بیماری ها رابطه نزدیک با سن دارند، به ویژه همین ویروسی که ماه هاست بر همه ابعاد زندگی انسان سایه افکنده سالمندان و افراد آسیب پذیر را بیش از دیگران تهدید می کند.
در تعاریف سالمندی به افزایش مستمر و مداوم جمعیت در سنین ۶۰ و ۶۵ سال به بالا می رسیم و با همه گیری و شیوع بالای ویروس کرونا، محافظت و مراقبت از سالمندان وظیفه ای است که برعهده خانواده ها و مسوولان می باشد.
بیماری های زمینه ای شامل دیابت، فشارخون، قلبی و عروقی، کلیوی و غیره در سالمندان شایع است در حین حال بیماری های مزمن، زمینه را برای شیوع و گسترش بیماری ها فراهم می کند، به این دلیل سالمندان از گروه های پرخطر ابتلا به بیماری های واگیر از جمله کرونا هستند.
رفتارهایی که به تشدید بیماری دامن می زند
دبیرکل انجمن حمایت از سالمندان زاگرس کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، با تاکید براینکه رعایت پروتکل های بهداشتی از اهمیت بالایی برای سالمندان برخوردار است، افزود: ویروس کرونا برای افرادی که بیماری های مزمن و زمینه ای دارند خطرناکتر است که سالمندان عموما دارای این بیماری ها هستند و به دیابت و فشارخون بالا مبتلا هستند.
احسان رضایی با بیان اینکه چکاپ های فصلی و ماهانه برای برخی از سالمندان در این روزهای کرونایی به دلیل نگرانی خانواده ها محدود و یا قطع شده، ادامه داد: این امر موجب بالارفتن فشارخون و تشدید دیابت می شود که از ارتباط مستقیم با کرونا برخوردار است.
وی ادامه داد: پیشنهاد می شود به صورت پایلوت، زمان هایی برای معاینه سالمندان در مطب های پزشکی از سوی سازمان نظام پزشکی و یا دانشگاه علوم پزشکی اختصاص یابد.
در مراکز نگهداری از سالمندان موردی آلوده گزارش نشده است
رضایی با بیان اینکه تاکنون سالمند آلوده به کرونا در خانه های سالمندان کرمانشاه گزارش نشده، اظهارداشت: این انجمن با هماهنگی دفتر مشارکت های علوم پزشکی و دفتر امور اجتماعی استانداری به خرید ماسک، مواد ضدعفونی کننده و دستکش اقدام کرده و آن ها را در بوستان ها و خیابان ها در اختیار افراد سالمند قرار داده است.
کدام سالمندان بیشتر در معرض خطر هستند؟
رییس گروه برنامه سلامت میانسالان و سالمندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، اظهارداشت: ویروس کرونا یک عفونت شدید ویروسی است که دستگاه تنفسی را گرفتار می کند و سالمندان، افراد مبتلا به بیماری های مزمن و زمینه ای، افراد تحت درمان شیمی درمانی و یا افرادی که پیوند اعضا دریافت کرده اند، افراد مبتلا به سرطان و یا مبتلا به ویروس ایدز و افراد سنگین وزن و غیره از جمله افراد آسیب پذیر در این بیماری هستند.
فریبا سهرابی از بیماری های قلبی، فشارخون بالا، بیماری تنفسی مزمن، دیابت، بیماری مزمن کلیه و یا کبد به عنوان بخشی از بیماری های مزمن یاد کرد و ادامه داد: توصیه می کنیم افراد در معرض خطر از حضور در اجتماعات پرهیز کنند و در غیر این صورت باید از وسایل حفاظت شخصی استفاده کنند و فاصله اجتماعی استاندارد را رعایت کنند.
سلامت سالمندان در روزهای کرونایی از چه طریق کنترل می شود؟
سهرابی در پاسخ به این سوال که چه تدابیری برای اقدام دوباره سالمندان برای معاینات ماهانه و فصلی درنظر گرفته شده، ادامه داد: اکثر خانواده ها در سامانه الکترونیک سلامت و سامانه ۴۰۳۰ ثبت نام کرده اند که همه آنان از طریق مراقبان سلامت در شهرها و در مناطق روستایی از طریق بهورزان در حال رسیدگی و بررسی سلامت هستند.
به گفته این مسوول، در صورتی که فرد علایم مختل و یا علایمی مشکوک به ویروس داشته باشد در ساعاتی به پایگاه مراجعه خواهند کرد که میزان مراجعان اندک باشند، سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن اگر دارویی مصرف می کنند باید تحت نظر پزشک باشد و باید مصرف داروها و انجام آزمایش ها را قطع نکنند.
از دست دادن با سالمند جدا خودداری کنید
سهرابی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد که خانواده ها و اطرافیان باید از مراجعه به منزل این سالمندان پرهیز کنند و تا حد امکان ملاقات ها کاهش یابد و تماس ها از طریق مجازی و تلفن برقرار شود.
سهرابی یادآور شد، سالمندان باید روزانه آب و مایعات را به میزان ۶ تا هشت لیوان در طول روز بنوشند و مکمل ها و ویتامین ها با مشورت از پزشک را به صورت ماهانه مصرف کنند.
