سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به شانزدهمین جشنواره اعلام کرد: تئاتر کُردی با استفاده نشانههای قومی و مذهبی مناطق کُردنشین میتواند روزنهای برای ترویج سبک زندگی مبتنی بر ارزشها باشد.
ماهیت هنر در طول تاریخ، روشنگری و آگاهی بخشی جامعه و مردمان سرزمینش بوده است و هنر تئاتر با ترکیبی زنده از سایر هنر ها از جمله ادبیات، موسیقی، معماری، نقاشی و ... نقشی اثرگذار در مواجهه با مسائل و مشکلات جوامع دارد.
زبان هنر که با ریشه های خود پیوند داشته باشد بهترین زبان برای ترویج ارزشهای ناب انسانی است و سرزمین هنر و فرهنگ کردستان در زمره ریشههای فرهنگی ایران زمین و از دیرباز مهد مشاهیر و نامداران بوده است.
تئاتر کُردی با استفاده از نمادها و نشانه های قومی و مذهبی مناطق کردنشین میتواند روزنهای برای ترویج سبک زندگی مبتنی بر ارزشها و فضایل اخلاقی در جامعه باشد، ارزشهایی چون صلح، انسانیت، همگرایی و اخلاق در لوای معنویت که ادبیات غنی کهن ترین قوم ایرانی همواره بر آن اهتمام داشته و دارد.
اکنون که به همت و تلاش اصحاب فرهنگ و هنر کردستان به ویژه خانواده بزرگ تئاتر در کردستان و شهر سقز، شانزدهمین دوره جشنواره تئاتر کردی با شور و شکوهی مثالزدنی برگزار میشود، امیدواریم در بستر این رویداد مهم هنری شاهد بازیابی استعدادهای خلاق هنری در آن سامان باشیم تا به زبان فاخر هنری بیانگر دلسوزانه و متعهدانه دغدغه های مردمان سختکوش و فرهنگ مدار آن دیار شوند.
از تمام دست اندرکاران برگزاری این جشنواره در استان کردستان صمیمانه قدردانی نموده و توفیقات روزافزون شما عزیزان را از پروردگار متعال خواهانم.
شروع بکار جشنواره شانزدهم
بیست سال از برگزاری نخستین دوره جشنواره تئاتر کُردی سقز می گذرد و اجرای این رویداد فرهنگی و هنری در طول این سال ها با فراز و نشیب هایی همراه بود و بعد از برگزاری ۶ دوره آن طی سال های ۷۸ تا ۸۳، روند برگزاری آن متوقف شد ولی از سال ۸۷ دوباره برگزاری این رویداد فرهنگی و هنری آغاز و تا سال ۹۰ نیز ادامه یافت سپس تعطیل و از سال ۹۳ یازدهمین دوره این جشنواره برگزار شد و امسال شاهد برگزاری شانزدهمین دوره آن هستیم.
با پیگیری های انجام شده جشنواره تئاتر کُردی سقز در تقویم سالانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شد که این اقدام باعث میشود دیگر وقفه ای در برگزاری این جشنواره و رویداد فرهنگی بزرگ در سال های آینده ایجاد نشود.
نمایش ها در سه سالن اجرا می شوند
دبیر شانزدهمین جشنوار بین المللی تئاتر کُردی سقز اظهار داشت: جشنوار بین المللی تئاتر کُردی امسال با حضور ۹ گروه داخلی و ۲ گروه خارجی در سه سالن آمفی تئاتر با گنجایش ۲۸۸ نفر، سالن پلاتو با ۴۰ صندلی و سالن شماره دو ارشاد با گنجایش ۱۳۰ نفر برگزار میشود.
هیوا حاج محمدی با بیان اینکه برگزاری این رویداد هنری منجر به شور و نشاط اجتماعی و ارتقای بینش فرهنگی میشود، افزود: برگزاری این جشنواره در شهر تاریخی و با سابقه تئاتر باعث رشد و نبوغ تئاتر کُردی در ایران و منطقه خواهد شد.
وی هدف از برگزاری این جشنواره را ارتقای فرهنگ و زبان کُردی، اصالت و ارزشهای فرهنگی مناطق کُردنشین دانست و تاکید کرد: این بزرگترین رویداد مهم هنری شهرستان سقز است و تمام هنرمندان برای برگزاری هر چه باشکوه تر این جشنواره تلاش کردهاند.
