امضای توافق نامه صلح آمریکا و طالبان تنها باعث پایان جنگ بین این گروه و امریکا شد و تنها پس از گذشت یک هفته ،طالبان روز گذشته ۳۳ حمله به نیروهای دولتی داشت که این حمله ها تلفاتی را بدنبال داشته است.
آمریکایی ها اکنون نتیجه جنگ را به دست مردم افغانستان سپرده و موانع برای صلح داخلی را نیز برطرف نکرده است، دو طرف درگیری اکنون برای آغاز مذاکرات بین افغانستانی شرط گذاشته اند.
طالبان پس از امضای توافق نامه گفته اند که باید پیش از آغاز مذاکرات بین افغانستانی پنج هزار زندانی این گروه از زندان های دولتی آزاد شوند تا مسیر مذاکرات داخلی گشوده شود.
«عباس استانکزی» عضو تیم مذاکره کننده طالبان گفته است که آمریکایی ها به آنها تعهد کرده اند که پیش از آغاز مذاکرات بین افغانستانی پنج هزار زندانی آنها را رها خواهند کرد.
اما دولت افغانستان این خواسته طالبان را رد کرده و خواستار گفت وگوی بدون پیش شرط شده و تأکید کرده است که موضوع آزادی زندانیان می تواند در جریان گفت وگو مطرح شود.
روز گذشته رئیس جمهوری افغانستان در سفری به استان شرقی ننگرهار نیز گفت که اگر طالبان برای آغاز گفت وگو شرط می گذارد وی نیز شرط دارد .
«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان گفته است که اگر طالبان می خواهد زندانیان آنها آزاد شوند باید آتش بس دائمی را عملی کند.
«وحید عمر» مشاور رئیس جمهوری و سخنگوی سابق این نهاد، آزادی پنج هزار نیروی جنگی طالبان را در یک هفته، آنهم در شرایطی که هنوز گفت وگوی مستقیم بین دو طرف آغاز نشده را غیر منطقی دانست.
وی افزوده است که هیچ تعهد و تضمین متقابل عملی و منطقی نیست.
به باور عمر، آزادی زندانیان می تواند یکی از موارد قابل بحث در مذاکرات باشد و به تدریج صورت گیرد، ولی نمی تواند پیش شرط مذاکره باشد.
مشاور رئیس جمهوری افغانستان می گوید، طالبان طی ۲۴ساعت گذشته در ۱۵ استان این کشور علیه نیروهای افغان ۳۳حمله تروریستی انجام داده اند.
وی گفته است پس شما تصور کنید که اگر این پنج هزار نیروی جنگی را بدون هیچ قید و شرطی آزاد کنیم چه اتفاقی رخ خواهد داد.
وضعیت کنونی افغانستان نه تنها برای افغان ها بلکه برای بسیاری از کشورهای منطقه پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان نگران کننده است.
وزیر خارجه چین نیز روز گذشته از آمریکایی ها خواست که افغانستان را بصورت مسئولانه ترک کنند.
پیش از آن شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان در آستانه امضای توافق نامه طالبان و آمریکا در دوحه هم گفته بود که خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان باید مسئولانه باشد.
برخی از کارشناسان می گویند اگر نیروهای خارجی بدون آنکه صلحی با ضمانت های معتبر در افغانستان تحقق یابد،افغان ها را به حال خود رها کرده و این کشور را ترک کند، بار دیگر جنگ داخلی در افغانستان شعله ور خواهد شد که باعث گسترش حضور جنگجویان خارجی در این کشور خواهد شد.
نظر شما