گزارش روزهای اخیر رسانههای پاکستانی حاکی از هجوم بیسابقه ملخها به مزارع کشاورزی در مناطق مختلف ایالت بلوچستان در جنوب غرب و ایالت سِند در جنوب این کشور است و به تعبیر آنان ملخها، آسایش کشاورزان و مسئولان را سلب کرده است.
براساس تازهترین آماری که شبکههای خبری پاکستان در روز شنبه منعکس کردند، زمینهای کشاورزی از جمله پنبه، مزارع صیفی جات و مرکبات شامل انبه، سیب و گیلاس متحمل خسارت جدی ناشی از حمله ملخ صحرایی شده و بیم آن میرود که ملخها به سایر مناطق از زمینهای کشاورزی فراتر از مناطق جنوب و جنوب غربی پیشروی کنند.
کارشناسان پاکستانی با ابراز نگرانی جدی از پدیده هجوم ملخها به ویژه افزایش بیسابقه تعداد آنان و فضایی که برای تولید مثل ملخ در مناطق این کشور به وجود آمده، میگویند: در صورت عدم اقدامات موثر برای از بین بردن ملخها، چالش امنیت غذایی نیز به سایر مشکلات که این روزها پاکستان ناشی از شیوع خطرناک ویروس کرونا با آن مواجه است، اضافه خواهد شد.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیش بینی کرد: هجوم ملخ صحرایی به زمینهای کشاورزی پاکستان در فصل تابستان ۴۶۰ میلیارد روپیه و در فصل زمستان ۳۵۰ میلیارد روپیه خسارت وارد میکند.
به گفته «شبلی فراز» وزیر اطلاع رسانی پاکستان، ناوگان هواپیماهای برای پاشیدن مواد سمی و آفت کش تا هفتههای آینده تقویت میشود و دولت این کشو تصمیم به خرید چند فروند هواپیمای دیگر گرفته است.
وی افزود: پاکستان با وضعیت بدی مواجه است و خود را برای مقابله با هجوم ملخها از سمت آفریقا و ایران تا روزهای آینده آماده میکند.
«سید فخر امام» وزیر امنیت غذایی پاکستان یکی از دلایل تشدید هجوم ملخ صحرایی و افزایش تعداد آنان را کاهش دما در ایالت بلوچستان طی ماههای اخیر دانست که زمینه تولید مثل را برای ملخها فراهم کرد و باعث شد تا خروج ملخها از این مناطق برعکس سالهای گذشته، با تاخیر همراه شود.
ارتش وارد صحنه شد
این روزها تقریباً زمینهای کشاورزی در ۶۱ شهرستان پاکستان به شدت با آفت ملخ صحرایی روبرو است و به گفته منابع خبری، خسارت جبران نشدنی به کشاورزان وارد شده است.
شدت چالش ملخ صحرایی در پاکستان باعث شده تا سازمان مدیریت بحران ملی (NDMA) این کشور از ارتش برای مقابله با این آفت درخواست کمک کند.
علاوه بر ۱۲۰۰ تیم کارشناسی و فنی نیز این روزها به مناطقی که با هجوم ملخها روبرو هستند، اعزام شده و فرآیند مقابله با این آفت و آموزش مزرعه داران را آغاز کردهاند.
«کامران خان» مجری نام آشنای برنامه سیاسی شبکه دنیا نیوز پاکستان گفت: پدیده هجوم ملخها آنقدر نگران کننده است که هند به رغم تنشهای دوجانبه با پاکستان، پیشنهاد همکاری دو کشوربرای غلبه بر این بحران را مطرح کرده است زیرا بعد از سال ۱۹۹۳، این بزرگترین هجوم ملخ صحرایی در منطقه جنوب آسیا به شمار میرود.
۱۰ هواپیمای سمپاشی برای جنگ با ملخها
رئیس سازمان مدیریت بحران ملی پاکستان که از موج جدید حمله ملخها تا هفته آینده از مرزهای جنوب غرب این کشور خبر میدهد، گفت: پاکستان آماده مقابله با هجوم ملخها که انتطار میرود از ایران، عمان و حتی آفریقا به سمت پاکستان هجوم آورند، است.
سپهبد «محمد افضل» اعلام کرد: ۱۰ هواپیمای سمپاشی ملخها به مناطق ایالت بلوچستان و سِند اعزام شده و همزمان از ظرفیتهای نیروی هوایی نیز برای آفت زدایی و سم پاشی استفاده خواهد شد.
در عین حال اتحادیه کشاورزان پاکستان هشدار داد که هرگونه تاخیر در اجرای طرح مقابله با ملخ صحرایی، پیامدهای ناگواری از جمله از بین رفتن محصولات کشاورزی به دنبال خواهد داشت و حتی در صورت عدم کنترل این وضعیت محصول برنج و پنبه پاکستان تا هفتههای آینده نیز از خطر حمله ملخها در امان نخواهد ماند.
گزارش فائو حاکی است: ۳۸ درصد از مناطق پاکستان شامل ایالت بلوچستان، سِند و پنجاب به محل تولید مثل ملخ صحرایی تبدیل شده و در صورت عدم کنترل، خطرهای بیشتری را به دنبال خواهد داشت و هجوم ملخها به سایر مناطق پاکستان گسترش پیدا میکند.
این نهاد بین المللی اواسط اردیبهشت ماه امسال هشدار داد: پاکستان در معرض موج دوم حمله ملخهای صحرایی قرار گرفته است و اگر این کشور اقدامات موثر برای کنترل آن انجام ندهد متحمل ضرر اقتصادی ۳. ۷ میلیارد دلاری خواهد شد.
نظر شما