به مرور زمان و با افزایش سن، دندان ها درخشندگی و زیبایی خود را از دست میدهند. سیگار کشیدن و مصرف غذاهای رنگی نیز این موضوع را تشدید میکنند.
دلایل مختلفی در تغییر رنگ دندانها نقش دارند که عبارتند از:
مواد غذایی
مواد غذایی مهمترین عامل تغییر رنگ دندان هستند. قهوه، چای، نوشابه، آبنباتهای رنگی، غذاهای حاوی ادویههای رنگی، سس گوجه فرنگی، آب میوه، انواع توت، سس سویا، چغندر و برخی سبزیجات از جمله مواد غذایی هستند که باعث کدری و تغییر رنگ دندانها میشوند. برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان باید مصرف مواد غذایی رنگی را کاهش داد و به محض استفاده از این مواد مسواک زد.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
مسواک زدن مرتب، استفاده از نخ دندان و دهانشویههای آنتی باکتریال غیر الکلی برای بهداشت دهان و دندان ضروری هستند. توجه به بهداشت دهان و دندان از ایجاد پلاک و لکه روی دندان جلوگیری میکند.
سیگار
سیگار یکی از مهمترین دلایل تغییر رنگ دندان است.
بیماریهای مختلف
برخی از بیماریها روی مینا و تاج دندان تاثیرگذار هستند و منجر به تغییر رنگ دندان میشوند. رادیوتراپی و شیمیدرمانی از جمله درمانهایی هستند که تغییر رنگ دندان را به دنبال دارند.
مطالعات جدید نشان میدهد عفونتهای خاص مادر در دوران بارداری میتواند بر رشد مینای دندان کودک تاثیر گذار باشد.
استفاده از داروهای خاص
آنتیبیوتیکهایی مانند تتراسایکلین و داکسی سایکلین از جمله داروهایی هستند که باعث تغییر رنگ دندانها به ویژه در کودکان میشوند. داروهای ضد فشار خون و آنتی هیستامین نیز چنین اثری دارند.
مواد دندانپزشکی
پرکردن دندان با استفاده از آمالگام باعث تغییر رنگ و سیاهی دندان میشود.
افزایش سن
به مرور زمان و با افزایش سن لایه خارجی دندان به مرور کدر و زرد میشود.
ژنتیک
برخی افراد به طور ژنتیکی دندانهای تیرهای دارند.
ضربه
ضربه ناشی از سقوط، تصادف، ورزشهای رزمی و دعوا میتواند باعث تغییر رنگ دندان شود.
فلوراید
دریافت فلوراید زیاد از طریق آب آشامیدنی، انواع خمیر دندان و دهانشویه میتواند منجر به تغییر رنگ دندان شود.
دندان قروچه
دندان قروچه که معمولا ریشه روانی دارد؛ سبب آسیب به دندانها میشود. در دندانقروچه لایه بیرونی دندان آسیب میبیند و باعث تغییر رنگ دندان میشود. استفاده از محافظ دندان در شب توصیه شده است.
علاوه بر روشهای زیبایی و سفیدکردن دندان که بسیار پرهزینه هستند، مواد غذایی وجود دارند که به سفیدی و درخشندگی دندان کمک میکنند. این مواد غذایی عبارتند از :
-روغن کنجد و روغن نارگیل خالص
روغن کنجد و روغن نارگیل خالص را با مسواک یا انگشت روی تمام دندانها قرار دهید و پس از پانزده دقیقه بشویید. این کار سبب جذب مواد غذایی موجود روی لایه خارجی دندان میشود.
-توت فرنگی
توت فرنگی حاوی ترکیبی به نام اسید مالیک است که خاصیت سفید کنندگی دارد و در بسیاری از خمیرهای دندان استفاده میشود. به علاوه ویتامین C موجود در این میوه پلاکهای دندان را از بین برده و سبب درخشندگی میشود.
-سیب
سیب منبع غنی اسید مالیک است که خاصیت درخشندگی و سفیدکنندگی دارد.
-کرفس
کرفس بزاق دهان را تحریک کرده و به دلیل فیبرهای سلولزی، عملکردی مانند مسواک دارد. کرفس موثرترین ماده غذایی در سفید کردن دندان است.
-هویج
ویتامین A موجود در هویج سبب تقویت مینای دندان میشود و با افزایش بزاق، به تمیز کردن دندانها کمک میکند.
-کلم بروکلی
آهن موجود در کلم بروکلی از مینای دندان محافظت کرده و یک پوشش نامرئی روی دندان ها قرار میدهد که از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند. این ماده به صورت خام باعث حذف لکه های ناخوشایند روی دندان میشود.
-پنیر
کلسیم و فسفر موجود در پنیر از دندانها محافظت کرده و دندان را در مقابل اسیدهای مضر عایق بندی میکند.
-آب
آب سبب هیدراته شدن دهان و دندان میشود و از تشکیل لکه روی دندان جلوگیری میکند. به علاوه با کاهش محیط اسیدیته دهان، در سلامت دندانها موثر است.
-آناناس
آناناس حاوی آنزیمی به نام بروملین است که سبب جدا شدن پلاکها از روی دندان میشود. به علاوه از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
-ماهی سالمون
ماهی حاوی مقادیر بالای ویتامین D است که به جذب کلسیم و فسفر و مواد معدنی دیگر توسط دندانها کمک میکند.
-ریحان
ریحان یک آنتی بیوتیک طبیعی است که باکتریها را مهار کرده و از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
-سیر و پیاز
سیر و پیاز به دلیل ترکیباتی به نام thiosulfonate و thiosulfinate از تولید پلاک جلوگیری میکنند.
-پرتقال
پرتقال سرشار از ویتامین C است و از تشکیل پلاک جلوگیری میکند.
نظر شما