این انتخابات که ششمین انتخاباب ملی بعد از استقلال این کشور از پرتغال بود برای تعیین رئیس جمهوری، ۲۵۰ نماینده مجلس ملی و همچنین اعضای مجالس استانی و روسای شوراهای شهر برگزار شد اما گروه چریکی سابق موزامبیک که به نام حزب مقاومت ملی موزامبیک (رنامو) در این کشور فعالیت می کند به نتیجه آن اعتراض کرد چون در این انتخابات نیز بار دیگر نامزد حزب حاکم برنده اعلام شد.
به گزارش شبکه اس ای بی سی آفریقای جنوبی، "اوسوفو موماده" رهبر رنامو بزرگ ترین حزب مخالف و گروه شورشی این کشور به همراه رهبران برخی احزاب کوچک تر که امیدوار بودند در این انتخابات بتوانند در برخی استان ها دست برتر را داشته باشد، دیروز تجدید انتخابات را خواستار شده و گفتند که به دادگاه قانون اساسی موزامبیک شکایت خواهند کرد.
آنها حزب حاکم "جبهه آزادسازی موزامبیک (فرلیمو) و "فیلیپ نیوسی" رئیس جمهوری کنونی را به اعمال خشونت از طریق نقض توافق صلح و ارتکاب تقلب انتخاباتی در روز رای گیری برای حصول نتیجه مطلوب حزب حاکم متهم کرده و تاکید دارند که نتیجه انتخابات باطل اعلام و انتخابات دیگری برگزار شود.
اگرچه رقابت این دو حزب و اعمال خشونت آنها نسبت به یکدیگر مسبوق به سابقه است، اما شدت درگیری های انتخاباتی دو حزب رقیب در برخی مناطق کشور به حدی بود که برخی تحلیلگران این انتخابات را صحنه ای برای آزمایش رفتار دمکراسی خواهی مردم این کشور توصیف کرده و البته این صلح را بسیار شکننده نیز ارزیابی کردند.
این در حالی بود که در انتخابات ششم گروه های مختلفی از جمله نمایندگان اتحادیه آفریقا، جامعه مشترک المنافع، اتحادیه اروپا، جامعه کشورهای پرتغالی زبان و نیز "جامعه توسعه جنوب آفریقا" بر آن نظارت کردند.
البته رنامو و فرلیمو طی تقریبا یک ماه از کارازهای انتخاباتی خود بارها یکدیگر را با القاب تند مورد خطاب قرار داده، اتهامات مالی سخت به هم وارد کرده و طرفدارانشان نیز از تعرض به یکدیگر پرهیز نکرده و حتی موجب بروز درگیری های خونبار در بسیاری از مناطق این کشور شده بودند.
در واقع جمهوری موزامبیک که در سال ۱۹۷۵ میلادی از استعمار پرتغال آزاد و دو سال بعد درگیر جنگ های داخلی شد از آن سال تاکنون کمتر زمانی روی آرامش را دیده است، چون هر از چند گاهی این کشور فقیر آفریقایی چه با هدایت خارجی ها و چه به واسطه سوء مدیریت و عدم هبستگی مردم و مسئولان آن درگیر بحران های اجتماعی و سیاسی و به تبع آن بحران های اقتصادی بوده است.
این بحران ها تا سال ۱۹۹۲ ادامه داشت و کمتر زمانی در این کشور متوقف شد، اما باز هم از زمان برگزاری نخستین انتخابات چند حزبی در این کشور در سال ۱۹۹۴ مردم این کشور چندان نتوانسته اند ثبات نسبی را در جامعه خود تجربه کنند.
این کشور حتی تا این اواخر صحنه درگیری های مسلحانه طرفداران دو حزب رقیب فرلیمو و رنامو بود تا اینکه رهبران این دو حزب اخیرا در ماه اوت (مرداد) تصمیم گرفتند برای برگزاری موفقیت آمیز انتخابات امروز یک توافق صلح میان خود امضاء کنند تا این ششمین انتخابات سراسری را در محیطی کم تنش تر از قبل و در فضایی دمکراتیک تر برگزار کنند.
به گزارش خبرگزاری آل افریکا، احزاب مخالف طی دیروز و امروز بعد از مشخص شدن نتیجه ضمنی این انتخابات و بروز خشونت ها در روز رای گیری، به همین توافق صلح استناد کردند چون در آن تاکید شده است که هیچ حزبی حق ندارد برای نیل به اهداف سیاسی خود به اعمال خشونت بار و تقلب دست بزند.
براساس این گزارش، با وجود اینکه اعضای رنامو در روز رای گیری موفق شده بودند تصاویر چند تن از اعضای فرلیمو را در حال انداختن چند برگ رای به نفع حزب خودشان بگیرند، با این وجود دولت هیچ اقدامی علیه آنها صورت نداد و حتی با احزاب مخالف نیز با خشونت برخورد کرد.
این حزب دیروز بعد از آنکه سفارت آمریکا در ماپوتو پایتخت به برخی اعمال خشونت ها در روز رای گیری اعتراض کرد با صدور بیانیه ای همچنان بر خواسته جدید خود مبنی بر باطل شمردن نتیجه انتخابات و برگزاری مجدد آن با حضور ناظران عادل تر تاکید کرد.
البته قبل از برگزاری این انتخابات هم برخی اعضای تندروی رنامو همچنان حتی بعد از امضای توافق صلح، حزب حاکم را به سوء استفاده های کلان مالی و مهندسی در انتخابات متهم و اعلام کرده بودند که به نتیجه این انتخابات تمکین نخواهند کرد.
گزارش ها حاکی است که طرفداران رنامو صبح روز انتخابات حتی یک ناظر انتخاباتی را با ضربات چاقو و دشنه از پای در آورده بودند.
حتی "لوترو سیمانگو" نماینده مجلس و عضو سومین حزب بزرگ این کشور "ام دی ام" روز شنبه حزب فرلیمو را متهم کرده بود که از همه ابزارهای حاکمیتی از جمله بودجه های کلان، نیروهای اطلاعاتی و پلیس مخفی برای پیشبرد اهداف سیاسی خود در این انتخابات بهره برده است.
کمیسیون مستقل انتخاباتی موزامبیک دیروز اعلام کرد که با شمارش نزدیک به نیمی از برگ رای های انتخابات سه شنبه گذشته مشخص شد که حزب فرلیمو ۶۹ درصد و رنامو ۲۵ درصد آرای این انتخابات را از آن خود کردند.
البته نتیجه نهایی انتخابات قرار شد ظرف ۱۵ روز بعد از رای گیری اعلام رسمی شود.
نظر شما