ادوین لیمن یک دانشمند هسته ای از "اتحادیه دانشمندان نگران" که در خصوص مسائل امنیت جهانی فعالیت می کنند، عنوان کرد: تصمیم ایران برای عدم پایبندی به محدودیت های فنی برنامه غنی سازی اورانیوم که در سال ۲۰۱۵ میلادی تحت برجام تعیین شد غیرقابل انتظار نبود. دونالد ترامپ از روی حماقت زمینه فروپاشی توافق هسته ای چندجانبه ایران با کشورهای جهان را در سال ۲۰۱۸ زمان خروج یکجانبه آمریکا از این توافق فراهم کرد. این اقدام رئیس جمهور آمریکا در حالی انجام شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به برجام را تایید کرده بود.
ادوین لیمن افزود: اشاره به این مسئله مهم است که ایران آشکارا اعلام کرده در صورتی که امریکا به تحریم های اقتصادی پایان دهد، این اقدامات ایران (کاهش تعهدات) قابل برگشت است. ترامپ باید گام های فوری را برای کاهش تنش ها بردارد که از آن جمله متعهد شدن نسبت به شرایط توافق هسته ای با ایران است. تنها دیپلماسی (نه اقدام نظامی) است که حصول یک راهحل صلح آمیز را امکان پذیر میکند.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهرهمندی اقتصادی ایران، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران یکشنبهشب ۱۵ دیماه، با صدور بیانیهای، گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
براساس این بیانیه، در صورت رفع تحریمها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است. سازمان انرژی اتمی موظف شده در این چارچوب اقدامات و تمهیدات لازم را با هماهنگی رئیس جمهوری اتخاذ کند.
نظر شما