۶ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۳۱
کد خبرنگار: 795
کد خبر: 83532877
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

رفتارهای متناقض مغرب در ارتباط با کشورهای منطقه

تهران - ایرنا - انتشار برخی اخبار در چند روز اخیر در رسانه های بین المللی مبنی بر از سرگیری پروازهای مستقیم از سرزمین های اشغالی به کشور مغرب، موید نوعی تناقض در سیاست های اسلامی و حتی ضد صهیونیستی دولت رباط است.

دیروز (یکشنبه) شرکت مسافرتی صهیونیستی "قالی پرنده" (فلاینگ کارپت Flying carpet  ) از آغاز پروازهای مستقیم میان سرزمین های اشغالی به مغرب خبر داد، در حالی که این پروازها پیشتر بر اثر فشارهای مردمی و اعتراض نمایندگان پارلمان این کشور، متوقف شده بود.

این شرکت که پیش از این نیز در رباط پایتخت مغرب دفتر نمایندگی داشت، اعلام کرده که پروازهای مستقیم خود را از ماه مه ۲۰۲۰ (ارددیبهشت 1399) از تل آویو به رباط، دار البیضاء (کازابلانکا) مراکش، طنجه در جبل الطارق و "وجده" از سر خواهد گرفت.

این در حالی است که اول مرداد 1396 شهروندان مغربی با برگزاری یک تظاهرات گسترده در رباط، خواستار تصویب قانونی برای ممنوعیت و جرم شناخته شدن هرگونه عادی‌سازی روابط رباط با تل آویو  شده بودند.

بعد از آن بود که گروه دیگری از فعالان اجتماعی مغرب به برافراشته شدن پرچم رژیم صهیونیستی در منطقه "مرزوکه" در جنوب شرق مغرب، از آن به عنوان یک اقدام ضد ملی و غیرقانونی و یک جرم همچون نصب یادبود "هولوکاست" در حومه شهر مراکش یاد کرده و به آن اعتراض کردند. در عین حال معترضان مغربی با اشاره به بازگشت "داوید أنکاوا" یکی از مسئولان حزب "لیکود" رژیم صهیونیستی به کشورشان، تظاهرات برگزار کردند.

"موسسه دیده بان مغربی" مخالف بهبود روابط با رژیم صهوینیستی با صدور بیانیه ای اعلام کرد: أنکاوا  رهبری تیم افسران اطلاعاتی، امنیتی ارتش و سیاستمداران صهیونیستی را برعهده دارد. این تیم هم اکنون در حال انجام اقدامات نفوذی و عضو گیری و تشکیل شبکه های جاسوسی در نقاط مختلف مغرب است.

این موضع گیری ها درحالی صورت گرفت که "مصطفی الخلفی" سخنگوی دولت مغرب در ۱۵ تیر سال ۱۳۹۷ در همین رابطه گفت: کشورم هیچ گونه روابط رسمی با اسرائیل ندارد.

برخی رسانه های مغربی حتی با اعلام اینکه در پنج سال اخیر میزان صادرات این کشور به سرزمین های اشغالی افزایش یافته و به حدود ۲۵ میلیون دلار رسیده است، فاش کرده اند که اخیرا هیاتی متشکل از تعدادی مهندس، نویسنده، کارگردان و بازرگان از کشور مغرب ضمن سفر به فلسطین اشغالی با مقام های رژیم صهیونیستی گفت و گو کرده اند.

این در شرایطی بود که گروه هایی از مردم مغرب سال گذشته نیز همزمان با آغاز نشست بین المللی قدس در رباط، در اعتراض به سفر "موشه امیراف" یکی از جنایتکاران رژیم صهیونیستیی به این شهر، تظاهرات کرده بودند.

پس از این حادثه و موضع گیری ظاهری شاه مغرب و نیز برخی موضع گیری متعاقب آن از سوی نمایندگان پارلمان این کشور بود که بسیاری از مناسبات رباط با تل آویو و از جمله پروازهای مستقیم میان دو پایتخت متوقف شده بود.

