در سالهای گذشته مردم سیزده فروردین و آخرین روز تعطیلات عید نوروز را به دامان طبیعت میرفتند تا به قولی نحسی این روز را به در کنند و حال آنکه نحسی گردن طبیعت را میگرفت، زیرا انباشته شدن زباله، شکسته شدن شاخه درختها، ایجاد آتش در عرصههای طبیعی و از همه مهمتر تردد خودروهای بسیار زیاد در خیابانها و جادهها منجر به ایجاد آسیبهای بسیار برای طبیعت میشد.
اما نوروز امسال متفاوت بود، کرونا آمد و ترسی از دشمن نادیدنی شکل گرفت که اگر انسان از خود مراقبت نکند، این ویروس دخلش را میآورد و نشان آن نیز آمار رو به گسترش افرادی است که جان خود را به خاطر این ویروس در نقاط مختلف جهان از دست دادهاند.
مسوولان ابتدا با هشدار دادن نسبت به ماندن در منزل سعی در آگاهی دادن کردند ولی کار به جایی رسید که این بار دستور طرح فاصله گذاری اجتماعی صادر شد تا کمترین نوع ارتباط بین افراد جامعه شکل بگیرد و این در حالی است که مگر میشود ایرانیان سیزده نوروز را در خانه بمانند؟
به منظور پیشگیری از ایجاد تجمع و انتقال ویروس کرونا در سیزدهم فروردین طرحهایی از سوی مسوولان استان اعلام شد از جمله چند روز مانده به ۱۳ فروردین اطلاعیههای بسیار برای هشدار به مردم برای عدم حضور در خیابانها و بوستانها صادر شد و رییس پلیس راهور خراسان رضوی نیز گفت: تردد خودروها از ساعت پنج بامداد تا ۲۴ روز سیزدهم فروردین ماه در سراسر استان از در خانه برای شهروندان ممنوع است و خودروهای رانندگان متخلف مدت یک ماه توقیف شده و رانندگان آنها نیز پنج میلیون ریال جریمه میشوند.
سرهنگ حمیدرضا دهنوی افزود: این طرح طبق تدابیر ستاد ملی پیشگیری و مقابله با کرونا و ضرورت محدودیتهای جدی اجرا میشود و رفتن شهروندان به مناطق ییلاقی اطراف شهرها، تفرجگاهها ،بوستانها و پارکها ممنوع و مسیرهای منتهی به این اماکن تفریحی مسدود میشود.
وی ادامه داد: هدف از اجرای این طرح جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و تامین سلامتی شهروندان است و رانندگانی که نسبت به اجرای این طرح ضربتی بی توجه باشند اعمال قانون میشوند.
وی بعد از پایان روز طبیعت با بیان اینکه مردم در اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی در این روز مشارکت خوبی داشتند افزود: تردد و سفرهای درون شهری مشهد در روز طبیعت نسبت به روزهای دیگر بیش از ۹۵ درصد کاهش داشت.
آماده باش ۶۰۰ نیروی حفاظتی در سه نوبت کاری
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد هم گفت: به منظور حفظ سلامت شهروندان، ضمن اطلاع رسانی در قالب بنر و پوستر در ورودی بوستانهای شهر مبنی بر ممنوعیت ورود به آنها، توسط نیروهای حفاظتی فضای سبز با همکاری نیروی انتظامی از ورود شهروندان به بوستانها جلوگیری شد.
مهدی یعقوبی افزود: با شیوع ویروس کرونا به منظور حفظ سلامت مردم، دستورالعملهای لازم به مناطق ۱۳ گانه شهرداری مبنی بر تعطیلی تمام وسایل بازی، آبخوریها و دستگاههای بدنسازی سطح شهر تا اطلاع ثانوی ابلاغ شد.
وی ادامه داد: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته بیش از ۶۰۰ نیروی حفاظتی در بوستانهای شهر مشهد با همکاری نیروی انتظامی در سه نوبت کاری از ساعت ۶ صبح روز سیزدهم فروردین ماه از هرگونه ورود به بوستانهای شهر جلوگیری کردند.
نوروز را با من بخوان
شهرداری مشهد در روز طبعت ویژه برنامه "نوروز را با من بخوان " در ٦٠ نقطه از مناطق پرتراکم این شهر اجرا کرد.
رییس سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد گفت: برای جلوگیری از کسالت و حفظ نشاط شهروندان در این روز، ویژه برنامه "نوروز را با من بخوان" با همکاری سازمان آتشنشانی و شهرداریهای مناطق سیزدهگانه مشهد اجرا شد تا شهروندان را به ماندن در منازل در روز طبیعت ترغیب کند.
محمد محسن مصحفی افزود: در این برنامه گروههای سرود و موسیقی و استندآپ کمدی در بیش از ۶۰ نطقه پر تراکم و آپارتماننشین این شهر برنامههای خود را از ساعت ۹ صبح اجرا کردند و شهروندان از پشت پنجره خانههای خود نظارهگر این برنامهها شدند.
هیچ تجمعی در بوستانها مشاهده نشد
مسوولیت اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی بر عده بالاترین مقام استانی که استاندار این استان است قرار دارد. وی که از چند روز قبل در مصاحبههایی با رسانههای مختلف از مردم خواسته بود روز طبیعت را در منزل بمانند، در این روز همراه با فرمانده انتظامی استان به صورت هوایی از جادهها و همچنین نقاط مختلف شهر مشهد بازدید کرد.