وی تاکید کرد، از دست دادن و روبوسی کردن با سالمند جدا پرهیز شود، و نباید نسبت به این پروتکل های بهداشتی بی تفاوت باشیم.
کرمانشاه نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر سالمند دارد
در پایان کارشناس مسوول دفتر سالمندان اداره کل بهزیستی استان کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: تعداد کل مراکز سالمندان استان در همه فعالیتها ۱۶ مرکز است که به جز ۲ مرکز روزانه در اسلام آبادغرب و سرپل ذهاب مابقی در مرکز استان فعال است.
نوشین داوودی، از تعداد پنج خانه شبانه روزی نگهداری از سالمندان در استان خبر داد و گفت: ۶ مرکز روزانه سالمندان، سه مرکز ویزیت در منزل و یک مرکز بنیاد فرزانگان در استان فعال است.
وی ادامه داد: براساس آخرین سرشماری قابل استناد هفت میلیون و ۴۱۴ هزار و ۹۱ نفر سالمند در کشور وجود دارد که تعداد آن در داخل استان کرمانشاه به میزان ۱۹۵ هزار و ۷۰۱ نفر است.
این مسوول ادامه داد: در طول مدت بروز کرونا، در حوزه معاونت توانبخشی استان به دنبال ضرورت و اهمیت موضوع، به تشکیل ستاد بحران و گروه مجازی اقدام شد و در این مدت ضمن ارزیابی مستمر مراکز، دستورالعملها و بخشنامه های کشوری و استانی در گروه برای اجرا ابلاغ شد و با همت مدیرکل سازمان و معاونین پشتیبانی و توانبخشی و همچنین رییس شهرستان کرمانشاه به دنبال رایزنی با دستگاههای مرتبط از جمله دانشگاه و سازمان صنعت، معدن و تجارت نسبت به تامین اقلام بهداشتی موردنیاز اقدام شد.
ارزیابی روزانه علایم بالینی در مراکز نگهداری از سالمندان
داوودی یادآور شد، روزانه در ۲ نوبت علایم بالینی مددجویان و پرسنل شامل دمای بدن، اکسیژن خون، فشارخون و ضربان قلب در مراکز ارزیابی می شود و نتایج ارزیابی در قالب فرمت ابلاغی به من به عنوان ادمین گروه باهدف بررسی و انعکاس موارد نیازمند پیگیری به درمان و توصیه های پزشکی به مدیر کل سازمان و معاونت توانبخشی صورت می پذیرد.
این مسوول اضافه کرد، گندزدایی و ضدعفونی نیز به صورت روتین در مراکز در حال انجام است همچنین توصیه های پزشکی لازم اعم از مصرف انواع ویتامینها، کلسیم، آشامیدن آب گرم در چند نوبت به منطور پیشگیری از خشک شدن گلو و پیشگیری از ویروس کرونا اقدام شده و همه پرسنل در مراکز ملزم شده اند به صورت روتین از ماسک و دستکش استفاده کنند.
وی افزود: در ورودی همه مراکز باکسهای مراقبتی شامل ماسک، دستکش، مواد ضدعفونی تعبیه شده و بازرسی آنلاین وضعیت مراکز نیز از اقدامات برجسته این استان است.
کرونا و فشارهای مالی در مراکز
کارشناس مسوول دفتر سالمندان اداره کل بهزیستی استان کرمانشاه افزود: پرداخت سرانه کمکهزینه های خرید اقلام بهداشتی، پرداخت پاداش به پرسنل مراکز غیردولتی باهدف تقدیر و ایجاد انگیزه در پرسنل زحمتکش مراکز نیز از دیگر اقدامات استان بوده است و خوشبختانه هم افزایی بین بخش دولتی و غیردولتی در استان ما مطلوب است و همین موضوع موجب عدم بروز حتی یک مورد بیمار کرونایی در مراکز است.
داوودی ادامه داد: به دلیل تحمیل هزینه های جانبی اعم از خرید مواد ضدعفونی و وسایل مراقبت فردی و افزایش قیمت همه مواد مصرفی اعم از غذایی، شوینده ها، پوشک و غیره، مراکز از نظر مالی تحت فشار هستند.
وی گفت: از طریق مراکز روزانه و ویزیت در منزل هم در قالب تیم به منزل سالمندان مراجعه می شود و علاوه بر اطلاع رسانی در خصوص رعایت بهداشت فردی و توصیه های لازم به آنان، دمای بدن با دستگاه تب سنج دیجیتالی ارزیابی می شود و میزان اکسیژن خون با پالس اکسیمتری سنجیده می شود.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۰۷ هزار و ۵۲۵ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و با فوت ۱۱۹ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان باختگان کرونا در کشور به ۹ هزار و ۷۴۲ نفر رسید.
سیما سادات لاری روز دوشنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس بیان کرد: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲ تیر ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۵۷۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۳۱۹ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور ۲۰۷ هزار و ۵۲۵ رسید.
وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۹بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری تاکنون به ۹ هزار و ۷۴۲ نفر رسید.