایی را که از تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز متاثر می‌شوند به «ائتلاف امید» (HOPE) یعنی «ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor)  دعوت می‌کنم.

از دریچه نگاه روحانی، هدف ائتلاف امید، ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه کلیه ساکنان حوزه تنگه هرمز و تفاهم متقابل و روابط صلح‌آمیز و دوستانه میان ایشان است. این ابتکار حوزه‌های مختلف همکاری مانند تامین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع از و به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در بر می‌گیرد.

همچنین ائتلاف امید بر پایه اصول مهمی همچون پایبندی به اهداف و اصول ملل متحد، احترام متقابل، منافع متقابل، جایگاه برابر، گفت ­و گو و تفاهم، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، خدشه‌ناپذیری مرزهای بین‌المللی، حل و فصل مسالمت‌آمیز تمامی اختلافات و از همه مهم‌تر دو اصل بنیادین «عدم تجاوز» و «عدم دخالت در امور داخلی یک‌دیگر» قرار دارد.

در طرحی که رییس‌جمهوری کشورمان از آن در سازمان ملل سخن گقت، دو موضوع مهم دیگر نیز برجسته‌است که چتر حمایتی سازمان ملل متحد بر طرح مذکور و همچنین ضرورت خروج نیروهای نظامی خارجی از منطقه در آن به چشم می‌خورد. برای مطالعه تحلیل ایرنا در این زمینه اینجا را کلیک کنید.

طرح ابتکاری رییس‌جمهوری بازخورد مثبتی در سطح بین‌المللی داشت. «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در دیدار با روحانی ضمن استقبال از این طرح گفت که «این ابتکار را با علاقه مندی بررسی خواهیم کرد.»

«فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت: این اتحادیه از ابتکارهایی که باعث حل اختلاف‌ها در منطقه خلیج فارس می‌شود، حمایت می‌کند.

از طرفی سناتور «سید مشاهد حسین» رییس کمیسیون روابط خارجی در مجلس سنای پاکستان دعوت جمهوری اسلامی ایران برای پیوستن به ائتلاف امید و ابتکار صلح هرمز را اقدام به‌موقع برای حرکت در مسیر تعامل، مذاکره و همکاری توصیف کرد و افزود: پیام ابتکار ایران، احترام به حاکمیت کشورهای منطقه است.

خانم «ماریه سلطان» رییس اندیشکده پاکستانی «ثبات راهبردی جنوب آسیا» (SASSI) نیز ابتکار صلح هرمز را پیشرفت مثبت دانست و از کشورهای منطقه خواست برای اطمینان از همکاری های مشترک، این طرح را جدی بگیرند.

«تمل کاراملا اوغلو» رهبر حزب «سعادت» ترکیه نیز پیشنهاد رییس‌جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل درباره ائتلاف در خلیچ فارس تحت نام صلح هرمز را گامی بسیار مثبت و رو جلو خواند.

«میخائیل باگدانوف» معاون وزیر امور خارجه و نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه و شمال آفریقا هم به خبرنگاران گفت: مسکو از ایده تهران برای تشکیل ائتلاف برای تثبیت اوضاع در خلیج فارس حمایت می‌کند چرا که این طرح از بسیاری جهات، مشابه با طرح روسیه در خصوص تشکیل سازمان امنیت جمعی در خلیج فارس با مشارکت همسایگان است.

برچسب‌ها

اخبار پرونده