علیرضا رزم حسینی جادههای مشهد - قوچان، کلات و مسیرهای منتهی به حرم مطهر رضوی، کوهسنگی، کمربند شمالی و برخی بوستانهای مشهد را مورد بازدید قرار داد تا روند اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی در روز طبیعت را بررسی کند.
وی در پایان بازدید خود با بیان اینکه هیچ تجمعی در بوستانها و تردد وسایل نقلیه شخصی در مسیرها را شاهد نبوده است گفت: از مردم استان که توصیهها را رعایت کرده و روز طبیعت در خانه ماندند، صمیمانه تشکر میکنم.
قدردانی رییس شورای اسلامی مشهد از شهروندان مسوولیتپذیر
رییس شورای اسلامی شهر مشهد نیز در صفحه اینستاگرام خود نوشت: باید در مقابل مسوولیتپذیری و قانونمداری مردم شریف این شهر سر تعظیم فرود آورد.
محمد رضا حیدری افزود: آری، این چهره واقعی فرهنگ اصیل و تاریخی مردم خراسان است، فرهنگ پویا این است، فرهنگی که هم تاریخ و احترام به طبیعت را پاسداری میکند و هم احترام به سلامت همنوعانش را.
وی ادامه داد: درود به مردم شریف مشهد که امروز با احترام گذاشتن به پروتکلهای اعلامی و محدودیتهای اعمال شده در خانه ماندند و ۱۳ فروردین را در خانه جشن گرفتند.
شهردار مشهد از شهروندان این شهر قدردانی کرد
شهردار مشهد نیز در پست اینستاگرامی خود به خاطر در خانه ماندن شهروندان این شهر از آنان قدردانی کرد.
محمدرضا کلائی در این پست نوشت: امروز هوا آنقدر مساعد و دلچسب بود که یک سیزده بِهدر به یادماندنی را پشت سر بگذاریم اما وجود کرونا باعث شد از نعمت رفتن به دامن طبیعت و دور هم بودن محروم شویم.
وی افزود: البته میتوانستیم بی توجه به جان خود، عزیزانمان و حقوق همدیگر از خانهها بیرون برویم و سیر صعودی کرونا را به جریان بیندازیم اما همه نشان دادند که شکست دادن کرونا اولویت اولشان است و باید یک تشکر بزرگ و صمیمانه از همه شهروندان دوست داشتنی داشته باشم که امروز سنگ تمام گذاشتند و برای عبور از این بحران با خانه نشینی و پرهیز از بیرون رفتن در یکی از روزهای سنتی تقویم یک روز ماندگار را رقم زدند.
فرهنگ تعامل با طبیعت از کودکی آغاز میشود
دانشیار گروه آموزشی مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: باید از دوران کودکی رفتار دوستی و تعامل با طبیعت به انسان آموخته شود تا در بزرگسالی بتواند از طبیعت محافظت نماید.
کمال الدین ناصری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در روز ۱۳ فروردین که نشان از دوستی طبیعت در سنتهای ایرانیان باستان دارد مردم با رفتن به دامان طبیعت میثاق دوباره برای حمایت از آن میبستند ولی این سنت پر مغز ایرانی در سالهای اخیر ماهیت خود را از دست داده و گاهی منجر به آسیب به طبیعت نیز شده است.
وی ادامه داد: برخی افراد با نوعی رفتار اقتدار گرایانه همچون تخریب عرصه های محیط زیست، شکستن شاخه های درختان و ایجاد آتش برای تهیه و خوردن کباب و همچنین کشیدن قلیان در یک تناقض رفتاری نسبت به طبعت رفتار میکنند.
وی گفت: البته در سالهای اخیر رفتارهای پسندیده انسانی نسبت به طبیعت رشد بسزایی کرده است که نشان از قدم گذاشتن در مسیر تعهد اجتماعی انسان است و به عنوان مثال افراد پس از حضور در طبیعت نسبت به پاکسازی محیط پیرامونی خود و جمعآوری زباله اقدام میکنند که باید این رفتار گسترش بیشتری یابد زیرا هیچ دستگاه دولتی قادر به جمعآوری این مقدار زباله تولید شده در طبیعت نیست.
این دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست افزود: همچنین انسان سعی کرده است با استفاده از تکنولوژی، آلودگی محیط زیست را کم کند و این نقطه قوت و همچنین جای امیدواری است و همانگونه که نقل شده است شاید کره زمین به انسان متخصص نیاز نداشته باشد ولی به انسان متعهد نسبت به طبیعت نیاز دارد.
وی ادامه داد: با توجه به شیوع بیماری کرونا در جهان، برخی رفتارهای انسانی به واسطه حضور کمتر در طبیعت نیز دستخوش تغییر شده است که میتوان به کاهش آلودگی هوا به دلیل استفاده کمتر از خودرو، کاهش زباله در عرصههای طبیعی نیز اشاره کرد. این رفتارها همچون مسکنّی برای کاهش آسیب به طبیعت به شمارمیرود که باید به یک فرهنگ تبدیل شود زیرا اگر انسان بخواهد پس از بهبود شرایط فعلی و با از بین رفتن کرونا جبران مافات کند و دوباره به طبعت حمله ور شود نتایج مخربی در انتظار طبیعت است.
نظر شما