به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «علی خرم» روز سه شنبه در نشست چشم انداز روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران در گام پنجم کاهش تعهدات هسته ای در پژوهشکده تحقیقات راهبردی افزود: در شرایط امروز، سوال گام پنجم و آینده کشور است؛ همه می خواهند بدانند آیا گام پنجم تهدیدات و خطرات را شامل می شود.
وی افزود: اگر هفته قبل بود با نگرانی می گفتم می تواند نتیجه ای مخل امنیت ایران داشته باشد اما شهادت سردار سلیمانی فضایی برای کشور به وجود آورده که امیدواریم عالمانه و حکیمانه در ایران به این موضوع نگاه و هدایت شود. ممکن است هفته آینده شرایط فرق کند با توجه به حس انتقامجویی که در ایران به وجود آمده، این حس مسئولان را وادار کند عجولانه دست به اقدام نظامی بزنند و کاری کنند بازی برده را ببازند.
این تحلیلگر مسائل بین المللی با تاکید بر اهمیت امنیت ملی اظهار داشت: بیشتر از انتقام به حفظ امنیت ملی، تمامیت ارضی کشور و حفظ وحدت ملی فکر می کنم؛ انتقام باید در مسیر حفظ امنیت باشد. شهید سلیمانی مردی امنیت بیار بود و اگر امروز حضور می داشت دلش نمی خواست ایران در اقیانوس خطر قرار گیرد. اکنون سوال بدیهی، بحث امنیت و خط قرمز آن یعنی جنگ ایران و آمریکا است.
وی ادامه داد: اگر نخواهیم خط قرمز ما جنگ باشد و بتوانیم امنیت ملی را حفظ کنیم این سوال مطرح می شود گام پنجم چگونه در آمریکا دیده می شود؟ در شرایط حاضر آمریکا و اروپایی ها خویشتنداری می کنند چون انتظار حمله نظامی دارند. دو هدف گام پنجم (آزادسازی همه محدودیت های هسته ای) و دیگری خروج نظامیان آمریکا از عراق را پیش رو داریم و اگر موفق شویم و دو هدف را بتوانیم جلو ببریم شاید فلسفه جبران شهادت سردار سلیمانی برآورده شود.
خرم خاطرنشان کرد: ابتدا شمخانی قسم خورد حتما انتقام ما نظامی است اما رهبری دیروز حرف از عملیات نظامی نزدند و سردار حاجی زاده دیروز گفت اگر آمریکا را از منطقه خارج کنیم انتقام گرفتیم. در این حالت است که دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ کم خواهد آورد. مایکل مور وقتی از رهبری خواست خود آمریکایی ها از راه دیپلماتیک در انتخابات ۲۰۲۰ حساب ترامپ برسند یعنی با رفتن پای صندوق های رای اجازه نمی دهند ترامپ بار دیگر روی کار بیاید.
این تحلیلگر مسائل بین المللی با طرح این پرسش که آیا گام پنجم ابزاری برای چانه زنی، رفع تحریم ها، بازگشت به ساختار اقتصادی قابل قبول است یا برای هسته ای شدن گفت: هر پاسخی فضایی را در مقابل ما روشن می کند. اگر بخواهیم هسته ای شویم احتمال آن اکنون فراهم است اما هسته ای شدن به معنای سلاح هسته ای داشتن، امری تدریجی است که شاید ایران ۸۰ درصد راه را طی کرده است. اگر قبلا می خواستیم به زور خود را به آن نقطه برسانیم در این چندسال به تدریج و در سیر طبیعی به آنجا رسیدیم.
خرم یکی از محاسن برجام را خرید زمان و خرید شرایط عنوان کرد و ادامه داد: از حیث فنی باید در مساله هسته ای مسیر تدریج را طی کنیم و اکنون در آن مسیر هستیم. پیشتر بارها به مخالفان برجام گفته بودم که نگران نباشید بگذارید این مسیر را طی کنیم.
وی افزود: اما اگر می خواهیم هسته ای نشویم و فقط به عنوان معامله از آن استفاده کنیم اکنون این مسیری که داریم می رویم، خوب است اروپا و آمریکا در تنگنا قرار دارند، روس ها و چینی ها دلشان نمی خواهد ایران جلوتر برود. این مسیری که داریم می رویم می تواند بی خطر باشد به شرطی اینکه با سیاست و کیاست جلو برویم و هرگونه حس انتقام گیری را کنترل کنیم نباید طوری رفتار کنیم ترامپ را از چاهی که درون آن افتاده بیرون بیاوریم. بگذاریم ترامپ در چاه بماند و باید از سوی جامعه آمریکا مورد تهاجم قرار بگیرد.
خرم تاکید کرد: باید بتوانیم در انتخابات آمریکا نقش آفرینی کنیم، اما با اقدام نظامی، اروپا، چین و روسیه همه سمت آمریکا می روند. به جای جنگ با ترامپ، ترامپ را از صحنه انتخابات آمریکا حذف کنیم.
سفیر سابق ایران در دفتر سازمان ملل گفت: هدف اصلی باید برگرداندن ساختار اقتصادی کشور باشد؛ مردم بخاطر فرو ریختن اقتصاد کشور رنج می برند و باید حالا که قدرت چانه زنی داریم گام به گام نخست اروپا را وادار به تغییر ساختار و باز کردن راه هایی بکنیم. باید بدانیم از فرصت پیش آمده چگونه حکیمانه به سمتی حرکت کنیم که منافع ملی تامین شود. مردم در چند روز اخیر با حضور پرشور خود در مراسم تشییع سردار سلیمانی گفتند زخم های آبان ترمیم نشده است؛ آن زخم ها جای خود اما این سرباز وطن شایسته حمایت است و به ترامپ هم گفتند از سرباز وطن اینگونه حمایت و استقبال می کنند.
وی افزود: حال که مردم آمده اند، زخم ها را موقت کنار بگذارند، وظیفه حکومت مداران هم این است که درست بیندیشند و درست تحلیل و عمل کنند.
خرم با طرح این پرسش که چرا آمریکا پیشتر که بارها و بارها سردار سلیمانی را می دید او را هدف قرار نمی داد، گفت: آبان ۹۸ ترامپ گفت اکنون ایران آماده دادن امتیاز است و همه فکر می کردند منظور او از دادن امتیاز نشستن پشت میز مذاکره است درحالیکه تحلیل دست اندرکاران آمریکا این بود ایران اکنون در حضیض اعتماد مردم قرار دارد و فرصت زدن مغز متفکر منطقه خاورمیانه است. حالا که این تحلیل اشتباه از آب درآمد با تشخیص و تحلیل درست باید مسیر خود را به خوبی طی کنیم.
وی ادامه داد: گام پنجم می تواند آرام پیش برود و مسیر هسته ای را به خوبی طی کند اما اگر مسیر را اشتباه برود آمریکا هم جواب تلافی ایران را خواهد داد و هم جواب گام پنجم را اما اکنون در خوف و رجا هستند.
نظر شما