حاج محمدی به تجهیز سالن کتالخانه عمومی سقز برای برخی اجراهای این جشنواره اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه ساختمان پلاتوی نمایش در زمان مقرر به بهره برداری نرسید و از سالن کتابخانه عمومی به عنوان جایگزین استفاده و تمام تجهیزات و امکانات برگزاری یک اجرای حرفه ای را در آن فراهم کردیم.
وی اضافه کرد: متاسفانه پلاتوی نمایش با مشکل تخصیص اعتبار مواجه است و هنوز ۱۰ میلیارد ریال اعتباری که قبلا برای تکمیل آن اختصاص شده بود تخصیص داده نشده و احتمالا اتمام این طرح به سال آینده موکول خواهد شد.
شانزدهمین جشنواره امسال بلیت فروشی میشود
دبیر شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر کُردی سقز از بلیت فروشی در برگزاری این جشنواره خبر داد و گفت: سالن آمفی تئاتر (اصلی) اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهرستان گنجایش محدودی دارد و علاقمندان هم بیش از حد از این جشنواره اسقبال میکنند بطوریکه سالهای گذشته بیشتر علاقمندان از دیدن اجراها محروم شدند.
وی یکی از دلایل بلیت فروشی در جشنواره امسال را ساماندهی و نظم سالن برای احترام به گروه ها و تماشاگران برشمرد و افزود: سالهای گذشته جدا از تکمیل ظرفیت سالن بسیاری هم در گوشه و کنار برای دیدن اجراها میایستادند و این باعث شلوغی و بی نظمی در اجراها میشد.
حاج محمدی تاکید کرد: بر اساس همه استانداردها در جشنواره های ملی و بین المللی بلیت فروشی کاری حرفه ای در راستای احترام به مخاطب و اجرای با آرامش گروههای شرکت کننده است بنابراین این دوره با آرامش و نظم خاصی برگزار خواهد شود و به محض تکمیل ظرفیت سالن اجازه ورود تماشاگر داده نمیشود.
دبیر شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر کُردی سقز افزود: خسرو سینا اهل مهاباد دکترای مطالعات سینما، فارس باقری اهل بیجار دکترای ادبیات نمایشی و رفیق نصرتی اهل سقز دکترای تئاتر به عنوان داوران این جشنواره برای نقد و بررسی اجراها تعیین شدهاند.
وی اظهار داشت: در پایان هر اجرا، داوران، اجراها را در نشستی تخصصی با حضور هنرمندان و اصحاب رسانه نقد و بررسی میکنند.
۲ گروه خارجی در شانزدهمین جشنواره تئاتر کُردی سقز حضور دارند
علیرغم حضور ۹ گروه از مناطق کُردنشین کشورمان در این جشنواره، ۲ گروه خارجی نیز از ترکیه و اقلیم کردستان عراق برای حضور در جشنواره تئاتر کُردی سقز خود را به این شهر رساندهاند.
نمایش «ئهرکی نیشتمانی داهولیک» از ترکیه به کارگردانی اوزل تونجای و همچنین نمایش «باوک» از سلیمانیه اقلیم کردستان عراق به کارگردانی صدیق عزیز باوان در این جشنواره به عنوان گروه های خارجی حضور دارند.
نمایش های گراداف به کارگردانی سامان مهران و فرزاد حسن میرزایی از بانه، جن و جنوکه به کارگردانی سعید پاکزاد از کرمانشاه، حه سار به کارگردانی هیمن سهرابی از بوکان، سورانه به کارگردانی غلامرضا همتیان از بیجار، چاوه روان به کارگردانی امیر زارع زاده از سقز، قابووسی میروویان به کارگردانی حامد اسماعیل وند از ارومیه، سه رپیل به کارگردانی حمیدرضا احمدی کردستانی از سنندج، ئهرکی نیشتمانی داهولیک به کار گردانی جمیل مفاخری از سنندج، چنارهکان به کارگردانی امید مصطفایی در این دوره از جشنواره با هم رقابت میکنند.
برای آغاز شانزدهمین دوره این جشنواره، نمایش حه سار به نویسندگی شیرزاد حسن و به کارگرانی هیمن سهرابی از بوکان در سالن آمفی تئاتر سقز با حضور هنرمندان خارجی و داخلی و عموم مردم اجرا شد، نمایش حه سار محدودیت و مشکلات متعدد زنان در جامعه و در بند و حصار آنان در غیاب پدر را به نمایش میگذارد.
سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد.
نظر شما