رونق فعالیت کارگاههای پوشاک محلات در بخشهای لباسهای تریکو زنانه، مردانه و بچهگانه در این شهر جنوبی استان سالهای قبل در حدی بود که پس از تهران و مشهد، جایگاه سوم تریکوبافی را به خود اختصاص داده بود اما، چندگاهی است که غبار رکود و فراموشی بر چهره این صنعت نشسته و از جنب و جوش کارگاهها کمتر میتوان نشانی یافت.
معضل رکود با حضور میهمان ناخوانده کرونا بیشتر خود را در صنعت تریکوی محلات نشان داده و با توجه به کاهش تقاضای بازار در پوشاک مشکلات فعالان این بخش ابعاد پیچیدهتری را به خود گرفته است.
قدمت تریکوبافی در محلات به نیم قرن میرسد و طیف بزرگی از شهروندان محلاتی اگر مستقیم در این حوزه فعالیت نکرده باشند بهعنوان شغل دوم به آن پرداخته و یا با فعالیت در مشاغل وابسته به نوعی تریکو را در سبد درآمدی خانواده خود داشتهاند اما، در روزهای رکود این صنعت در محلات تنها ۲۰ کارگاه صنعتی و ۱۰ کارگاه سنتی با ۴۰۰ نیروی کار در این زمینه فعالیت دارند و همه کوشش آنها این است که چراغ این صنعت اگرچه کمفروغ روشن بماند.
برخی چالشها موجب شده که با وجود توانمندی منحصر به فرد تریکوبافی محلات روز به روز شمار واحدهای تولیدی فعال پوشاک این شهرستان کاهش یابد بهطوریکه از ۴۵۰ کارگاه مجوزدار اکنون فقط ۶۰ واحد فعالیت میکنند و این درشرایطی است که میتوان در سایه تدبیر و حمایت موثر این صنعت پردرآمد را از سایه به متن آورد.
افزایش هزینههای تولید، نبود تنوع در مواد اولیه، ضعف در ذائقهشناسی مصرفکنندگان، به روز نبودن طراحیها، کمبود نقدینگی، فرسودگی و نقص در تجهیزات تولید، نبود برند، قاچاق پوشاک و ضعف در بازاریابی از جمله مشکلاتی است که تریکوبافان محلاتی با آنها دست و پنجه نرم کرده و وجود این مسایل نمیگذارد چرخهای این صنعت روان و پررونق باشد.
پای لنگان صنعت تریکو در رقابت با محصول خارجی
رئیس اتحادیه تریکوبافان محلات گفت: هزینه بافت تریکو در حال افزایش است و این مسئله موجب میشود که قیمت تمام شده برای مصرف کننده بالا باشد و با وجود کیفیت مناسب نسبت به برخی محصولات خارجی موجود در کشور اقبال پایین مصرفکننده را داشته باشد.
«داود رضایی» افزود:حمایت مسئولان در حوزه صنعت تریکو باید در یارانه برای کاهش قیمت تمام شده باشد تا این صنعت بتواند جایگاهش را روز به روز بهتر کند.
وی ادامه داد: نبود بازار رقابتی برای محصولات تریکو محلات شرایطی ایجاد کرده که تولیدکنندگان این صنعت ۵۰ درصد از ادامه فعالیت انصراف دادهاند و کارگاههای تولیدی تعطیل و راکد شده و آسیب آن در بیکاری شاغلان خود را نشان میدهد.
رئیس اتحادیه تریکوبافان محلات افزود: کمبود نقدینگی از مشکلات جدی واحدهای تریکوبافی محلات است و این امر باعث شده تا کارگاههای تولیدی این شهرستان با همه ظرفیت فعال نباشد.
رضایی تصریح کرد:رکود بازار، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش و سهم سنگین از مالیات نیز از دیگر مسایلی است که توان تریکوبافان را تقلیل داده و روز به روز آنها را ضعیفتر میکند.
وی تاکید کرد: درک وضعیت تریکوبافان محلات در شرایط رکود بازار از سوی متولیان مالیات مهمترین درخواست فعالان در این صنعت آسیبدیده است.
رئیس اتحادیه تریکوبافان محلات یادآور شد: ایام کرونایی به گونه دیگری مشکلات مضاعف را برای شاغلان این بخش ایجاد کرده و همان فعالیتهای جسته و گریختهای که داشتند با کندی و دشواریهای خاص همراه شده است و میطلبد دولت در سبد حمایتی از کسب و کار به مشکلات این صنعت ویژه رسیدگی کند.
طرحهای تریکو محلات نیازمند بازنگری
یک تولید کننده صنعت تریکو در محلات گفت: افزایش هزینههای تولید محصولات تریکو و بسیاری معضلات دیگر کار در این عرصه را دشوار کرده اما از همه مهمتر این است که طرحهای تولیدی باید خریدار داشته و به ذائقه خریدار خوش بیاید و این موضوع مهمی است که باید به آن توجه شود.
«رضا غضنفری» افزود: نبود تنوع در مواد اولیه تولید تریکو از جمله ابزار، یراق و نخ از مشکلات تولیدکنندگان این بخش است که باعث می شود محصولات کمتر بازار پسند باشند.
وی، افزایش قیمت مواد اولیه، توان پایین در رقابت با سایر تولیدکنندگان، مشکلات نقدینگی و حضور دلالان و واسطه ها در بازار را از مشکلاتی بیان کرد که تولیدکنندگان تریکو با آن مواجه هستند.
غضنفری تاکید کرد: سیاست های تشویقی و حمایت مسئولان از فعالان در عرصه صنعت تریکو در محلات می تواند سبب رونق دوباره این صنعت شود.
