زباله‌های بیمارستانی کرمانشاه صاحب خانه نمی‌شوند

کرمانشاه- ایرنا- موضوع دفع زباله‌های بیمارستانی کرمانشاه در محلی مخصوص، از دستور کار مدیران خارج شده و این زباله‌ها برخلاف استانداردهای زیست محیطی قرار است کماکان در کنار زباله‌های شهری دفع شوند.

مردادماه سال گذشته خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، گزارشی از رهاسازی زباله های بیمارستانی در جنوب شهر کرمانشاه منتشر کرد که واکنش های بسیاری را در میان جامعه و مسئولان در پی داشت.

پس از انتشار این گزارش، اداره کل محیط زیست و دستگاه قضایی استان علیه شرکت های دفع زباله اعلام جرم کردند و مقصران رهاسازی زباله های بیمارستانی تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند.

در کارگروه هایی که به منظور بررسی گزارش ایرنا تشکیل شد، دانشگاه علوم پزشکی موظف شد که حداکثر تا پایان آبان ماه سال ۹۷ محلی را برای دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی مشخص کند.

دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مهرماه سال گذشته مکان جدید دفع زباله های بیمارستانی را در منطقه ماهیدشت و پایین دست سایت دفع زباله جنوب شهر معرفی و تاییدیه های لازم زیست محیطی را نیز دریافت کرد.

با این حال به دلیل بروز برخی اختلافات بین ادارات استان از جمله آب منطقه‌ای و منابع طبیعی با دانشگاه علوم پزشکی موضوع دفع زباله های بیمارستانی در مکان مخصوص برای بیش از یک سال بلاتکلیف باقی ماند.

نیازی به مکان جدید نیست

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمانشاه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که موضوع دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی در مکانی خاص از دستور کار خارج شده و زباله های بیمارستانی همچنان در کنار زباله های عادی شهری دفع خواهند شد.

«مهرداد سالاری» افزود: براساس آخرین تصمیمات کمیته مدیریت پسماند، بیمارستان‌ها موظف شدند که به دستگاه‌های رفع آلودگی و خردکن مجهز شوند.

وی با بیان اینکه اکثر بیمارستان‌های کرمانشاه دستگاه خردکن زباله دارند، گفت: ۲ یا سه بیمارستان برای خردکردن زباله مشکل دارند که دستگاه خردکن آنها نیز به زودی شروع به کار می‌کند.

معاون استاندار کرمانشاه عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه موظف شده است که برای زباله‌های درمانگاه‌ها و مراکز کوچک درمانی نیز پیمانکار تخصصی در اختیار بگیرد تا زباله‌های آنها نیز بی‌خطر و خرد شود.

سالاری عنوان کرد: براساس تصمیمات اتخاذ شده زباله های بیمارستانی پس از خرد و بی‌خطر شدن در کنار زباله های عادی شهری دفع خواهند شد و دیگر نیازی به تعیین محل مجزا برای دفع نیست.

اختلاف ادارات

با این حال به گفته مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه، اختلاف اداراتی همچون آب منطقه ای و منابع طبیعی با دانشگاه علوم پزشکی دلیل اصلی منتقل نشدن محل دفع زباله های بیمارستانی است.

«فریدون یاوری» در گفت وگو با ایرنا، اظهارداشت: باید ادارات مربوطه اختلافات خود را هرچه زودتر برطرف کنند تا زباله های بیمارستانی در مکانی استاندارد و بهداشتی دفع شوند.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه با تاکید بر اینکه سایت دفع زباله جنوب شهر کرمانشاه استانداردهای لازم برای دفع زباله های بیمارستانی را ندارد، گفت: به دلیل مشخص نبودن محلی برای دفع زباله های بیمارستانی از میان بد و بدتر ما بد را انتخاب کردیم و به دانشگاه علوم پزشکی گفتیم که به صورت موقت زباله های بی‌خطر شده بیمارستانی را در گوشه‌ای از سایت دفع زباله سراب قنبر دفع کند.