در پی اعتراضات مردمی بود که "محمد ششم" شاه مغرب که ریاست "کمیته قدس در سازمان همکاری های اسلامی" را بر عهده داشت، مجبور شده بود با نوشتن نامه ای به دبیرکل سازمان ملل، جامعه جهانی را به توقف تجاوزهای رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی فرابخواند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی مداخله فوری سازمان ملل برای وادار کردن مسئولان رژیم صهیونیستی به احترام به وضعیت قانونی و تاریخی قدس و اماکن مقدس و لغو همه اقدامات غیرقانونی از سوی رژیم صهیونیستی را خواستار شده بود.

در عین حال در 17 مهر ماه سال گذشته بود که نمایندگان پارلمان مغرب خشمگین از حضور یک هیأت رژیم صهیونیستی به سرپرستی "عمیر پرتس" وزیر جنگ پیشین این رژیم اشغالگر در همایشی بین المللی در پارلمان مغر، به همراه یک گروه مردم نهاد موسوم به "اقدام ملی برای فلسطین" با ارسال نامه‌ای به رییس شورای مشاوران مغرب خواستار اخراج سریع آن هیات صهیونیستی از کشورشان شده بودند.
این دسته از نمایندگاه پارلمان مغرب تصاویری از پرچم‌ فلسطین را در دست گرفته و پرتس را یک "جنایتکار جنگی" و "کودک کش" خواندند و عادی سازی روابط رباط با تل آویو را محکوم کرده بودند.

اما اخبار دیروز رسانه های فرامنطقه ای به ویژه "قدس العربی" و "پرس تی وی" و حتی "ترندولیزر" و "وات نت" رژیم صهیونیستی پیرامون موضوع از سرگیری پروازهای مستقیم میان تل آویو و 5 شهر مغرب نشان می دهد که اعتراض های ظاهری برخی محافل حاکمیتی در مغرب برای محکوم کردن اشغالگری های رژیم صهیونیستی شعاری بیش نیست و به هیچ وجه در راستای خواسته های شهروندان این کشور قرار ندارد.

پیشتر در اردیبهشت امسال بود که یک خبرنگار شبکه 13 رژیم صهیونیستی از ارتباط محرمانه رباط و تل آویو خبر داده و نوشته بود که "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر وقت رژیم صهونیستی در شهریور گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با "ناصر بوریطه" وزیر خارجه مغرب دیدار محرمانه داشته است.

این شبکه به نقل از یک مقام صهونیستی نوشته بود که در آن دیدار نتانیاهو و وزیر خارجه مغرب درباره مقابله با ایران نیز گفت‌ و گو کرده بودند، این در حالی بود که چند هفته پیش از این دیدار، دولت مغرب سفیر ایران در رباط را اخراج کرده و حتی سفیر خود را نیز از تهران فراخوانده بود.

در واقع قطع رابطه مغرب با ایران اسلامی و عادی سازی روابط آن با رژیم صهیونیستی در حالی صورت می گیرد که در همان ایام "مصطفی الخلیفه" وزیر ارتباطات مغرب از ابراز تمایل نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای سفر به رباط خبر داده بود.

در عین حال پایگاه خبری فرانسوی زبان "لا دسک" در سرزمین های اشغالی نیز پیشتر گزارش داده بود که "مئر بن-شبات" مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا برای برگزاری ملاقاتی میان نتانیاهو و محمد ششم شاه مغرب تلاش می کند.

اگرچه دفتر نتانیاهو از اظهارنظر در باره  این گزارش خودداری کرده بود، اما گمانه زنی ها در باره گزارش های مشابه بعد از سفر یک هیاتی از رهبران یهودی جمهوریخواه آمریکا به رباط شدت یافته بود.

با وجود اینکه رباط، واشنگتن و تل آویو اخبار منتشر شده در باره سفر "نورم کولمان" و "مات بروکز" رهبران ائتلاف یهودیان جمهورخواه و "الیوت آبرامز" و "آری فلشر" سخنگوی پیشین کاخ سفید و نیز "آندرو کینگ" از یهودیان حامی کشور مغرب در آمریکا به رباط را تایید نکرده بودند، اما کولمان عکسی از هیات به همراه ناصر بوریطه وزیر خارجه مغرب توئیت کرده بود.

اخبار منتشر شده طی چند ماه اخیر نشان می دهد نه تنها دولت مغرب برخلاف ادعاهای مرسوم و شعارهای داده شده، رابطه خود با رژیم صهیونیستی را قطع نکرده، بلکه در خفا این رابطه را با اهداف خاص، بیشتر تقویت کرده است.