این تولید کننده گفت: تسهیلاتی که برای اشتغال در تریکوبافی به متقاضیان اعطا میشود هدفمند نیست چراکه این تسهیلات باید به صنعتگر با تجربه داده شود و یا برای اعطای آن با این افراد مشورت شود.
غضنفری افزود: دولت با جلوگیری از ورود پوشاک قاچاق به داخل کشور میتواند تریکوبافان را حمایت کند زیرا تمایل مصرفکننده نسبت به خرید پوشاک چینی و ترکیهای بیشتر از تولید ایرانی است.
وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۶ طرح اختصاص زمینی به تریکوبافان در محلات ارایه شد و مورد موافقت قرار گرفت که با تغییر کاربری در طرح جامع شهری برای واگذاری به تریکوبافان محلات مشخص و در وزارت صنعت مورد موافقت قرار گرفت و تریکو بافان منتظر ابلاغ آن هستند.
این تریکوباف محلاتی گفت: کارشناسی قیمت زمین از دیگر مشکلات واگذاری این زمین به تریکوبافان محلات است که باعث شده تریکوبافان از خرید این زمین قطعهبندی شده کناره گیری کنند.
تریکو محلات تشنه پوستاندازی در برنامه تولید و طرح
رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات گفت: تنوع مواد اولیه، طراحی و الگو در تولید پوشاک برای تولیدکنندگان تریکو محلات وجود ندارد و این صنعت در حوزه شناخت سلیقه مخاطب به تغییر نیاز دارد.
«رضا ملکی» افزود: هر صنعتی برای ماندگاری و رونق در بازار نیازمند برند و شناسنامه است تا به رسمیت شناخته شود و تریکوی محلات نیز از این قافله مستثنی نیست و برای ادامه حیاتش و رقابتپذیر بودن باید این ره را با سرعت بپیماید.
وی ضعف در بازاریابی را از دیگر مشکلات تریکوبافی در محلات بیان کرد و ادامه داد: تولیدات تریکو در این شهرستان در کشور بهخوبی عرفی نشده است و مردم آگاهی درستی در این خصوص ندارند.
رئیس صنعت، معدن و تجارت محلات اظهار داشت: محصولات تریکوبافان فعال در این شهرستان با شرط فروش خریداری می شود بهطوری که بنکداران این محصولات را تحویل میگیرند و بهای آن را به شرط فروش در پایان فصل میپردازند که این مهم اقتصاد کارگاهها را شکننده کرده است.
ملکی ادامه داد: پرداخت تسهیلات با بهره چهار درصد به کارگاههایی که دارای پنج کارگر بیمه شده باشند از جمله بسته های تشویقی است که این مهم مشمول تریکوبافان محلات نمیشود و باید با همراهی متولیان راه چارهای فوری برای ترمیم این معضل و رفع نقص در اعطای تسهیلات این بخش را عملیاتی کرد.
وی خرید کالاهای باکیفیت تولید داخلی را زمینهساز افزایش تولید دانست و گفت: در این شرایط فضای مناسب برای توسعه و بهبود روز افزون صنایع داخلی و خروج از رکود و افزایش اشتغالزایی فراهم میشود.
ملکی عنوان کرد: تریکوبافان محلات نیز همانند سایر کسب و کارهای آزاد از شیوع کرونا خسارت دیدهاند و این مسئله با توجه به حجم مشکلاتی که از قبل داشتند طاقتفرسا است و باید با حمایتهای موثر به شاغلان این بخش کمک کرد تا بتوانند از وضعیت کنونی عبور کنند و در سال جهش تولید به رونق در کار برسند.
وی یادآور شد: مادامی که محصولات تریکو محلات از نظر مختصات کیفیت و طرح با برند مشخصی شناخته نشوند جایگاهشان در چرخه بازار ناچیز و مقطعی خواهد بود و نیاز است که در سایه همراهی شاغلان این بخش و انجمن تریکو تلاش هدفمند در برندسازی این محصول کلید بخورد تا زمینه سوءاستفاده احتمالی از بین برود و این کالا به راحتی بتواند در حوزه اقتصاد داخلی و خارجی سهمش را کسب کند.
حمایت از تولید داخل و مصرف کالای ایرانی از مولفههای کلیدی در اقتصاد مقاومتی است که توجه به آن در حوزه صنعت تریکو از اهمیت زیادی برخوردار است.
شهرستان محلات واقع در نوار جنوبی استان مرکزی دارای ظرفیتهای متعدد اقتصادی است که برخی از آنها شامل قطب تولید گل و گیاهان زینتی، ماهی زینتی، سنگ نما و تریکو بافی است.
این شهرستان کوچک اما زیبا با ۵۵ هزار نفر جمعیت یکی از کانونهای مهم صنعت گردشگری استان مرکزی نیز محسوب شده و سالانه پذیرای شمار قابل توجهی از گردشگران است.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۱۲۶ هزار و ۹۴۹ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۶۴ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، جان باختگان کرونا در کشور به ۷۱۸۳ نفر رسید.
کیانوش جهانپور روز چهارشنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از آن بیان کرد: از دیروز تا امروز ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی دو هزار و ۳۴۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد.
وی ادامه داد: از بین مبتلایان جدید، ۴۵۷ مورد بستری و یکهزار و ۸۸۹ مورد سرپایی و از افراد در تماس با مبتلایان بودند که شناسایی شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۱۲۶ هزار و ۹۴۹ نفر رسید.
سخنگوی ستاد مقابله با کرنا وزارت بهداشت گفت: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۴ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۷۱۸۳ نفر رسید.
جهانپور اظهار کرد: خوشبختانه تاکنون ۹۸ هزار و ۸۰۸ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند. همچنین ۲۶۷۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
وی افزود: تاکنون ۷۳۱ هزار و ۲۱۳ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.
نظر شما