یاوری توضیح داد: دفع موقت زباله در محل کنونی نیز باید در فضایی خالی و با استانداردهای موردنظر باشد و به هیچ عنوان مدفون کردن زباله های بیمارستانی در دل زباله های شهری پذیرفته شده نیست.

زباله گردها

در سایت دفع زباله کرمانشاه افرادی برای خود کپر برپا کرده اند و به جمع آوری مواد زائد از میان زباله های بیمارستانی می پردازند.

این زباله گردها پس از ساعت ۱۴ که ناظران دانشگاه علوم پزشکی از سایت دفع زباله خارج می شوند، به سر چاله های دفع زباله های بیمارستانی می روند و وسایل پلاستیکی داخل زباله ها همچون سرنگ، سرم و شلنگ های را خارج می کنند.

«علی میرانی» پزشک متخصص عمومی، پرسه زدن این افراد در میان زباله های عفونی را تهدیدی جدی برای سلامت جامعه دانست و عنوان کرد: افراد حتی با قدم زدن در میان زباله های عفونی و بیمارستانی و تنفس در محیط می توانند به انواع بیماری های خطرناک مبتلا شوند و آن را در جامعه گسترش دهند.

وی افزود: از آنجایی که زباله گردها به شدت آسیب پذیر هستند و توان درمان ندارند، به راحتی پذیرای بیماری های مختلف خواهند بود و این موضوع می تواند به راحتی آنها را از پای در آورد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کرمانشاه هم در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، در این رابطه گفت: آب منطقه ای با هر اقدامی که آب های زیرزمینی را آلوده کند به شدت مخالف است.

«بهرام درویشی» افزود: دانشگاه علوم پزشکی تاکنون در رابطه با مکان جدید دفع زباله نتوانسته است ما را متقاعد کند تا مجوزهای مربوطه صادر شود.

زباله های بیمارستانی چیست؟ 

براساس تعریف ارائه شده از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، وسایل آلوده به خون و ترشحات بیمار، بافت ها و پسماندهای جراحی، انواع سرنگ، آنژیوکت، باند، پنبه، زواید تزریقات و پانسمان، دستکش ها، ست و کیسه خون، ماسک بیمار، انواع وسایل برنده، پس ماندهای دارویی، انواع سوند و حتی پس مانده غذای بیماران عفونی جز زباله های عفونی و بیمارستانی محسوب می شوند که باید پس از بی خطرسازی در کیسه های زرد رنگ و مقاوم دفع شوند.

براساس آمارهای اعلام شده، هریک از ساکنان شهر یک میلیون نفری کرمانشاه روزانه ۶۸۰ گرم زباله تولید می کنند که بخشی از آن، زباله های عفونی و بیمارستانی است.

زباله های عفونی بسیار خطرناک هستند

مدیرعامل سازمان مردم نهاد «پیام آوران» کرمانشاه، زباله های بیمارستانی را بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت: چنانچه پسماندهای بیمارستانی یا پزشکی بدون ملاحظات ویژه امحا شوند، تمام مواد داروی، عفونی و میکروبی وارد خاک و با اولین بارندگی وارد آبهای زیرزمینی می شوند که سلامت جامعه را در خطر خواهند انداخت.

شیرین خوانساریان ادامه داد: مواد شیمیایی موجود در این دسته از پسماندها، گاهی موجب جهش سلولی و در نهایت منجر به سرطان و یا بیماریهای مادر زادی می شود.

وی تصریح کرد: شیرآبه های عفونی این زباله ها وارد آبهای زیرزمینی شده و سلامت مردم را به خطر می اندازد و همچنانکه گفته شد این زباله ها برخاک، آب و اکوسیستم اثرمنفی می گذارد.

آن طور که مشخص است، با وجود صرف هزینه های مختلف تحقیقاتی برای شناسایی و تایید مکان جدید دفع زباله های بیمارستانی، مدیران کرمانشاه به جای حل اختلافات، صورت مساله برای دفع زباله های بیمارستانی را حذف کرده اند. 

اخبار مرتبط