بر پایه تحقیق به عمل آمده توسط مجله مغربی " La Vie Éco "، با وجود آنکه پروازهای مستقیم بین رژیم صهیونیستی و مغرب در سال‌های گذشته متوقف شده بود، اما نزدیک به ۸۰ هزار صهیونیست‌ در سال ۲۰۱۸ به مغرب سفر کرده بودند.

حتی بر اساس پژوهشی که مرکز صهیونیستی "مطالعات سیاسی منطقه‌ای میتویم"  ( Mitvim ) در ماه ژوئیه انجام داده بود، روابط بین مغرب و رژیم صهیونیستی حتی در این مدت افزایش نیز یافته است.

"اینات لیوی" پژوهشگر این موسسه تحقیقاتی دیروز نه تنها "همکاری فعلی بین تل آویو و رباط را نسبتا گسترده و منافع متقابل آن‌ها قوی و دائمی توصیف کرده بود، بلکه گفت: با وجود اینکه دو طرف روابط دیپلماتیک ندارند، اما هزاران یهودی در مغرب سکونت دارند و این کشور سالانه میزبان تعداد بسیار زیادی از یهودیان از سرزمین های اشغالی است.

اگرچه این پژوهشگر بصورت اغراق آمیز مدعی شد که حدود دو میلیون یهودی مغربی در سرزمین های اشغالی زندگی می‌کنند و هر ساله ده‌ها هزار یهودی این سرزمین به منظور گردشگری، تجارت و یا سفرهای خانوادگی به مغرب سفر می‌کنند، اما اخبار واقعی حاکی است که تعداد اصلی آنها حدود ۲۵۰ هزار نفر هستند که از زمان ملک حسن دوم شاه مغرب به سرزمین های اشغالی مهاجرت کرده اند.

البته سابقه روابط تل آویو با رباط به بیش از چهار دهه قبل بر می گردد. "اسحاق رابین"» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۶ برای اولین بار برای تقویت گفت وگو میان رژیم صهیونیستی و مصر رهسپار مغرب شده بود و با "ملک حسن دوم" شاه وقت این کشور دیدار کرد.

مغرب یک سال پس از آن یک نشست محرمانه میان وزیران خارجه مصر و رژیم صهیونیستی ترتیب داده بود و زمینه را برای سفر مشهور "انور سادات" رئیس جمهوری وقت مصر به سرزمین های اشغالی فلسطین فراهم آورد.

توافقنامه "اوسلو" در اوایل دهه 90 روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی را تقویت کرد و "اسحاق رابین" و "شیمون پرز" در سپتامبر ۱۹۹۳ در راه بازگشت از واشنگتن به تل آویو از مغرب دیدن کردند و مبادلات اقتصادی دوجانبه از همان  زمان میان دو طرف رواج یافت.

به رغم اینکه میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی به جز مصر و اردن روابط رسمی و دیپلماتیک وجود ندارد، اما عادی سازی روابط بین تل ‌آویو و کشورهای عربی در زمینه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و حتی ورزشی در سال‌ گذشته به بالاترین سطح خود رسیده است.

این در حالی است که طی سال‌های اخیر داشتن روابط آشکار کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی ممنوع بود و به همین جهت دیدارهای دوجانبه به صورت مخفیانه و پنهانی صورت می‌گرفت. اما از سال گذشته دیدارها به صورت آشکار و علنی صورت گرفته است. یکی از مهمترین این دیدارها سفر نتانیاهو به عمان در ۲۵ اکتبر ۲۰۱۸ بود.

در هر حال این قبیل گزارشات بعضا متناقض از رباط و تل آویو و اعتراف های برخی مقامات دو طرف نشان می دهد که اگرچه دولت پادشاهی مغرب در ظاهر با دست رژیم صهیونیستی را پس می زند، اما با اهداف خاص آنرا با پا پیش می کشد تا شاید بتواند کلاهی از این نمد پوسیده برای خود در مجامع بین المللی ببافد، ولو اینکه این رابطه بخواهد به قطع رابطه با برخی کشورهای بزرگ اسلامی بیانجامد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha